δ-μοσχάτου-ταύρου-τι-απαντά-για-τις-απ-323209
ΔΗΜΟΙ | 16.07.2019 | 16:53

Δ. Μοσχάτου-Ταύρου: Τι απαντά για τις απολύσεις των συμβασιούχων παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση σχετικά με τις απολύσεις των 14 συμβασιούχων στους Παιδικούς Σταθμούς, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», εξέδωσε ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου, απαντώντας και στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε η δημοτική και σημειώνει:

Ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου 2019-2020 στο ΔΟΠΑΚΑ.

Με αφορμή την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της περιόδου 2019-2020 για την συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ, επιχειρήθηκε η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων σε βάρος του Δήμου μας με ανυπόστατες κατηγορίες περί απολύσεων, ιδιωτικοποίηση εστίασης κλπ. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

1. Για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου και για τη Δημοτική Αρχή ακόμα και ο υπαινιγμός για «απολύσεις» είναι προσβλητικός καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουμε πρωτοστατήσει και έχουμε πετύχει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων όπως είναι: Η μονιμοποίηση 23 εργαζομένων στην καθαριότητα, η μονιμοποίηση 6 συμβασιούχων καθηγητών στο Ωδείο, η μονιμοποίηση 5 εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και πρόσφατα η μονιμοποίηση 4 ακόμα καθηγητών στο Δημοτικό Ωδείο. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν την έμπρακτη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στις διεκδικήσεις τους και προσωπικά του Δημάρχου όσες φορές τη χρειάστηκαν ακόμα και την αυτοπρόσωπη παρουσία του στα Δικαστήρια για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

2. Ανυπόστατο ισχυρισμό και παραπληροφόρηση αποτελεί επίσης, το περί «ιδιωτικοποίησης» της εστίασης στους παιδικούς σταθμούς αφού οι διακινούντες τα σενάρια όφειλαν να γνωρίζουν ότι υπάρχει ενεργή διετής σύμβαση για προμήθεια τροφίμων του ΔΟΠΑΚΑ και των υπηρεσιών του Δήμου η οποία και εκτελείται κανονικά. Εμείς στηρίζουμε το Δημόσιο χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης.

3. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΔΟΠΑΚΑ με 91.000 με την πρόσφατη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του για τη μισθοδοσία των έκτακτων εργαζομένων επιβεβαιώνει περίτρανα τη βούλησή μας να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους, αφαιρώντας ποσά από άλλες λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις.

4. Η αδήριτη πραγματικότητα είναι αυτή ακριβώς:
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται σταδιακή μείωση της επιχορήγησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ λόγω αλλαγής του αντιτίμου ανά ωφελούμενη μητέρα (από 3.700 € ανά βρέφος και 2.900 € ανά νήπιο, σήμερα ανέρχεται σε 2.945 € ανά βρέφος και σε 2.375 € ανά νήπιο. Παρά τη μεγάλη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ο Δήμος συνεχίζει κανονικά την επιχορήγηση προς τον ΔΟΠΑΚΑ όχι μόνο αποδίδοντας τα ποσά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) αλλά και με επιπλέον ίδιους πόρους ύψους 400.000 € κατά μέσο όρο τον χρόνο. Έτσι η συνολική χρηματοδότηση του ΔΟΠΑΚΑ από τον Δήμο ανέρχεται στις 970.000 ευρώ ετησίως.

5. Οι διαρκείς μειώσεις της ετήσιας επιχορήγησης από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος από τους Δήμους, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τη σχολική χρονιά 2012-2013 λάβαμε ως επιχορήγηση για το Πρόγραμμα 671.339 €, το 2017-2018 λάβαμε 549.264 € ενώ την τρέχουσα σχολική περίοδο θα λάβουμε 490.000 €. Η μείωση της επιχορήγησης του προγράμματος είναι εμφανής και ιδιαίτερα μεγάλη και ανέρχεται σε ποσοστό 27 % της αρχικής επιχορήγησης.

6. Στην απόφαση του ΔΣ ΔΟΠΑΚΑ παρουσιάσθηκαν τα πραγματικά δεδομένα βάσει των οποίων κλήθηκε το Διοικητικό του Συμβούλιο να αποφασίσει. Ωστόσο αναβάλλαμε τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του ΔΟΠΑΚΑ την ομοσπονδία εργαζομένων και τα σωματεία εργαζομένων του Δήμου προκειμένου από κοινού να διεκδικήσουμε από τα αρμόδια υπουργεία και την ΕΕΤΑΑ την αναπλήρωση της ελλιπούς χρηματοδότησης ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του προγράμματος τη νέα σχολική χρονιά διατηρώντας το σύνολο των συμβασιούχων εργαζομένων.

Κατανοούμε την αγωνία των εργαζομένων καθώς και τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις αφού έχουμε αποδείξει ότι ανταποκρινόμαστε σταθερά στα δίκαια αιτήματά τους. Δεν μπορούμε να δεχθούμε όμως ανακοινώσεις δημοτικών παρατάξεων που συντάχθηκαν εν μέσω θερινής ραστώνης προκειμένου να αποκομίσουν μικροπαραταξιακά οφέλη. Τα ίδια έλεγαν και για ιδιωτικοποίηση του Ωδείου και αποδείχθηκε το εντελώς αντίθετο. Σε αυτούς απλά θυμίζουμε ότι την απάντηση την έλαβαν από τους πολίτες στις 26 Μαïου.

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου και ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δικαιούχων οικογενειών στους έξι δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, αποτελούν μία αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση η οποία θα συνεχισθεί και θα εμπλουτιστεί και κατά τη νέα δημοτική περίοδο 2019-2023.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου