δήμοι-πειραιά-νησιών-αργοσαρωνικού-623176
ΔΗΜΟΙ | 06.05.2019 | 07:32

Δήμοι Πειραιά & Νησιών Αργοσαρωνικού: Προβλέψεις για β΄ γύρο, τελικούς νικητές (ονόματα)

“Φουντώνει” η προεκλογική μάχη στους Δήμους της Α’ και Β’ Πειραιά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου. Το ίδιο και στον Αργοσαρωνικό, εκεί όπου οι περισσότεροι υποψήφιοι κοντράρονται με τις μεγάλες ανάγκες των νησιωτών.

Μετά τις προβλέψεις για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, η aftodioikisi.gr, συνεχίζει τα προγνωστικά-προβλέψεις, με βάση όλα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ, τις μετρήσεις στα social media, το κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή αλλά και φανερές ή μυστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα (σ.σ. ήδη έχουν δημοσιευθεί ρεπορτάζ για τους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών , τους δήμους της Δυτικής Αθήνας και τους δήμους του Νότιου Τομέα της Αττικής, τους δήμους της Ανατολικής Αττικής, τους δήμους του Βόρειου Τομέα της Αττικής).

Παράλληλα συνεχίζονται οι προβλέψεις για τους δήμους -πρωτεύουσες νομών με τις οκτώ μεγαλύτερες και τις οκτώ επόμενες σε πληθυσμό, πρωτεύουσες νομών. 

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο μεγάλο Λιμάνι θεωρούν με βεβαιότητα ότι ο Γιάννης Μώραλης θα πάρει ακόμη μια 4ετία, καταγράφοντας πιο υψηλά ποσοστά, συγκριτικά με το 2014 που είχε αντίπαλο τον Β. Μιχαλολιάκο αλλά και τον Θ. Δρίτσα. Ο συνδυασμός του νυν δημάρχου ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ κινείται οργανωμένα, αισιόδοξα και μεθοδικά, έχοντας τη στήριξη του κόσμου του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο υπερκομματικός συνδυασμός ενισχύθηκε με επιχειρηματίες της πόλης, με πρόσωπα αναγνωρίσιμα στην τοπική κοινωνία αλλά και με πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η νέα θητεία Μώραλη «κλειδώνει» λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποιο “βαρύ” όνομα αντιπάλου. Ο Νίκος Βλαχάκος, για τις «κακές γλώσσες» είναι περισσότερο συνεργάτης, παρά αντίπαλος του Γιάννη Μώραλη, έχει την επίσημη στήριξη της ΝΔ, έχει αρκετούς Μανιάτες “συνοδοιπόρους”, έχει τους γιατρούς της πόλης στο πλευρό του (σ.σ. είναι χειρουργός στο Τζάνειο) και ομολογουμένως, ένα «καλό όνομα» στην περιοχή, στοιχεία που ίσως τον οδηγήσουν στο Β’ γύρο. Από εκεί και πέρα, η κατάσταση γίνεται λίγο ως πολύ προβλέψιμη. Αξιόλογη βεβαίως και η υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα, που επίσης χαίρει της εκτίμησης της Πειραϊκής Κοινωνίας ως καθηγητής και άνθρωπος με γνώσεις για τον Πειραιά, ωστόσο, η «ταυτοποίησή» του με το ΣΥΡΙΖΑ και ο πόλεμος που έχει ανοίξει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ενδεχομένως να απομακρύνει το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων που βλέπουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές της πόλης με πολιτικά ή… αθλητικά κριτήρια. Παρουσία στο νέο ΔΣ διεκδικεί με πείσμα και ο δύτης Κωνσταντίνος Νιζάμης ανακοινώνοντας υποψήφιους τύπου… Στ. Κοσκωτά. «Παραδοσιακά» θα κινηθούν τα ποσοστά του ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) με τη Διαμάντω Μανωλάκου να έχει «ζεστή» καρέκλα στο δημοτικό συμβούλιο (στη θέση της μαχητικής Ελπίδας Παντελάκη) αν και για πολλούς στο κόμμα, η «μεταγραφή» του Ηλία Σαλπέα στο συνδυασμό Μώραλη “χτύπησε καμπανάκι”… Η Ελληνική (Χρυσή) Αυγή, θα ήλπιζε σε μεγαλύτερα ποσοστά ίσως σε μια άλλη πολιτική συγκυρία ή αν ανακοίνωνε το όνομα του Στηβ Γιατζόγλου. Όμως, με επικεφαλής το Γρηγόρη Δεμέστιχα, ελπίζει μόνο στους φανατικούς ψηφοφόρους της. Μαχητικός και απρόβλεπτος αποδεικνύεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ο Θανάσης Διαβολάκης με το συνδυασμό Ανταρσία στο Λιμάνι, που θέτει ξανά υποψηφιότητα. Τέλος, η υποψηφιότητα του Γιάννη Σπυράκη με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, κατά πολλούς, θεωρείται «πυροτέχνημα» καθώς ο ίδιος έχει συμπάθειες (ως πρώην αντιδήμαρχος του Αγραπίδη), εντός της πλατείας Κοραή, αλλά ευρύτερα, δεν προσδοκά σε ουσιαστικά ποσοστά.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Με “χτυπήματα κάτω από τη ζώνη” εξελίσσεται η προεκλογική μάχη στο Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας με πλήθος υποψηφίων. Ο νυν δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος άνοιξε πόλεμο με αφίσες που σήκωσε στην πόλη και ακολούθησαν εξώδικα… Βεβαίως, πολλοί τον βλέπουν με καλό ποσοστό στο Β’ γύρο, καθώς όλο αυτό το διάστημα έχει βρει πολλούς συμμάχους και υποστηρικτές. Εκεί όμως τα πράγματα θα είναι δύσκολα, καθώς θα βρει απέναντί του το γνωστό δικηγόρο Παναγιώτη Διαλινάκη με την «Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών», που μπαίνει δυναμικά στα πράγματα, αφού βέβαια ο τελευταίος περάσει το «σκόπελο» του έτερου δικηγόρου, Παντελή Καμά, που έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Από εκεί και πέρα, η «αντάρτικη» υποψηφιότητα (προερχόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ) του Γιώργου Τσιρίδη, κινείται σε «χαμηλά νερά», ενώ πιο ψηλά από τις αρχικές προσδοκίες είναι η Ελένη Δαβγιώτη Ρούκουνα (ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην περιοχή), που έχει συγκροτημένο ψηφοδέλτιο και καλλιτεχνικά ονόματα στο συνδυασμό της (π.χ. τον Ματθαίο Γιαννούλη) αλλά και ο γνωστός από τα τηλεοπτικά… Φίλιππος Καμπούρης. Ακολουθούν αξιόλογες υποψηφιότητες όπως του Γ. Καλαμαρά (ΚΚΕ) και της Βάνας Δατσέρη (προερχόμενη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ).

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΡΕΝΤΗ
Σε Νίκαια-Ρέντη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εκεί αναμένεται «περίπατος» του Γιώργου Ιωακειμίδη, με νίκη από τον πρώτο γύρο και μάλιστα με υψηλό ποσοστό. Ο νυν δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔΑ δεν ανησυχεί, παρά περισσότερο ενοχλείται από την υποψηφιότητα του πρώην αντιδημάρχου του, Κανέλλου Τούντα, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ιδιαίτερα καταγγελτικός. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Παναγιώτης Κατηφές θα διεκδικήσει το “παραδοσιακό” και αξιόλογο ποσοστό του ΚΚΕ στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Εννέα υποψηφιότητες για το Δήμο Περάματος και μάλλον… η θέση του Δημάρχου θα κριθεί από το ποιος θα βγάλει το «λαγό… από το καπέλο». Και αυτό γιατί Γιάννης Λαγουδάκης (νυν δήμαρχος) και Γιάννης Λαγουδάκος (πρώην δήμαρχος) αναμένεται να “κονταροχτυπηθούν” στο β’ γύρο. Αν η υπόθεση «δήμαρχος» στο περήφανο Πέραμα αποκτήσει κομματικά χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Λαγουδάκος (που έχει τη στήριξη της ΝΔ), πιθανόν να έχει προβάδισμα σε αυτή την πολιτική συγκυρία, έχοντας ήδη φανατικό κοινό που τον ακολουθεί, ενώ προσφάτως «μέτρησε δυνάμεις» σε μια μεγάλη προεκλογική εκδήλωση. Στις από κάτω θέσεις, που θα διαμορφώσουν όμως καταστάσεις στο β’ γύρο, θα δούμε τους: Παντελή Ζουμπούλη (πρώην δήμαρχο), Θόδωρο Τερζή, Γιώργο Παρασκευόπουλο, Βασίλη Βατίστα (ΚΚΕ), Γιώργο Δικαίο, Αγγελή Προύντζο, Χρήστο Κυριτσόπουλο (Χ.Α.)

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ο νυν δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης είναι και πάλι υποψήφιος με το συνδυασμό «Πολίτες για τον Κορυδαλλό» και μάλιστα ετοιμάζει μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση. Έχοντας δώσει τα «διαπιστευτήριά» του στην πόλη, θα μπει δυναμικά στο β’ γύρο. Ευτυχής συγκυρία, για εκείνον, θα ήταν εκλογές να συνδυάζονταν με το άνοιγμα του σταθμού του ΜΕΤΡΟ. Ωστόσο, οι συνολικές αναπλάσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή, δίνουν την αίσθηση της «συνέχειας» του δημοτικού έργου. Για το β’ γύρο όμως θα δώσουν μάχη ο «μπαρουτοκαπνισμένος» αντιπολιτευτικά Γιώργος Δημόπουλος και ο νέος σε ηλικία (και ιδέες) Νίκος Χουρσαλάς, που στηρίζεται από τη ΝΔ και από τους «γαλάζιους» πολιτευτές της περιοχής και ο οποίος, μάλιστα, ήδη έχει «στήσει» συμμαχίες, όπως αυτή με τη «16χρονη πόλη». Υποψήφιοι στο Δήμο και οι: Βαγγέλης Γκέκας, Ελευθερία Παπουτσιδάκη (ΚΚΕ). 

ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Η νυν δήμαρχος Ισιδώρα Νάνου θα “ιδρώσει” απέναντι σε δυνατά ονόματα υποψηφίων, σε μια απρόβλεπτη μάχη στο β’ γύρο. Ο ναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού εκπροσωπεί το κάτι «νέο» και «δυνατό» στο νησί, συγκριτικά με το δοκιμασμένο πρώην δήμαρχο, αλλά έμπειρο στα αυτοδιοικητικά Γιάννη Τσαβαρή, ο οποίος ακόμη δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, έχοντας κοινό που τον ακολουθεί αλλά και καλό επικοινωνιακό επιτελείο. “Σφήνα” θα προσπαθήσουν να μπουν ο Γεώργιος Παναγόπουλος, ο Παναγιώτης Ντελής, ο Θρασύβουλος Μπάγιος, και η Μαρία Παπαελευθερίου. Σίγουρα κάποιοι από αυτούς, αν δεν κάνουν την έκπληξη, θα διαμορφώσουν εξελίξεις. Άλλωστε, στη Σαλαμίνα η «εντοπιότητα» και η γνώμη της τοπικής κοινωνίας παίζει πρωτεύοντα ρόλο, συγκριτικά με τις κομματικές γραμμές.

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ:

Στον Πόρο ο νυν δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης που “αγγίζει” το νέο κοινό, θα “κονταροχτυπηθεί” με τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Στρατηγό, το έργο του οποίου είναι γνωστό στο νησί.

Στην Ύδρα έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Αναστόπουλου (τ.δημάρχου & έμπειρου αυτοδιοικητικού) αλλάζει όλα τα δεδομένα και σίγουρα θα είναι ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στον νυν δήμαρχο Γιώργο Κουκουδάκη. Στην αρχόντισσα του Σαρωνικού όμως βάζει υποψηφιότητα και ο πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νήσων Λευτέρης Κεχαγιόγλου, ένας άνθρωπος δημοφιλής που ξέρει από πρώτο χέρι τις ανάγκες της νησιωτικότητας. Υποψήφιος δήμαρχος Ύδρας και ο Παναγιώτης Μαρκαντώνης, που και αυτός θα “παίξει” το δικό του ρόλο. Σε κάθε περίπτωση η “μάχη” προμηνύεται αμφίρροπη και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη τόσο για το δίδυμο του β΄γύρου, όσο, βεβαίως, για τον τελικό νικητή.

Στις Σπέτσες, κατ’ όπως φαίνεται ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Λυράκης θα ξαναπάρει τα “ηνία” του Δήμου.

Στην Αίγινα, διαμορφώνεται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον με έξι υποψηφιότητες. Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης αναμένεται να μπει στο β’ γύρο, αλλά εκεί θα βρει ανταγωνισμό από τον Παναγιώτη Κουκούλη, σε μια γνώριμη “μάχη” από τις εκλογές του 2014, που είχε κριθεί στο “νήμα” και με ανατροπή. Από κει και πέρα, με αξιώσεις διεκδικούν μια θέση στο β΄γύρο οι: Φίλιππος Τζίτζης (3ος στις εκλογές του 2014), Γιάννης Ζορμπάς, Γιώργος Θεοδωράκης, Παναγιώτης Ηλίας, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Στα Κύθηρα, ο νυν δήμαρχος Στράτος Χαρχαλάκης (σ.σ. στηρίζεται και από τη ΝΔ) αναμένεται να είναι στο β΄γύρο, αλλά σε αυτές τις εκλογές θα έχει σκληρό ανταγωνισμό με τους: Βύρωνα Δαπόντε, Δημήτρη Παναγόπουλο και Δημήτρη Κοντολέων να διεκδικούν με ίσους όρους τη θέση του δημάρχου.

Σε Τροιζηνία – Μέθανα, ο νυν δήμαρχος Κώστας Καραγιάννης αναμένεται να παλέψει στο β’ γύρο με τον Σπύρο Πολλάλη ή τον Γιώργο Κεραμίδα.

Στο Αγκίστρι, ο Γιάννης Αθανασίου είναι έτοιμος για τέταρτη θητεία με υψηλά ποσοστά και ανανεωμένο συνδυασμό.