δήμος-αθηναίων-κορωνοϊός-υγειονομικ-754983
ΔΗΜΟΙ | 27.03.2020 | 12:35

Δήμος Αθηναίων -κορωνοϊός: Υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, στο κέντρο της πρωτεύουσας (φωτο)

Υγειονομική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας, που είναι έτοιμη να πυροδοτηθεί, διατηρεί ο δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr, o Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, που εξυπηρετεί χιλιάδες ωφελούμενους, συγκεντρώνει καθημερινά εκατοντάδες άπορους πολίτες που σιτίζονται, παίρνουν τα φάρμακά και τα υπόλοιπα είδη (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια κ.λπ.) ή πλένουν τα ρούχα τους, χωρίς να τηρεί κανένα μέτρο υγιεινής, που προβλέπεται από τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, οι πολίτες που αναμένουν να μπουν στον Κόμβο στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς, παρότι μπροστά στον κτήριο βρίσκεται βαν της Δημοτικής Αστυνομίας,  κανείς από τους υπεύθυνους του δήμου να τους καλεί να τηρούν την απαραίτητη απόσταση του 1,5 μέτρου που προβλέπει το πρωτόκολλο. Δηλαδή, με άλλα λόγια, αν ένας από αυτούς που αναμένουν στοιβαγμένοι εκεί είναι φορέας του ιού, αυτό σημαίνει ότι είναι σφόδρα πιθανό να τον μεταδώσει και στους διπλανούς του.

Με δεδομένο ότι αυτό συμβαίνει καθημερινά ανάμεσα σε χιλιάδες ωφελούμενους του Κόμβου, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της υγειονομικής βόμβας που κινδυνεύει να εκραγεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου, άλλωστε, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή Τσιόδρα, βρίσκονται και τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοίου.

Τι είναι, όμως, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας του δήμου Αθηναίων

Πρόκειται για το κέντρο υλοποίησης των προγραμμάτων του δήμου. Στον χώρο του Κόμβου πραγματοποιείται η διανομή των τροφίμων και των υπολοίπων ειδών (προϊόντα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια κ.λπ.) που παρέχονται στους ωφελούμενους.

Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Φρουραρχείου, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης και η λειτουργία του ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 2012 με σύνθημα «ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται» και όραμα να κάνει πράξη το κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της Αθήνας.

Εδώ βρίσκονται το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Πλυντήριο και η Αθηναϊκή Αγορά.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο προσφέρει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε  τουλάχιστον 3.000 άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το 2009 και η λειτουργία του βασίζεται σε δωρεές από μεγάλες εταιρείες, οργανισμούς, πρεσβείες και εκατοντάδες ιδιώτες.

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. υποστηρίζει 900 οικογένειες το χρόνο με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η προμήθεια των διανεμόμενων προϊόντων προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ενισχύεται από τις δωρεές και τις χορηγίες εταιρειών και ιδιωτών.

Κοινωνικό Πλυντήριο

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που λειτουργεί από το 2016 και έχει σκοπό την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των υποχρεώσεων της καθημερινότητας (λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αδυναμία αγοράς ή επισκευής συσκευής πλυντηρίου κ.λπ.) με αποτέλεσμα να στερούνται και την αυτονόητη για πολλούς καθαριότητα των ρούχων και την αίσθηση αξιοπρέπειας που αυτή εξασφαλίζει.

Αθηναϊκή Αγορά

Λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2008 παρέχοντας καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, υπόδησης, εσώρουχα και ελαφρύ οικιακό εξοπλισμό. Σκοπός της είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης ατόμων και οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πρόγραμμα υποστηρίζει περίπου 2.000 νοικοκυριά.