δήμος-παπάγου-χολαργού-πόλεμος-ανα-699422
ΔΗΜΟΙ | 09.02.2020 | 22:51

Δήμος Παπάγου-Χολαργού: «Πόλεμος» ανακοινώσεων για την καθαριότητα στα σχολεία

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, 2ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, 3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού, έστειλαν επιστολή- απάντηση στο Δήμο ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες που πήραν  προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα της καθαριότητας στα σχολεία.

Νωρίτερα, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού είχε περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας κόμματα και δημοτικές παρατάξεις για προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος.

Η ανακοίνωση των Συλλόγων Γονέων:

Αγαπητοί γονείς,

«Η αλήθεια για τα σχολεία του Χολαργού» τιτλοφορείται το κείμενο που μετά από αλλεπάλληλα προφορικά και γραπτά αιτήματα των Συλλόγων Γονέων από τον Οκτώβρη έστειλε ως απάντηση ο Δήμος  Παπάγου-Χολαργού.

Ακόμα όμως και μετά από αυτή την επιστολή τα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά μας παραμένουν βρώμικα, χωρίς προσωπικό για την καθαριότητα, την φύλαξη και την τραπεζοκομία.

Οι όποιες ενέργειες αναφέρονται στην επιστολή αυτή έγιναν κάτω από την προτροπή και την πίεση των Συλλόγων και της Ένωσης Γονέων. Οι ίδιες οι ημερομηνίες αποστολής των εγγράφων φανερώνουν πως έγιναν μετά τις δικές μας πρωτοβουλίες (κοινά έγγραφα με τις διευθύνσεις των σχολείων, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, συνεδριάσεις σχολικών συμβουλίων όπου οι Σύλλογοι με έμφαση έθεταν τα προβλήματα και τα αιτήματα, πρόκληση συζήτησης για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο από την Ένωση Γονέων).

Αν η Διοίκηση του Δήμου είχε το ενδιαφέρον και την βούληση να λυθεί το πρόβλημα τότε πρέπει να απαντήσει ΓΙΑΤΙ

  • Δεν κάλεσε τους συλλόγους για να τους ενημερώσει ότι τελειώνουν οι συμβάσεις γενικών καθηκόντων του ΟΑΕΔ και πώς πρόκειται να κινηθεί και δεν επισυνάπτει το αίτημα με το οποίο όπως ισχυρίζεται ζήτησε παράταση των εν λόγω συμβάσεων;
  • Η αρχική του επίσημη απάντηση στο ίδιο το δημοτικό συμβούλιο για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα ήταν να πληρώσουν οι γονείς;
  • Αντιμετώπισε εχθρικά τις προσπάθειές μας, φτάνοντας στο σημείο να κατεβάζει ένα πανό και να απευθύνεται στην αστυνομία προκειμένου να συναιτίσει τους γονείς;
  • Δεν αποδέχθηκε εξαρχής την πρόταση των Συλλόγων να προχωρήσει σε ενέργειες που θα έλυναν το πρόβλημα και να πορευθούμε μαζί απέναντι σε όσους σταθούν εμπόδιο (ελεγκτικός μηχανισμός Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας και Υπουργείο Εσωτερικών);
  • Συνεχίζει να επιτίθεται μιλώντας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όταν γνωρίζει ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων των γονιών τους, βιώνουν την ίδια απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία, γεγονός που κινητοποιεί την πλειοψηφία των γονιών που αποφασίζουν μέσα από γενικές συνελεύσεις και τα νόμιμα εκλεγμένα όργανά του γονεϊκού κινήματος;

Από όλα τα έγγραφα που μας αποστέλει ο Δήμος και τις κινήσεις στις οποίες προχωράει αποδεικνύεται ένα και μόνο πράγμα: ότι οι προσπάθειές μας τον έχουν αναγκάσει να προβεί σε ενέργειες. Ακόμα και η θετική εισήγηση του Δήμου στην ΚΕΔΕ με θέμα «Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη διασφάλιση της υγιεινής και της καθαριότητας των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου», προέκυψε  μετά από ανάλογες προτάσεις Συλλόγων Γονέων.

Η Διοίκηση του Δήμου επικαλείται για άλλη μία φορά αναρμοδιότητα καθώς όπως λέει έχει αρνητική απάντηση από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με την είσοδο στο σχολείο των καθαριστών που διαθέτει ο Δήμος.

Δε θα σταθούμε στο γεγονός ότι το σχετικό έγγραφο του Δήμου απευθύνεται προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και απλά κοινοποιείται στο Υπουργείο που έχει και τη συνολική ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων.

Θα μείνουμε στην ουσία: Στην απάντηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρατίθεται αυτούσιο το ΠΔ 79, άρ. 18, παρ. 3, όπου αναφέρει ότι «μετά την προσέλευση των μαθητών, απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο σε οποιονδήποτε δεν έχει σχέση με την λειτουργία του», και η Διοίκηση του Δήμου την επικαλείται και την εκλαμβάνει ως αρνητική στο αίτημα χορήγησης άδειας εισόδου στα σχολεία υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Διοίκηση του Δήμου, ότι η καθαριότητα δεν έχει σχέση με τη λειτουργία του σχολείου.

Η είσοδος εργαζόμενου που έχει συνάψει σχέση εργασίας με το Δήμο, που έχει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του σχολείου ΔΕΝ εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, όπως δεν εμπίπτει και ο κάτοχος του κυλικείου, θεατρικές ομάδες που αφορούν δραστηριότητες των σχολείων, οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, συνεργεία από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, οι καθαριστές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που σε αρκετές περιπτώσεις σχολείων πηγαίνουν κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί οριστικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για να μην βρισκόμαστε κάθε μήνα στην αναζήτηση πρόσκαιρων λύσεων. Οι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν  την ευθύνη τους. Τα παιδιά μας δεν γίνεται εν μέσω έξαρσης ιώσεων και γρίπης να βρίσκονται σε βρώμικα σχολεία. Δεν αρκεί να στέλνονται στα σχολεία εγκύκλιοι για μέτρα προστασίας, πρέπει να υπάρχουν και προϋποθέσεις τήρησης των κανόνων που μπαίνουν. Και έπειτα να προτείνεται ως λύση οι γονείς να ενημερώσουμε τα παιδιά μας να είναι πιο προσεκτικά.

Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν και θα απευθυνθούμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμο)

ώστε να βρεθεί λύση.

  • Αντιπροσωπεία των Συλλόγων μας θα παραστεί στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας τη Δευτέρα 10/2/2020 με σκοπό να επιβεβαιωθεί ακόμα και το αυτονόητο, ότι η καθαριότητα προφανώς και αφορά τη λειτουργία των σχολείων και να δοθεί η σχετική άδεια για μετακίνηση υπαλλήλων της καθαριότητας του Δήμου στα σχολεία.
  • Θα προβούμε στην κατάθεση συγκεκριμένων ερωτημάτων στο Υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας ικανοποιητικές απαντήσεις για το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία.
  • Θα συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, που αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποίησε με συμμετοχή Ενώσεων Γονέων από δεκάδες Δήμους της Αττικής, για κατάθεση υπομνήματος και κινητοποίησης στο Υπουργείο Παιδείας με στόχο να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία.
  • Θα παραστούμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει προκαλέσει η Ένωση Γονέων που στηρίζει τα αιτήματά μας, συνεδρίαση όπου εκκρεμεί η συζήτηση για τα όλα τα προβλήματα των σχολείων.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο (8/2) το Γραφείο Τύπου του Δήμου αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα κόμματα και δημοτικές παρατάξεις έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ζητημάτων που ανακύπτουν στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων.

Η Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού ουδέποτε άσκησε «πολιτική» στα σχολεία, καθώς και δεν προσπάθησε να αποκομίσει οφέλη μέσα από αυτά.

Αντιθέτως μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 2ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού και των 2ου και 3ου Νηπιαγωγείων Χολαργού και προς αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτουμε τα κάτωθι.

Τα σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, όπως και όλης της χώρας, καθαρίζονται κυρίως από προσωπικό το οποίο προσλαμβάνεται από τις Σχολικές Επιτροπές με χρηματοδότηση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με συμβάσεις μίσθωσης έργου και εργάζονται μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Σε δύο μόνο σχολεία μας υπάρχει μόνιμο προσωπικό, το οποίο είχε μεταφερθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Παιδείας, σε προσωποπαγείς θέσεις.

Η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, με επιστολές του Προέδρου κ. Χρήστου Πετράκη, κατόπιν εντολής του Δημάρχου (Σχετ. 1: Αριθ.πρωτ.:36/20.4.2018 και Σχετ.2: Αριθ. πρωτ.: 95/13.11.2019).

Επίσης ο Δήμαρχος σε επιστολή του (Σχετ.3: Αριθ. πρωτ.: 467/13.1.2020), καθώς και σε συναντήσεις με την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως (17.10.2020) και με την Υφυπουργό κα Ζαχαράκη (24.10.2020), ανάμεσα στα θέματα που έθεσε (ίδρυση σχολείων, υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση), ήταν και αυτό της καθαριότητας των σχολείων.

Επιπλέον ο Δήμαρχος κατέθεσε σήμερα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έγγραφο με θέμα: «Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τη διασφάλιση της υγιεινής και της καθαριότητας των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου», το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ (Σχετ.4: Αρ. πρωτ.485/7.2.2020).

Όσον αφορά στη μετακίνηση υπαλλήλων του Δήμου Παπάγου – Χολαργού στα σχολεία κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, παρόλο που το προσωπικό του Δήμου στον τομέα καθαριότητας είναι περιορισμένο σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης μας, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο μετακίνησης μικρού αριθμού ατόμων αλλά η απάντηση μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους φορείς ήταν αρνητική.

Παρόλα αυτά ζητήθηκε εκ νέου να απαντηθεί το συγκεκριμένο θέμα και γραπτώς, τόσο από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, όσο και από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. (Σχετ.: 5: Αριθ.πρωτ.:2093/4.2.2020).

Η απάντηση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν αρνητική, επικαλούμενη το ΠΔ 79/2017 άρθρο 18, ενώ είμαστε σε αναμονή της γραπτής απάντησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία σε προφορική επικοινωνία ήταν επίσης αρνητική. (Σχετ.6: Φ.31.1/2175-5.2.2020).

Επίσης, η Δημοτική Αρχή εξέτασε και το ενδεχόμενο της συνεργασίας με ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση του Ν. 4635/2019 – Άρθρο 178 (αντικατάσταση του άρθρου 61).

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22.01.2020 έφερε προς ψήφιση το θέμα, το οποίο προς έκπληξή μας δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, άλλοι αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ άλλοι ψήφισαν λευκό (Σχετ.:7: υπ.αριθ. 5/2020 απόφαση δημοτικού συμβουλίου).

Είναι οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι που σε συζητήσεις και συναντήσεις με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και της Ένωσης Γονέων, αναφέρονται στη δήθεν απραξία και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής.

Επίσης όσον αφορά στο προσωπικό Γενικών Καθηκόντων, μέσω ΟΑΕΔ, οι οποίοι τοποθετούνται στα σχολεία βάσει της εγκυκλίου Φ.14/ΦΜ/64700/ΓΔ4 του Υπουργείου Παιδείας, η Δημοτική Αρχή εγκαίρως και συγκεκριμένα στις 7/5/2019 έχει αποφασίσει να εντάξει στα σχολεία του Δήμου μας, 14 άτομα ΔΕ Γενικών Καθηκόντων για Επιστασία- Βοηθητικές Εργασίες Καθαριότητας Σχολικών Κτιρίων, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ (Σχετ.8).

Σχετικά με την αναφερόμενη απουσία του Δημάρχου σε έκτακτη συγκέντρωση γονέων στο Δημαρχείο τη Δευτέρα 3.2.2020, σας δηλώνουμε ότι ο Δήμαρχος δεν είχε καμία ενημέρωση για προγραμματισμένη συνάντηση γονέων, παρά μόνο του ζητήθηκε να παραστεί την ίδια ημέρα το πρωί, την ώρα δηλαδή που συγκεντρώθηκαν οι γονείς στο Δημαρχείο.

Λόγω του ότι είχε προγραμματισμένη συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής, ήταν αδύνατο να παραστεί και έδωσε εντολή στον αρμόδιο για θέματα Παιδείας Αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Τράκα να τον εκπροσωπήσει, ο οποίος και ανέφερε το λόγο που δεν μπορούσε να είναι παρών ο Δήμαρχος.

Επιπλέον ουδέποτε αρνήθηκε ο Δήμαρχος ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος συνάντηση με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και με τους διευθυντές, για οποιοδήποτε θέμα αφορά στη σχολική κοινότητα.

Τέλος, επειδή ίσως κάποιοι γονείς να μην γνωρίζουν, σας αναφέρουμε ότι η Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού από την αρχή της θητείας της, έχει ως κύριο μέλημά της τη συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, αλλά και τη συνεχή και αγαστή συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τη μαθητική κοινότητα.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το 2019, ο Δήμος μας δαπάνησε 1. 859.715,59 ευρώ για τα σχολεία μας, όταν το 2014 είχαν δαπανηθεί 598.416,06, αύξηση 321,77 %.

Επιπλέον:

  • Ο Δήμος μας αγόρασε ακίνητο στην Κοινότητα Παπάγου, επί της οδού Αναστάσεως 92, στο οποίο θα λειτουργήσει Νηπιαγωγείο, την επόμενη σχολική χρονιά (299.000,00 ευρώ).
  • Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για τη μίσθωση νέου σχολικού συγκροτήματος στην Κοινότητα Χολαργού, με 14 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα εκδηλώσεων, κλπ.
  • Αγοράσαμε οικόπεδο στην Κοινότητα Χολαργού, επί της οδού Αριστοτέλους 34-34 για την ανέγερση δομών προσχολικής αγωγής (500.000,00 ευρώ).
  • Παραδώσαμε νέο Νηπιαγωγείο στην Κοινότητα Χολαργού (1ο Νηπιαγωγείο Χολαργού), επί της οδού Φειδίου 12.
  • Παραδώσαμε νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Κοινότητα Παπάγου, στη συμβολή των οδών Βερσή και Αλευρά.
  • Εξασφαλίσαμε 100% χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την αναβάθμιση του 1ου Λυκείου Χολαργού, ύψους 793.876,66 ευρώ.

Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για:

  • συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, 139.200,00 ευρώ.
  • αναβάθμιση της πυρασφάλειας στα σχολεία, 112.840,00 ευρώ και
  • κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για πρόσβαση των ΑμεΑ, 53.940,00 ευρώ.
  • Εξοπλίσαμε όλα τα σχολεία μας με νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοπροβολείς, διαδραστικούς βιντεοπροβολείς εκτυπωτές, και φωτοτυπικά μηχανήματα (264.244,00 ευρώ).
  • Ενισχύουμε συστηματικά τις σχολικές επιτροπές κάθε χρόνο με το ποσό των 140.000,00 ευρώ (50.000,00 έκτακτη επιχορήγηση και 90.00,00 για πληρωμή λογαριασμών ρεύματος).

Η Δημοτική Αρχή Παπάγου – Χολαργού ήταν και θα παραμείνει στο πλευρό της σχολικής και μαθητικής κοινότητας και είμαστε βέβαιοι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κατανοήσει ποιος αδιαφορεί και ποιος όχι και φυσικά ποιος «χρησιμοποιεί» τα σχολεία για λόγους που δεν ωφελούν κυρίως τα παιδιά μας.

Η αποσιώπηση ή ακόμα και η παραπληροφόρηση σε σχέση με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με το θέμα, όσο και για τα έργα που έχουν γίνει στα σχολεία μας, είναι ένα «πολιτικό» παιχνίδι, στο οποίο δεν συμμετέχουμε.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ειλικρινής, ξεκάθαρη και ρεαλιστική και έχει ακουστεί, τόσο σε συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων, όσο και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, προεκλογικά σε ερωτηματολόγιο της Ένωσης Γονέων, όπου ο Δήμαρχος με σαφήνεια είχε διατυπώσει τις απόψεις του, καθώς και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, με πράξεις και όχι με λόγια.