eργαζόμενοι-οτα-ν-ιωαννίνων-απαιτούμε-363908
ΔΗΜΟΙ | 19.03.2020 | 08:41

Eργαζόμενοι ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων: Απαιτούμε μέτρα προφύλαξης της υγείας μας

Να τηρήσει τους στοιχειώδεις κανόνες για την προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοϊό, ζητά από το Δήμο Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων.

Όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, ο Δήμος ξέχασε όλες τις υποχρεώσεις που είχε ήδη πριν από την εξάπλωση του ιού, για τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού ώστε να εργάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους (επαρκώς αεριζόμενους, καθαρούς, με γκισέ για την εξυπηρέτηση του κοινού, εξόδους διαφυγής κλπ) με επαρκές προσωπικό καθαριότητας που να φέρει Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και να καθαρίζει/απολυμαίνει με καλής ποιότητας και επαρκή είδη καθαριότητας.  Μάλιστα έπρεπε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να κάνουν τηλεφωνική παρέμβαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε τελικά εχθές να μοιραστούν γάντια, μάσκες και ικανοποιητική ποσότητα αντισηπτικού για όλη την εβδομάδα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, ότι με κάλυψη την ΠΝΠ, καταστρατήγησε ωράρια και εργασιακές σχέσεις …με υψηλές ταχύτητες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, σε πλήρη στοίχιση με την κυβέρνηση, αξιοποιεί την πανδημία του κορωνοϊού ώστε να προχωρήσει σε όργια αυθαιρεσίας, στην καταστρατήγηση του ωραρίου και σε νέα χτυπήματα κατά των εργασιακών σχέσεων, την ίδια στιγμή που καταπατά προκλητικά στοιχειώδεις εργοδοτικές ευθύνες όπως αυτή της διασφάλισης της υγείας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δήμου, ξέχασε όλες τις υποχρεώσεις που είχε ήδη πριν από την εξάπλωση του ιού, για τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού ώστε να εργάζεται σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους (επαρκώς αεριζόμενους, καθαρούς, με γκισέ για την εξυπηρέτηση του κοινού, εξόδους διαφυγής κλπ) με επαρκές προσωπικό καθαριότητας που να φέρει Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και να καθαρίζει/απολυμαίνει με καλής ποιότητας και επαρκή είδη καθαριότητας.

Ξέχασε και τις οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης από τη διασπορά του κορωνοϊού και έπρεπε το Σωματείο μας να κάνει τηλεφωνική παρέμβαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε τελικά εχθές να μοιραστούν γάντια, μάσκες και ικανοποιητική ποσότητα αντισηπτικού για όλη την εβδομάδα.

Αν τέτοια απλά πράγματα χρειάζονται παρέμβαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να γίνουν, εύκολα κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για διαχειριστική ανεπάρκεια της διοίκησης, η οποία θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη σε περίπτωση μιας ακόμα μεγαλύτερης έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι κάτι καινούριο για τους εργαζόμενους στο Δήμο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε, από τις εποχές με τα χιόνια ή το σεισμό, όπου η διοίκηση δεν μπορούσε να αποφασίσει ποιος υπάλληλος θα πρέπει να πάει για δουλειά και ποιος δεν είναι απαραίτητος, ή σε ποια κτίρια μπορούν να εργάζονται υπάλληλοι και σε ποια όχι.

Θα ήταν άδικο όμως να γίνουν τέτοιοι χαρακτηρισμοί, γιατί η δημοτική αρχή έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά όταν αξιοποίησε την ΠΝΠ για να τοποθετήσει δέκα (10) βρεφονηπιοκόμους στα ΚΕΠ για να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής, δηλαδή να καταστρατηγήσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με την κάλυψη της ΠΝΠ της κυβέρνησης, και όταν με το ίδιο σκεπτικό έβαλε ολόκληρο το τμήμα πολιτικής προστασίας σε επιφυλακή «μέχρι νεωτέρας», δηλαδή καταστρατήγησε ωράρια και εργασιακές σχέσεις…με υψηλές ταχύτητες!

Καλούμε τη διοίκηση :

Τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, και σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας,  να δώσει υποχρεωτική ειδική άδεια σε όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι αδιανόητο διαβητικοί και καρδιοπαθείς να δουλεύουν στην οδοκαθαρισμό ή στον καθαρισμό εσωτερικών χώρων και μάλιστα χωρίς τα ΜΑΠ που προβλέπονται.

Να βγάλει πρόγραμμα εργασίας για τα γραφεία στα οποία οι ακατάλληλοι, μικροί ανεπαρκώς αεριζόμενοι χώροι έχουν σαν αποτέλεσμα να συνωστίζονται εργαζόμενοι με αναλογίες εργαζόμενων ανα τετραγωνικό, μικρότερες και από αυτές που ισχύουν για τα σούπερ μάρκετ. Να καθαριστούν όλα τα συστήματα αερισμού, ψύξης-θέρμανσης των κτιρίων.