η-δημοσκόπηση-της-mrb-για-τον-δήμο-χανίων-363268
ΔΗΜΟΙ | 26.04.2019 | 19:03

Η δημοσκόπηση της MRB για τον Δήμο Χανίων

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της MRB για το zarpanews.gr για τον Δήμο Χανίων, που έγιναν στο διάστημα από 6 έως 12 Απριλίου 2019 σε 551 ερωτηθέντες και δείγμα που επιλέχθηκε με “τυχαία δειγματοληψία”.

Άρης Παπαδογιάννης, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Γρηγόρης Αρχοντάκης είναι οι τρεις διεκδικητές της θέσης του Δημάρχου, στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον νυν Δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Η αξιολόγηση του Τάσου Βάμβουκα

Η εικόνα του Δημάρχου Χανίων εμφανίζεται ελαφρώς “στραπατσαρισμένη” καθώς το 47,3% των ερωτηθέντων αξιολογεί την θητεία του αρνητικά έναντι 22,3% που την αξιολογεί θετικά.

Την ίδια στιγμή το 72,1% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική γνώμη για το έργο του κ. Βάμβουκα και δηλώνει πως “σίγουρα/μάλλον δεν θα τον ψήφιζε”. Ωστόσο η αναγνωρισιμότητα του Δημάρχου φτάνει το 95% και είναι μακράν ο πιο αναγνωρίσιμος από όλους τους συνυποψηφίους του. Ακολουθούν ως πιο αναγνωρίσιμοι ο Γρηγόρης Αρχοντάκης και μετά ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Αντίθετα, πρώτος στις “θετικές γνώμες” έρχεται ο Άρης Παπαδογιάννης και ακολουθούν Παναγιώτης Σημανδηράκης και Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Ανάλυση με βάση την ψήφο του Σεπτεμβρίου 2015

Άρης Παπαδογιάννης και Γρηγόρης Αρχοντάκης, “σκιαγραφούνται” ως κομματικοί υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας αφού το 61,1% των ψηφοφόρων του πρώτου και το 50,2% των ψηφοφόρων του δεύτερου, είχαν ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Αντίθετα, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης παρουσιάζει μεγάλη δυναμική στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 με ποσοστό 44,1% ενώ έχει και μεγάλη “διείσδυση” στην σημερινή αδιευκρίνιστη ψήφο με 38,8%.

Δυναμική σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 παρουσιάζει και η Νάνσυ Αγγελάκη -η οποία όπως εξηγούμε αμέσως παρακάτω, μετρήθηκε ξεχωριστά- κάτι που δημιουργεί νέα δυναμική στην υποψηφιότητα Αρχοντάκη.

“Κούρσα για τρεις”

Από την “πρόθεση ψήφου” για τον Δήμο Χανίων, βλέπουμε ότι ο Άρης Παπαδογιάννης δείχνει να εξασφαλίζει την είσοδό του στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 20,2%. Ακολουθεί ο Παναγιώτης Σημανδηράκης με 15,8% και ο Γρηγόρης Αρχοντάκης με 10,5%. Ωστόσο, ξεχωριστά μετρήθηκε η Νάνσυ Αγγελάκη που συγκεντρώνει 5,8% ως υποψήφια Δήμαρχος, καθώς η μέτρηση έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας τους. Συνεπώς, η συνεργασία Αρχοντάκη – Αγγελάκη, είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργεί νέα δεδομένα -όχι τόσο γιατί αθροιστικά το ποσοστό τους ξεπερνά το 16%- αλλά  επειδή η κοινή τους πορεία δημιουργεί μια νέα δυναμική στον συνδυασμό, “ανοίγοντας” την υποψηφιότητα Αρχοντάκη στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Τέταρτος έρχεται ο Τάσος Βάμβουκας με μονοψήφιο ποσοστό που φτάνει το 9,7%. Αν και η διαφορά του από τον Αρχοντάκη είναι μικρή, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, θεωρείται σημαντική.

Ακολουθούν, Ευτύχης Δαμιανάκης με 9,6% Γιάννης Σαρρής με 3,9%, Νίκος Βουρλάκης με 3,7%, Σεραφείμ Ρίζος με 1%. Σημειώνεται ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 19%.

Άρωμα… ανατροπής στον β’ γύρο

Όσο για τον δεύτερο γύρο; Εκεί υπάρχει έντονο άρωμα… ανατροπής εάν τελικά επικρατήσει ένα από τα δίδυμα “Παπαδογιάννης – Σημανδηράκης” ή “Παπαδογιάννης – Αρχοντάκης”. Στο πρώτο σενάριο, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης επικρατεί στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 36,6% έναντι 36,2% του Άρη Παπαδογιάννη.

Στο δεύτερο σενάριο, ο Άρης Παπαδογιάννης επικρατεί έναντι του Γρηγόρη Αρχοντάκη. Ωστόσο, σημειώνουμε ξανά ότι η Νάνσυ Αγγελάκη έχει μετρηθεί ξεχωριστά. Η προσθήκη Αγγελάκη, θα μπορούσε να αλλάξει τον συσχετισμό του β’ γύρου καθώς “φέρνει” στον συνδυασμό Αρχοντάκη νέους ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ. τους οποίους ο Άρης Παπαδογιάννης δυσκολεύεται να προσεγγίσει. Αυτό προκύπτει από την στάθμιση του δείγματος με βάση την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές του 2015, όπου φαίνεται πως η κύρια “δεξαμενή” ψηφοφόρων για τους Παπαδογιάννη – Αρχοντάκη, είναι ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ανατροπή στην πρώτη θέση του α’ γύρου και να δούμε στον β’ γύρο ένα δίδυμο Σημανδηράκη – Αρχοντάκη, δεν μετρήθηκε διότι δεν προέκυψε από τα τωρινά δημοσκοπικά ευρήματα.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην παράσταση νίκης ο Άρης Παπαδογιάννης επικρατεί, με το 26,1% να πιστεύουν ότι αυτός θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος.

Ταυτότητα Έρευνας

Η έρευνα διενεργήθηκε από την ΜRB HELLAS για το zarpanews.gr με σκοπό την αποτύπωση των απόψεων των πολιτών του νομού Χανίων και των Δήμων του. Η συλλογή των στοιχείων έγινε από 6 έως 12 Απριλίου 2019 και το δείγμα επιλέχθηκε με “τυχαία δειγματοληψία”.