κάλεσμα-προς-τους-υποψήφιους-δημάρχο-601466
ΔΗΜΟΙ | 14.03.2019 | 08:41

Κάλεσμα προς τους υποψήφιους δημάρχους για τη σωτηρία της Μάνης

Kάλεσμα για τη συμμετοχή και ανάληψη δράσεων για τη σωτηρία της Μάνης κάνει προς τους υποψήφιους δημάρχους Ανατολικής Μάνης η Επιτροπή Αγώνα για τη  Σωτηρία της Μάνης.

Γι’αυτό το λόγο η Επιτροπή προτείνει ανοικτή συγκέντρωση στην Αρεόπολη, όπου θα τοποθετηθεί δημόσια ο κάθε υποψήφιος σχετικά με τα τρία προαναφερόμενα ζωτικής σημασίας θέματα.

Αναλυτικά:

Σας καλούμε να συνεργαστείτε και ενεργήσετε μαζί, πέραν από τις όποιες διαφορές σας στα δημοτικά ζητήματα, για τρία θέματα υψίστης γενικής σημασίας, που αφορούν αυτή καθαυτή την ύπαρξη της Μάνης:

Α) Ανεμογεννήτριες: Υφίσταται σχεδιασμός και υλοποιείται για την τοποθέτηση 217 Α/Γ, ύψους 100μ. (όπως έχει εγκρίνει η ΡΑΕ), σε 2 ζώνες: 1η) Οροσειρά Ταϋγέτου από Βαχό έως Ταίναρο. 2η) Από Πύργο έως Κάβο Γκρόσσο (Οχιά), καθώς και Α/Γ μικρού ύψους διάσπαρτα σε όλα τα κενά της Χερσονήσου της Λακωνικής Μάνης.

Β) Ιδιοκτησιακό-κτηματολόγιο: Το δημόσιο διεκδικεί 28.000 στρέμματα, δια εγγράφων επισήμως ενώπιον δικαστηρίου (Πρωτοδικείο Γυθείου) στη Λακωνική μέσα Μάνη (από Βαχό έως Ταίναρο), ως δήθεν περιελθόντα σε αυτό από το… Οθωμανικό Κράτος.

Γ) Δασικοί Χάρτες: Ενώ είναι μεν κάτι απαραίτητο και αναγκαίο αλλά οι υπερβολές, τα λάθη και οι προχειρότητες μετέτρεψαν όλη τη Μάνη σε… δασική έκταση, πλην των οικισμών και της θάλασσας και μάλιστα σε δημόσια, όταν οι δασικοί χάρτες χαρακτηρίζουν αποκλειστικά και μόνο χρήση και ποτέ ιδιοκτησία.

Ζητούμενα:

Α) ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

1) Συνεργασία και κοινές ενέργειες των υποψηφίων δημάρχων:

α) άνοδος ομού μετά των επιτελείων τους στους χώρους των έργων των αιολικών πάρκων, έλεγχος των έργων και της συντελούμενης καταστροφής, φωτογραφήσεις αυτών και τυχόν υπαρχόντων μνημείων.

β) Πίεση και έγγραφη απαίτηση για την τήρηση της τροποποιητικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ (6/9/2017) προς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, προς Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ) και Αστυνομία, για παύση των έργων από 1ης Μαρτίου έως και 30η Ιουνίου με συνεχείς ελέγχους και φωτογραφήσεις των εργοταξίων.

γ) Παραστάσεις προς ΕΦΑΛΑΚ και Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων (Πάτρα) για την απαράκλητη τήρηση των όρων της υπουργικής απόφασης.

2) Πίεση προς ΥΠΕΚΑ και Υπ. Πολιτισμού για επανεξέταση ανακριβών στοιχείων των εταιρειών των Α/Π προς αρμόδια όργανα και υπουργεία. και διόρθωση παραλείψεων κεντρικών οργάνων υπουργείων, όπως Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ΥΠΕΚΑ (μη τήρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου – ΕΠΧΣΑΑ) κλπ.

3) Συνάντηση με υπουργό ΠΕΚΑ, μαζί με μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης και κατάθεση προτάσεων στο υπό επεξεργασία και κατάρτιση ΕΠΧΣΑΑ.

Β) ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ

Ενημέρωση των κατοίκων και όσων έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα για το Εθνικό Κτηματολόγιο (διαδικασίες, κόστη, χρονική διάρκεια κλπ) από ειδικούς επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, τοπογράφους) και παρότρυνση αυτών για προστασία των ιδιοκτησιών τους έναντι του Δημοσίου και κατ’ επέκταση έναντι και  των αιολικών πάρκων. Σημαντικό είναι να γίνουν παραστάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για παράταση 9 μηνών, τουλάχιστον, γιατί στη Μάνη εκκρεμούν θέματα εκατονταετίας και άνω (ιδιοκτησιακά, τίτλοι, τοπογραφικά κλπ) και δεν είναι δυνατόν μέσα σε τρεις μήνες και μάλιστα χειμώνα να επιλυθούν. Επιπλέον είναι υψηλότατα τα κόστη συμβολαίων, τοπογραφικών, δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ώστε να καταβληθούν σε μικρό χρόνο.

Γ) ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Παραστάσεις α) προς Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ και β) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αίτημα την επανεξέταση των δασικών χαρτών, καθώς και οι πέτρες ακόμα έχουν κηρυχθεί «δασικά», γεγονός απαράδεκτο και που χρήζει άμεσης διόρθωσης.

Αίτημα για συνάντηση με Πρωθυπουργό, για άμεση οριστική παύση των εν εξελίξει έργων των Α/Π, γιατί ενεκρίθησαν κατά παράβαση της Ελληνικής Νομοθεσίας.

ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα στο παρόντα χρόνο (εντός του Μαρτίου) και όχι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί τότε θα είναι αργά λόγω ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων και για τα τρία αναφερόμενα.

Τώρα είναι η ώρα της δράσης και της συμβολής για την αφύπνιση των Μανιατών-Μανιατισσών για την υπεράσπιση των δικαίων τους και της σωτηρίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Είναι η ώρα των πράξεων, όπου κάθε υποψήφιος πρέπει να δείξει έμπρακτα τις ευαισθησίες και τις απόψεις του για την προστασία της μανιάτικης γης, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάπτυξη ή καταστροφή της Μάνης και το σεβασμό προς τους προγόνους μας και την ιστορία μας.

Προτείνεται σε συνέχεια των παραπάνω ανοικτή συγκέντρωση στην Αρεόπολη, όπου θα τοποθετηθεί δημόσια ο κάθε υποψήφιος σχετικά με τα τρία προαναφερόμενα ζωτικής σημασίας θέματα.