ποια-είναι-η-αλήθεια-για-την-αποχέτευσ-431911
ΔΗΜΟΙ | 21.01.2020 | 10:39

Ποια είναι η αλήθεια για την αποχέτευση στην Καλλιθέα Πεντέλης

Η αλήθεια για το χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης και την μη επίλυση του μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

  1. Η μελέτη για την αποχέτευση της Καλλιθέας Πεντέλης έχει γίνει από την ΕΥΔΑΠ το 2012 κι όχι από το Δήμο Πεντέλης. Η μελέτη έκτοτε δεν έχει επικαιροποιηθεί και επί οκτώ χρόνια κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.
  2. Η απελθούσα δημοτική αρχή δεν φρόντισε η μελέτη να περιλαμβάνει όλη την περιοχή της Καλλιθέας και να λύσει συνολικά το πρόβλημα. Η μελέτη περιλαμβάνει την αποχέτευση μόνο του ανατολικού τμήματος της Καλλιθέας Πεντέλης, διαμέσου των οδών Ιάσωνος, Καλισίων και Θησέως – Αμαδρυάδων μέχρι τον ήδη υπάρχοντα κεντρικό αγωγό που βρίσκεται στην περιοχή Γέρακα Παλλήνης επί της οδού Πίνδου. Δεν περιλαμβάνει το δυτικό τμήμα της Καλλιθέας, κατά μήκος των δύο ρεμάτων.
  3. Από το 2010 η ΕΥΔΑΠ έχει αποφασίσει τα λύματα της Καλλιθέας να πηγαίνουν στον υπάρχοντα αγωγό της οδού Πίνδου στην περιοχή του Γέρακα. Συνεπώς, η μη ύπαρξη αποδέκτη για τα λύματα της Καλλιθέας είναι γνωστή τα τελευταία 10 χρόνια και κανείς δεν έκανε απολύτως τίποτα γι’ αυτό.
  4. Το κατασκευαζόμενο τμήμα της αποχέτευσης Καλλιθέας από το οικοδομικό τετράγωνο των σχολικών κτηρίων μέχρι και τον αποδέκτη αγωγό που βρίσκεται στην οδό Πίνδου στο Γέρακα κατασκευάζεται με εργολαβία της ΕΥΔΑΠ, διότι υπήρχε υποχρέωση για την κατασκευή αποχέτευσης του σχολικού συγκροτήματος. Αυτό όμως δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης αποχέτευσης στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης, ούτε της σύνδεσης του αγωγού με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
  5. Η παραπάνω εργολαβία δεν περιλαμβάνει δύο τμήματα αγωγού συνολικού μήκους 440 μέτρων, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Γέρακα. Συνεπώς, δεν μπορεί να λειτουργήσει η αποχέτευση, ούτε του σχολείου, ούτε φυσικά της υπόλοιπης περιοχής αν δεν υπάρξει η ολοκλήρωση του κεντρικού αγωγού.
  6. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία συνεργασία μεταξύ του Δήμου Πεντέλης και του Δήμου Γέρακα Παλλήνης για την επίλυση του θέματος.

Μετά από αδράνεια και στασιμότητα χρόνων, η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά, σε συνεργασία με το Δήμαρχο Παλλήνης, αναπτύσσει συντονισμένες δράσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο ο κεντρικός αγωγός της αποχέτευσης και ειδικότερα στα σημεία του στην περιοχή του Γέρακα, ώστε στη συνέχεια να συνδεθεί η περιοχή της Καλλιθέας.

Συγκεκριμένα, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ και το Δήμο Παλλήνης Γέρακα, για την κατασκευή των δύο τμημάτων του αγωγού (μήκους 440 μέτρων), στις οδούς  Μιτσικέλι και Πεντέλης και στη συνέχεια την κατασκευή, μετά την επικαιροποίηση της μελέτης, του υπόλοιπου τμήματος του αγωγού και του δικτύου εντός της περιοχής της Καλλιθέας.

Επιπλέον, ο Δήμος Πεντέλης θα επιδιώξει η ΕΥΔΑΠ να προβεί στη μελέτη και κατασκευή του συνολικού δικτύου αποχέτευσης και του αποχετευτικού αγωγού στις υπόλοιπες περιοχές της Καλλιθέας, που δεν περιλαμβάνονται στην μελέτη της ΕΥΔΑΠ. Αυτή θα είναι η τρίτη φάση του έργου στη δυτική πλευρά του οικισμού και κατά μήκος των δύο ρεμάτων.

Έτσι θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής με ολοκληρωμένο τρόπο προς όφελος των δημοτών.