βόλος-καταγγέλλουν-έγκλημα-με-τη-με-595322
ΔΗΜΟΙ | 28.02.2019 | 08:39

Βόλος: Καταγγέλλουν «έγκλημα» με τη μείωση του συντελεστή δόμησης & την απόφαση Μπέου

Σφάλματα που πιστώνονται στη νυν δημοτική αρχή Βόλου, μέσα από την ψήφιση το 2017 του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, αλλά και η μη ανάθεση από την Δημοτική Αρχή Βόλου επίσης, των Πολεοδομικών Μελετών που θα μπορούσαν να είχαν διορθώσει τις τρέχουσες αρνητικές καταστάσεις, καταγράφουν άνθρωποι της οικοδομικής αγοράς, μελετητές, μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Μέσα από τη συζήτηση που ξεκίνησε με αφορμή τους χώρους του στρατοπέδου Γεωργούλα, αναδείχθηκε ένα ακόμη μεγάλο θέμα, το οποίο έχει να κάνει με την απώλεια σημαντικού μέρους της περιουσίας των συμπολιτών, από τη στιγμή που μειώθηκαν χωρίς αντιστάθμισμα, οι οικοδομικοί συντελεστές.

Είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που πλέον επικρατεί, τα όσα κατέθεσαν αρκετοί συμπολίτες επιστήμονες, όπως και ο πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Γαργάλας, ο οποίος αναφέρει ότι «πριν από την ισχύ του νέου ψηφισμένου στο τέλος του 2016 ΓΠΣ Βόλου, ίσχυαν οι συντελεστές δόμησης για κάθε περιοχή του Βόλου και της Νέας Ιωνίας ξεχωριστά. Στα νεοεντασσόμενα πχ ήταν 0,8, στο παλιό σχέδιο της Νέας Ιωνίας ξεκινούσε από 1,4 και έφτανε στο 2,1 στον Βόλο (σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του) έφτανε και στο 2,4 κλπ. Αυτό σήμαινε πως τα τετραγωνικά που μπορούσε ο κάθε ιδιοκτήτης να οικοδομήσει στο οικόπεδό του, προέκυπταν από τον πολλαπλασιασμό του εμβαδού του οικοπέδου επί τον συντ. δόμησης . Αν πχ αυτό ήταν 100 τετραγωνικά και βρισκόταν στην ζώνη του 2,4 τότε μπορούσε να οικοδομήσει 240 τετραγωνικά. Και επί αυτών προστίθονταν κάποια επιπλέον άλλα τετραγωνικά που είχαν σχέση με τα κοινόχρηστα κλπ σύμφωνα με τον ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).

Τι ισχύει σήμερα

Από την πρώτη ημέρα όμως που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το νέο ΓΠΣ Βόλου ορίστηκε ότι ,έως ότου ολοκληρωθούν οι Πολεοδομικές Μελέτες που προβλέπεται και είναι αναγκαίες να γίνουν μετά την ισχύ του ΓΠΣ για κάθε μια περιοχή του Βόλου, που εξειδικεύουν τις κατευθύνσεις του ΓΠΣ στην κάθε περιοχή και καθορίζουν τον νέο συντελεστή δόμησης, ο μέγιστος συντελεστής δόμησης για όλες τις περιοχές ορίζεται ο μέσος συντελεστής που στο ΓΠΣ ορίζεται, ο 1,8. Αν δηλαδή , μέχρι να οριστεί ο νέος συντελεστής για μια περιοχή που είχε σ.δ. 2,4 θέλει να χτίσει κάποιος θα έχει ανώτατο συντελεστή το 1,8 και όχι το 2,4.

Όπου ίσχυε συντελεστής μικρότερος ή ίσος του 1,8 τότε αυτός διατηρείται και μέχρι τον ορισμό του νέου μετά από την ανάλογη Πολεοδομική Μελέτη Αναθεώρησης. Αυτό δεν θα συνέβαινε μόνο σε δυο περιπτώσεις. Η πρώτη ,αν προβλεπόταν στο ψηφισμένο ΓΠΣ κάποια μεταβατική διάταξη , που σε όλα τα άλλα ΓΠΣ άλλων πόλεων (Καρδίτσα , Καβάλα) προβλεπόταν, πως μέχρι τον καθορισμό των νέων συντελεστών δόμησης ισχύουν οι παλιοί πριν την ψήφιση του νέου ΓΠΣ.

«Οι πολεοδομικές Μελέτες»

Σύμφωνα με τον κ. Γαργάλα, « οι πολεοδομικές Μελέτες που έπονται και εξειδικεύουν το ΓΠΣ σε κάθε περιοχή, συνήθως αποδέχονται τους προηγούμενους συντελεστές, αλλά αυτό είναι για κάποιους πολύ αργά. Η δεύτερη περίπτωση , ήταν …να είχαν στο διάστημα μετά το 2016 και την ψήφιση του ΓΠΣ, ανατεθεί από την Δημοτική Αρχή οι Πολεοδομικές Μελέτες, ούτως ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα των δυο τριών χρόνων που έτσι κι αλλιώς απαιτείται, να είχε τελειώσει το θέμα…. Κάπου δηλαδή στο σήμερα, Μάρτη του 2019. Και για τα δυο αυτά τεράστια είναι η ευθύνη και αποκλειστική αυτής της Δημοτικής Αρχής που ούτε και καταλαβαίνει τι σημαίνουν όλα αυτά», σημείωσε.

Νάνσυ Καπούλα: Καμία διαδικασία για πολεοδομικές

μελέτες αναθεώρησης, δεν έχει ξεκινήσει ο Δ. Βόλου

«Εν μια νυκτί έμειναν στον «αέρα» συμβόλαια που αφορούσαν ακίνητα» αναφέρει η υποψήφια δήμαρχος Βόλου Νάνσυ Καπούλα, για το ΓΠΣ, ενώ καμία διαδικασία για πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης, δεν έχει ξεκινήσει ο Δ. Βόλου, όπως σημείωσε.

Πρότεινε πάντως, καθώς προβλέπεται από το νόμο , να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να επαναφέρουμε την ομαλότητα και το δίκαιο που αφορά τις περιουσίες των δημοτών μας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, «μετά την δημοσίευση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου σε ΦΕΚ (237/4-11-2016), η ΥΔΟΜ Βόλου υποστήριζε ότι προβλέπεται η άμεση εφαρμογή των συντελεστών δόμησης, που αναφέρονται σε αυτό.

Υπενθυμίζουμε για όσους το ξέχασαν, ότι η νυν δημοτική αρχή Βόλου προχώρησε σε οριζόντια μείωση των συντελεστών δόμησης στο ΓΠΣ με αποτέλεσμα εν μια νυκτί να μείνουν στον «αέρα» συμβόλαια που αφορούσαν ακίνητα, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και υποψήφιοι αγοραστές.

Το θέμα, είχε και έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου».

Όπως σημειώνει, «εμείς ως Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά την ψήφιση και εκτέλεση από τις 23 Δεκεμβρίου 2016 του Ν.4447/2016 Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις», είχαμε επισημάνει ότι προκύπτουν νέα δεδομένα που πρέπει να εξεταστούν άμεσα ώστε να βρεθεί η λύση αναφορικά με τους συντελεστές δόμησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Αποστείλαμε μάλιστα σε όλους τους βουλευτές επιστολή και εκθέσαμε τα ζητήματα που είχαν προκύψει από την εφαρμογή του νέου ΓΠΣ Βόλου θέτοντας το ερώτημα «αν σύμφωνα με το Ν. 4447/2016, οι Συντελεστές Δόμησης (ακόμη και Μέσοι Συντελεστές Δόμησης) που προτείνονται από Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που έχει εγκριθεί με το Ν.2508/97, έχουν άμεση εφαρμογή, μετά την έγκριση τους και πριν την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης (Αναθεώρησης)»;

Υπενθυμίζω ότι τα παραπάνω εφαρμόστηκαν σε αντίστοιχη περίπτωση εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καρδίτσας και Καβάλας.

Η άποψη που είχαμε ως ΤΕΕ Μαγνησίας ήταν ότι οι προτεινόμενοι Συντελεστές Δόμησης από τα ΓΠΣ – ΤΧΣ – ΕΧΣ, εφαρμόζονται μετά την έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής – Πολεοδομικής Μελέτης και ισχύουν οι Σ.Δ. που έχουν καθοριστεί (ακόμη και μεγαλύτεροι) με άλλες Ειδικές Διατάξεις – Αποφάσεις Νομάρχη.

Στόχος μας πρέπει να είναι, μετά από δύο χρόνια που προβλέπεται από το νόμο η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου, να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να επαναφέρουμε την ομαλότητα και το δίκαιο που αφορά τις περιουσίες των δημοτών μας.

Κάτι που δυστυχώς δεν έκανε η νυν δημοτική αρχή, και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτό. Προσθέτω δε ότι καμία διαδικασία για πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης δεν έχει ξεκινήσει ως όφειλε ο Δήμος Βόλου, διαδικασία η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει κάπως όλη αυτή την κατάσταση».

Κ. Γαργάλας : «Χάνεται μεγάλο μέρος

της περιουσίας Βολιωτών και επενδυτών

απ΄ την αλλαγή συντελεστή»

Αναστάτωση και οικονομικό πλήγμα προκαλείται ουσιαστικά, στον Βόλο, «με τις μειώσεις των συντελεστών δόμησης, από τη Δημοτική Αρχή, που ενώ το 2017 ψήφισε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δεν συνέταξε μεταβατικές διατάξεις, με αποτέλεσμα ο συντελεστής δόμησης από 2,4 στο κέντρο του Βόλου και 2,1 στη Ν. Ιωνία, να πέσει στο 1,8, για μερικά χρόνια από σήμερα, με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλο μέρος της περιουσίας των Βολιωτών και των επενδυτών», σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Γαργάλας.

Όπως τόνισε, «σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου ψηφίστηκαν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, εκτός του Βόλου, υπήρχε η υποσημείωση ότι για την εφαρμογή και στον ορισμό του συντελεστή δόμησης, παραμένει ως έχει, μέχρι τον τελικό καθορισμό τους μετά από τις πολεοδομικές πράξεις που θα συμπληρώσουν, θα αναλύσουν και θα καταλήξουν και παράλληλα θα ερμηνεύσουν στο επίπεδο του συντελεστή δόμησης, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις βασικές κατευθύνσεις του».

Στο Βόλο όπως σημείωσε, «δεν υπήρχαν μεταβατικές διατάξεις, με αποτέλεσμα κάποιος που έχει ένα οικόπεδο, 100 τ.μ. με συντελεστή δόμησης 2,4 μπορούσε να κατασκευάσει 240 τ.μ. Τώρα, ο συντελεστής δόμησης στην πόλη ξεκινάει από το 0,8, επεκτείνεται στο 1,2, πηγαίνει στο 1,4, στο 1,8, στο 2,1 και στο 2,4 που αφορά σχεδόν όλο τον Βόλο». «Επειδή δεν υπήρχε η πρόβλεψη για μεταβατικές διατάξεις και αυτό είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, αλλά κανένας απ’ αυτούς που μιλάνε για το στρατόπεδο δεν το αναφέρει αυτό, πλέον πηγαίνουμε με το μέσο συντελεστή δόμησης, που είναι 1,8, με αποτέλεσμα να χάνει την περιουσία του ο ιδιοκτήτης», είπε ο Κ. Γαργάλας.

Ο ίδιος είπε, ότι η Δημοτική Αρχή δεν ξεκίνησε καν τις πολεοδομικές μελέτες, που θα εξειδικεύουν το ΓΠΣ κάθε περιοχής. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, μετά από 3-4 χρόνια όταν ξεκινήσουν οι πολεοδομικές μελέτες και θα τελειώσουν, είναι βέβαιο ότι θα επαναφέρουν τον συντελεστή δόμησης στο 2,4.

Κ. Χαλέβας: Μειώθηκαν οι περιουσίες βολιωτών

Το γεγονός ότι, από την αλλαγή στο συντελεστή δόμησης που έγινε μέσω του Γ.Π.Σ. το 2017, μειώθηκαν οι περιουσίες βολιωτών, δήλωσε χθες, μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Κώστας Χαλέβας, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται και για τη χρήση του χώρου στο στρατόπεδο «Γεωργούλα».

Όπως τόνισε , «το Γ.Π.Σ. , είναι αυτό, το οποίο δίνει τις κατευθύνσεις για τα επόμενα 30 χρόνια, τι πρόκειται να γίνει και πώς να αναπτυχθεί η πόλη μας. Υπάρχει νόμος που δεν επιτρέπει ακόμη και λάθη αν εντοπιστούν, να μπορούν να διορθωθούν, μέχρι το επόμενο ΓΠΣ».

Σύμφωνα με τον Κ. Χαλέβα, «η μείωση του συντελεστή , ήταν άλλη παρέμβαση μέσα στο ΓΠΣ , στο οποίο κάποιοι ειδήμονες που έχουν άλλη λογική στρατηγικής και σκέψεων, θεώρησαν ότι ο συντελεστής έπρεπε να μειωθεί. Εξηγώντας παράλληλα ο κ. Χαλέβας, ανέφερε ότι «ο συντελεστής δόμησης σημαίνει το πόσο δικαιούμαστε να χτίσουμε σε ένα οικόπεδο. Δηλαδή, όταν στη Νέα Ιωνία ένα οικόπεδο 100 τμ είχε συντελεστή δόμησης 2, μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι 200 τ.μ. οικία, άρα μπορούσαμε να κάνουμε ένα διώροφο. Από τη στιγμή που ο συντελεστής δόμησης από 2 έγινε 1, αυτό σημαίνει ότι σε ένα οικόπεδο 100 τ.μ. πολλαπλασιάζουμε με το 1 και χτίζουμε 100 τ.μ. Αυτό όμως τι συνέπειες έχει; Αν ένας για παράδειγμα έχει ένα οικόπεδο και ήξερε ότι μπορούσε να χτίσει 200 τ.μ. σπίτι και είχε χτίσει τα 100 τ.μ., πήγε στον συμβολαιογράφο, είχε γράψει τον «αέρα» στο παιδί του, πλήρωσε εφορία, πλήρωσε το συμβολαιογράφο και το έκανε πράξη. Έρχεται τώρα μετά την έγκριση του ΓΠΣ, και ζητά την άδεια προσθήκης του ορόφου που νόμιμα μεταβίβασε τον «αέρα» στο παιδί του. Δυστυχώς όμως πλέον υπάρχει σκέτος… «αέρας» και δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Πείτε μου σε τι ευθύνεται ο πολίτης ο οποίος νόμιμα φρόντισε τις διαδικασίες, δε μπορεί πλέον να κάνει κάτι».

Ζημιά σε κατασκευαστές

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό δεν έπληξε μόνο τους απλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά έπληξε και τους κατασκευαστές. Κάποιος που ξεκίνησε να ανεγείρει μια πολυκατοικία, εκεί που μπορούσε να χτίσει μια επιφάνεια 1.000 τ.μ. διαπίστωσε ότι δε μπορεί να χτίσει ούτε στα μισά». Όπως εξήγησε παράλληλα, «η αλήθεια είναι ότι μετά το τέλος του προηγούμενου ΓΠΣ το 1985, ξεκίνησε η διαβούλευση για το νέο ΓΠΣ και τελικά το 2017 εγκρίθηκε γιατί εάν δεν εγκρίνονταν το υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα έπρεπε να επιστραφούν τα χρήματα που είχαμε πάρει από την Ε.Ε. ύψους 600 χιλιάδων ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Χαλέβας, σε κάποιο σημείο, φταίνε και τα ΜΜΕ γιατί εάν τότε δεν είχαν εγκρίνει οι αρμόδιοι αυτό το ΓΠΣ, θα έβγαιναν στην κοινή γνώμη και θα ανέφεραν ότι «από την αμέλειά τους», από την «ασχετοσύνη τους», «από την αδιαφορία τους» … χάθηκαν 600 χιλιάδες ευρώ. Κανένας δε θα έλεγε ότι κερδήθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τις περιουσίες των συμπολιτών μας». Ο ίδιος τέλος σημείωσε, ότι «το μεταβατικό στάδιο που έγινε και στις άλλες πόλεις, δεν αφορούσε το θέμα της διαφοροποίησης της μείωσης του συντελεστή δόμησης, το θέμα ήταν μόνο, οι οικοδομικές άδειες που βρίσκονταν σε εξέλιξη, όχι ότι θα γινόταν κάποια γενική διαφοροποίηση της στρατηγικής του σχεδιασμού».

magnesianews.gr