βύρωνας-τι-απαντά-η-δημοτική-αρχή-σε-σύ-323173
ΔΗΜΟΙ | 03.11.2018 | 12:29

Βύρωνας: Τι απαντά η Δημοτική Αρχή σε Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων

Με σημερινή ανακοίνωσή της απαντά η Δημοτική Αρχή Βύρωνα στις αιτιάσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Δημοτική Αρχή – και ο Δήμαρχος προσωπικά – δε συνηθίζει να κάνει αντιπαράθεση με μαζικούς φορείς και ειδικά με Συλλόγους & Κηδεμόνων. Ούτε «επιτίθεται» προσωπικά με ανακοινώσεις. Γι’ αυτό και απαντάει επί της ουσίας στην ανακοίνωση και τις αιτιάσεις του Συλλόγου & Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού:

Θεωρούμε ότι η μέριμνα και το ενδιαφέρον του Συλλόγου Γονέων για τη μελέτη και την εύρεση χρηματοδότησης της αναβάθμισης του αύλειου χώρου του 8ου Δημοτικού, ύψους 120.000 ευρώ, είναι αξιέπαινη.

Για τις εργασίες αυτές, η Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ενέκρινε το συγκεκριμένο ποσό.

Έπρεπε λοιπόν, η μελέτη που προσκόμισε ο Σύλλογος Γονέων στην Τεχνική Υπηρεσία να υλοποιηθεί με ποσό ύψους των 120.000 ευρώ.

Αυτό ήταν αδύνατον επειδή το κόστος του έργου υπερέβαινε το ύψος της χρηματοδότησης! Άρχισε λοιπόν η περικοπή εργασιών η οποία ήταν σε γνώση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι υπήρχαν χρήματα, δεν είναι αληθές και δεν κατατέθηκε ποτέ αίτημα για αύξηση της χρηματοδότησης από τον Σύλλογο, παρά μόνο το τελευταίο διάστημα κατά την εκτέλεση του έργου, ενέργεια μη εφικτή.

Παρόλα αυτά, έχουμε δηλώσει ότι η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και όχι του Συλλόγου, μια και αυτή εγκρίθηκε, θα υλοποιηθεί στο έπακρο.

Πιο συγκεκριμένα, για να απαντήσουμε στις αιτιάσεις του Συλλόγου Γονέων αναφέρουμε τα εξής:

  1. Η διοίκηση του Δήμου δηλώνει με σαφήνεια ότι ο εργολάβος δεν έχει και δεν θα πληρωθεί για τις κακοτεχνίες και για τις εργασίες που δεν προβλέπονται στη μελέτη. Για αυτό και η αναφορά του Συλλόγου περί διασπάθισης του δημόσιου χρήματος όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά αποτελεί συκοφαντία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συντάκτες της ανακοίνωσης.
  2. Η επίστρωση των κεραμικών και των Decks που είναι προβληματική δεν παραλείφθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Έργου, συνεπώς δεν θα πληρωθεί. Υποχρεώθηκε δε ο εργολάβος να τα αποκαταστήσει με δική του ευθύνη.
  3. Τα ηλιακά φωτιστικά θα λειτουργήσουν κανονικά. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
  4. Τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο (inverter). Το κοστολόγιο για αυτή τη σύνδεση ήταν 5.000 ευρώ και εξαιρέθηκε από την αρχική μελέτη λόγω κόστους. Προβλέπεται δε να συμπεριληφθεί σε εργασίες που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος μαζί με τις αντίστοιχες εργασίες στο Κολυμβητήριο και στο Γυμνάσιο Καρέα, που επίσης εκκρεμούν.
  5. Η ράμπα ΑΜΕΑ κατασκευάζεται σύμφωνα με τη μελετητική αντίληψη της Τεχν. Υπηρεσίας που υπογράφει τη μελέτη και η οποία θεωρεί ότι αυτή η λύση είναι ορθότερη τεχνικά και για λόγους ασφαλείας.
  6. Τοποθετήθηκαν δύο δεξαμενές πέντε κυβικών έκαστη στο τέλος του διαδρόμου, ενώ ο Σύλλογος είχε προτείνει να τοποθετηθούν κάτω από τα σκαλιά, πράγμα ανέφικτο κατασκευαστικά.
  7. Το στέγαστρο θα τοποθετηθεί κανονικά σε όλο το μήκος της σιδηροκατασκευής, για αυτό και είναι άκαιρη οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό.
  8. Δεν προβλέφθηκε η ανακατασκευή του δαπέδου του γηπέδου, ούτε από τη μελέτη του Συλλόγου –που δεν το πρότεινε- ούτε από την Τεχν. Υπηρεσία, διότι δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στη μελέτη για οικονομικούς λόγους. Παρόλα αυτά, το γήπεδο θα κατασκευαστεί όπως προβλέπει η μελέτη (ελαστομερές υλικό – decks στις κερκίδες – μπασκέτες κλπ).
  9. Η κοπή των δέντρων και η αποψίλωση του γκαζόν ήταν λάθος του εργολάβου ο οποίος με την έναρξη των εργασιών προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες δίχως προειδοποίηση πράγμα το οποίο διαπιστώθηκε από την επίβλεψη του έργου. Σε κάθε περίπτωση, ο εργολάβος, δεσμεύτηκε παρουσία του Συλλόγου, ότι θα αποκατασταθούν.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο Δήμος δεν επιλέγει τους εργολάβους. Οι ανάδοχοι προκύπτουν από δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό σύμφωνα με τον νόμο. Συνεπώς, η αξιοπιστία για την εκτέλεση ενός έργου δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων από τον Δήμο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σύλλογος Γονέων ήταν παρών στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου και γνωρίζει τα προβλήματα που αναφέρουμε. Δεν καταλαβαίνουμε λοιπόν σε τι αποσκοπεί η προσπάθεια δημόσιας αντιπαράθεσης με τη Δημοτική Αρχή για ένα χρήσιμο έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή είναι στη διάθεση του Σχολείου και των Γονέων για να διορθωθούν τα όποια λάθη».