ύδρα-νησίδα-άγιος-γεώργιος-αναταραχή-365655
ΔΗΜΟΙ | 25.04.2020 | 12:12

Ύδρα -νησίδα Άγιος Γεώργιος : Αναταραχή & αντιπαραθέσεις για αρνητική δικαστική απόφαση

Αναταραχή επικρατεί στην Ύδρα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι υπήρξε αρνητική απόφαση για τη διαφιλονικούμενη με τον δήμο Λαυρεωτικής, νησίδα Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζόρτζη). Μάλιστα το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση με τον πρώην δήμαρχο  Κώστα Αναστόπουλο και τον επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Η Ύδρα μας Ενώνει»  Παναγιώτη Μαρκαντώνη να καλούν τον δήμαρχο Γιώργο Κουκουδάκη να ενημερώσει, επιτέλους, τους δημότες για το θέμα: «Επιτέλους ενημερώστε μας επισήμως τι έχει γίνει με τη νησίδα Άγιος Γεώργιος! Αυτό το θέμα απασχολεί τον τόπο μας αυτές τις μέρες», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αναστόπουλος.  «Ηρεμία Υδραίοι! Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Αν όντως ισχύει ότι η νησίδα Άγιος Γεώργιος δεν ανήκει στην Ύδρα και στο συμβούλιο επικρατείας χάσαμε την υπόθεση, οφείλει ο Δήμαρχος Ύδρας να ανακοινώσει την αλήθεια και να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες της Ύδρας. Η σιωπή, δήμαρχε, δεν είναι πάντα χρυσός…. Αν είναι αλήθεια είσαι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί στήριξες την εκλογική σου καμπάνια σε κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο και παραπλάνησες τον Υδραίο πολίτη. Σαν σύμβουλος του Δήμου αλλά και σαν πολίτης περιμένω υπεύθυνη ανακοίνωση σου. Δεν έκανα και δεν θα κάνω στείρα αντιπαράθεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Περιμένω……», αναφέρει ο κ. Μαρκαντώνης.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Ύδρας ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «απορρίφθηκε μια αγωγή, από τις πολλές που ο Δήμος μας έχει καταθέσει το διάστημα 2014-2019, ζητώντας χρήματα που παρανόμως έχει εισπράξει ο Δήμος Λαυρεωτικής», γεγονός το οποίο «δεν έχει καμία σημασία. Άλλωστε υπάρχει και Εφετείο. Αναμένουμε να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν μας έχει ακόμα γνωστοποιηθεί», προσθέτει.

Αναλυτικά η δήλωση:

“Κάποιοι λίγοι σήμερα άρχισαν να πανηγυρίζουν διότι πληροφορήθηκαν από «έγκριτο» δημοσιογράφο ότι τάχα μου «ο Δήμος Ύδρας έχασε την Νησίδα Άγιος Γεώργιος», την οποία με πολύ μεγάλο αγώνα το διάστημα 2014-2019 επανέφερε στην πλήρη δικαιοδοσία του.

Δυστυχώς θα τους απογοητεύσω.

Η νησίδα Άγιος Γεώργιος χάρη στις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής παραμένει στα Διοικητικά Όρια του Δήμου μας. Ως αποτέλεσμα, ο Δήμος μας εξακολουθεί να εισπράττει το ειδικό τέλος από την λειτουργία του αιολικού πάρκου που είναι εγκατεστημένο στην εν λόγω Νησίδα.

Το αν απορρίφθηκε μια αγωγή, από τις πολλές που ο Δήμος μας έχει καταθέσει το διάστημα 2014-2019, ζητώντας χρήματα που παρανόμως έχει εισπράξει ο Δήμος Λαυρεωτικής δεν έχει καμία σημασία. Άλλωστε υπάρχει και Εφετείο. Αναμένουμε να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν μας έχει ακόμα γνωστοποιηθεί.

Βιάστηκαν λοιπόν να χαρούν αυτοί οι λίγοι. Άνθρωποι που κατά την δική τους θητεία, ως αιρετοί, κανένα ενδιαφέρον δεν επέδειξαν, τώρα απέκτησαν «δήθεν» ενδιαφέρον, το οποίο βεβαίως υποκρύπτει την ελπίδα τους να πάει κάτι στραβά για την Ύδρα μας, προκειμένου να εκδικηθούν εμένα.

Όσο για τον «έγκριτο» δημοσιογράφο έχει ήδη δοθεί εντολή σε δικηγόρο να καταθέσει σχετική μηνυτήρια αναφορά.

Θα υπάρξει σύντομα νέα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα. Προκαλώ αυτούς τους λίγους, αν μπορούν, να χτυπήσουν εμένα και όχι την Ύδρα μας και τα συμφέροντά της!”

Να σημειωθεί ότι η βραχονησίδα ‘Αγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζόρτζη) αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια μήλον της έριδας μεταξύ των δήμων Ύδρας και Λαυρεωτικής, καθώς είναι μεγάλα τα οικονομικά οφέλη του ΟΤΑ στον οποίο υπάγεται διοικητικά. Η ακατοίκητη νησίδα βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Σούνιο και την Ύδρα, με έκταση 4,3 τ.χλμ. Αυτό που κάνει το νησί τόσο ελκυστικό δεν είναι μόνο τα καταγάλανα νερά του, αλλά το μεγάλο αιολικό πάρκο που έχει αναπτύξει η Τέρνα Ενεργειακή. Κι αυτό διότι, ο δήμος στον οποίο υπάγεται η νησίδα λαμβάνει 500.000 ευρώ ετησίως και οι δημότες του έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ.

Από το 1834, με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το νησί ανήκε στον δήμο Ύδρας, όμως η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 το ενέταξε στον δήμο Λαυρεωτικής. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νησιωτών, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα το 2017 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους, απεφάνθη ομόφωνα ότι η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ύδρας.