καταγγελία-2-000-εκπαιδευτικοί-και-επιστ-698498
ΠΑΙΔΕΙΑ | 01.12.2019 | 23:12

Καταγγελία: 2.000 Εκπαιδευτικοί και Επιστημονικό προσωπικό χάνουν τη δουλειά τους για ένα παράβολο

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας & Τομεάρχης Παιδείας και συνυπέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως, σχετικά την “Άμεση ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με το παράβολο για τις θέσεις στην Ειδική Αγωγή”.

Το θέμα αφορά περίπου 2000 υποψήφιους που κρίνονται απορριπτέοι από τις προκηρύξεις 1ΕΑ, 2ΕΑ και 3ΕΑ του ΑΣΕΠ για πλήρωση κενών θέσεων προσωπικού στην ειδική αγωγή.

Οι υποψήφιοι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι  παρότι διαθέτουν όλα τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, κατέθεσαν εμπρόθεσμα όλα τα δικαιολογητικά τους και εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο για συμμετοχή σε διαγωνισμό του δημοσίου, δεν ολοκλήρωσαν την πληρωμή του από παραπλάνηση.

Οι υποψήφιοι είχαν όλοι τους εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, ο αριθμός του οποίου απαιτούταν και για την αίτηση του ΑΣΕΠ, αλλά ενώ θεωρούσαν ότι είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία πληρωμής αυτό δεν συνέβη.

Όπως καταγγέλλουν, τα ζητήματα κατά τη διαδικασία της πληρωμής ήταν πολλά:

– Από τις ιστοσελίδες έκδοσης του παραβόλου, κατά τη διαδικασία της έκδοσης ζητούνταν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού. Συμπληρώνοντας τον κωδικό IBAN, οι υποψήφιοι πήραν τον κωδικό παραβόλου, τον δηλώσαν στην αίτηση η οποία και υποβλήθηκε επιτυχώς, και θεώρησαν ότι η πληρωμή είχε δρομολογηθεί μέσω της τράπεζας.

– Σε ιστοσελίδες τραπεζών που έδιναν τη δυνατότητα έκδοσης παραβόλου, η έκδοση βρισκόταν στην κατηγορία «πληρωμές» και οι υποψήφιοι συμπλήρωσαν τα στοιχεία του λογαριασμού τους και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία θεωρώντας και πάλι, ότι ολοκληρώθηκε η πληρωμή και όχι απλά η έκδοση.

– Άλλοι προχώρησαν κανονικά στην πληρωμή του παραβόλου, ωστόσο λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα είχαν ως συνέπεια η διαδικασία της πληρωμής να μην ολοκληρωθεί τελικά.

Σημειωτέον, κατά την υποβολή της αίτησης απαιτούνταν μόνο η αναγραφή του αριθμού του εκδοθέντος παραβόλου και όχι η απόδειξη πληρωμής του, όπως απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Παράλληλα, στο σύστημα δεν προβλεπόταν αδυναμία υποβολής της αίτησης λόγω μη πληρωμής του παραβόλου που θα καθοδηγούσε τους υποψηφίους υποχρεωτικά στην πληρωμή του ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή υποβολή της αίτησής τους. Οι υποψήφιοι έλαβαν αριθμό μητρώου και δεν υπήρξε ποτέ καμιάς μορφής ειδοποίηση πως υπάρχει κάποια εκκρεμότητα στην αίτησή τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι υποψήφιοι θεώρησαν ότι η πληρωμή του παραβόλου, όπως και η αίτησή τους είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία και με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι κρίνονται απορριπτέοι.

Σημειώνεται πως πλέον κινδυνεύουν όχι μόνο να αποκλειστούν από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά δε θα μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές για τα επόμενα τρία χρόνια, δεδομένου ότι οι πίνακες “κλειδώνουν”.

Ακολουθεί η ερώτηση, η ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Άμεση είναι η ανάγκη αποσαφήνισης της στάσης που θα τηρήσει το Υπουργείο σας και της λύσης που τελικά θα προωθήσει απέναντι στις χιλιάδες των απορριπτέων εκπαιδευτικών από τις προκηρύξεις 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/ 2019 και 3ΕΑ/ 2019 του ΑΣΕΠ για την Ειδική Αγωγή. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί λόγω διαφόρων προβλημάτων (π.χ. ασάφεια οδηγιών, τεχνικά ζητήματα, αστοχίες ηλεκτρονικού συστήματος κλπ) δεν κατάφεραν τελικά να καταβάλουν το αναγκαίο παράβολο (αξίας 3 Ευρώ) και τελικά απερρίφθησαν, παρ’ όλο που πληρούσαν όλα τα απαραίτητα προσόντα.

Τα προβλήματα που προέκυψαν με την κατάθεση του παράβολου είναι πολλά και διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Πολλοί εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ασάφεια οδηγιών ενώ τους δινόταν η ψευδής – όπως αποδείχθηκε τελικά – βεβαιότητα ότι η πληρωμή είχε δρομολογηθεί μέσω της τράπεζας, αφού έχοντας συμπληρώσει το IBAN και έχοντας πάρει Κωδικό Παραβόλου, θεώρησαν ότι η αίτησή τους είναι ενεργή και υποβλήθηκε επιτυχώς. Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν δεν έλαβαν ποτέ ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής από το ηλεκτρονικό σύστημα, γεγονός που τους έκανε να πιστεύουν ότι το παράβολο είχε πληρωθεί και η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί, αφού είχαν στα χέρια τους Αριθμό Μητρώου.

Σε πρόσφατη συνάντηση της ΔΟΕ με την ηγεσία του ΑΣΕΠ η Ομοσπονδία κατάθεσε συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που τελικά οδήγησαν στη μη καταβολή του παράβολου άμεση είναι η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

Επειδή, αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια κατάφωρη αδικία εις βάρος αυτών των εκπαιδευτικών

Επειδή, αφορά περισσότερους από 1.800 εκπαιδευτικούς ΕΑ

Επειδή, εκπνέει η προθεσμία των ενστάσεων στις 2 Δεκεμβρίου 2019

Επειδή, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μείνουν εκτός προσλήψεων για τα επόμενα τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων δεν μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές

Επειδή, η στελέχωση της Ειδικής Αγωγής με τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς είναι άμεση ανάγκη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

Πώς σκοπεύει το Υπουργείο σας να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής που απερρίφθησαν λόγω της μη καταβολής του παραβόλου στις προαναφερθείσες Προκηρύξεις;