σάλος-με-την-κακομεταχείριση-βασιλικ-655343

Σάλος με την κακομεταχείριση βασιλικής ζαργάνας στη Χαλκίδα -Σχηματίστηκε δικογραφία

Το βίντεο με τους λουόμενους στη Χαλκίδα που κακομεταχειρίζονται ψάρι -που αρχικά περιγράφηκε ως «ξιφίας»- που βγήκε στη στεριά πιθανότητα για να γεννήσει, έχει προκαλέσει αποτροπιασμό και κατακραυγή.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες τελικά το ψάρι που βασανίστηκε δεν ήταν ξιφίας, αλλά βασιλική ζαργάνα. Στη σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι εικόνες, το Λιμεναρχείο Χαλκίδας σχημάτισε δικογραφία, ενώ ήδη λαμβάνονται καταθέσεις.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η δικογραφία και το βίντεο θα σταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα για την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης.

Όπως όλα δείχνουν, οι λουόμενοι φοβήθηκαν ότι πρόκειται για κάποιο καρχαριοειδές και το πήραν στο κυνήγι, του πέταξαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και τελικά το ψάρι πέθανε μετά από λίγη ώρα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, όταν έφτασαν στο σημείο στελέχη του εντόπισαν το ψάρι να «χτυπά ζαλισμένο στον ντόκο το ράμφος του» πριν ξεψυχήσει και ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες: περισυνελέγη και παραδόθηκε στην κτηνιατρική υπηρεσία για νεκροψία-νεκροτομή ώστε να διαπιστωθεί τι οδήγησε στον θάνατό του.

Ανακοίνωση – ανοιχτή επιστολή για το περιστατικό εξέδωσε η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) :

Βίαιη και βασανιστική θανάτωση βασιλικής ζαργάνας στην Χαλκίδα

Η Ομοσπονδία μας ενημερώθηκε για την αποτρόπαια θανάτωση πιθανότατα από λουόμενους μιας βασιλικής ζαργάνας , η οποία είτε γιατί αποπροσανατολίστηκε , είτε λόγω ασθένειας ή για να γεννήσει βρέθηκε στα ρηχά νερά σε παραλία της Χαλκίδας .
Τα σχετικά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο, ελληνικό και ευρωπαϊκό, δείχνουν να ασκείται στο ζώο μια απίστευτη βία που έφθασε στο σημείο της θανάτωσής του .
Ως Ομοσπονδία δηλώνουμε και επισημαίνουμε τα παρακάτω:
1.Θα ασκήσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής όταν η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο , ώστε με τον καλύτερο δικονομικό τρόπο υποστηριχθεί η κατηγορία προς κάθε υπεύθυνο της θανάτωσης αυτής .
2.Καλούμε τις Λιμενικές Αρχές με τρόπο σύννομο, υπεύθυνο και ενδελεχή να προχωρήσουν και να συλλέξουν κάθε στοιχείο που θα οδηγήσει στην ποινική δίωξη όλων όσων συμμετείχαν στην εγκληματική αυτή πράξη .
3.Τυχόν προσπάθεια συγκάλυψης ή κουκουλώματος των ευθυνών είτε αφορά φυσικά πρόσωπα είτε τις εμπλεκόμενες Αρχές θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
4.Ο νόμος 4039/12 πέραν της ποινικής δίωξης για βαριά κακοποίηση –θανάτωση ζώου προβλέπει και χωριστά διοικητικά πρόστιμα , τα οποία καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να επιβάλλουν πάραυτα .
5. Η ωμή αυτή βία που ασκήθηκε στο ζώο μας δημιουργεί για ακόμη μια φορά προβληματισμό και τρόμο για την συνεχή , συστηματική και πολλές φορές ακραία κακοποίηση χιλιάδων ζώων το χρόνο στην χώρα μας χωρίς καμία κρατική Αρχή , διαχρονικά , να ενδιαφερθεί σοβαρά και εμπεριστατωμένα για το συνεχές αυτό έγκλημα που γίνεται κάθε μέρα , σε όλη την επικράτεια , με κάθε τρόπο και μέσον
6.Η Ομοσπονδία μας στηρίζει το ψήφισμα του Avaaz που είδε σήμερα την δημοσιότητα για το στυγερό αυτό έγκλημα .
Και ας μην ξεχνάμε ότι η καταδίωξη και η δολοφονία του μικρού ψαριού, με τον τρόπο που έγινε από το πλήθος ,είναι κατακριτέα και από Ηθικής πλευράς.

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (66 Σωματεία)και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 145 Ζωοφιλικών Σωματείων