τσιόδρας-ποιες-είναι-συνέπειες-του-κο-758504
ΥΓΕΙΑ | 02.04.2020 | 19:50

Τσιόδρας: Ποιες είναι συνέπειες του κορωνοϊού σε παιδιά & ηλικιωμένους

Ακόμη και νευρολογικά προβλήματα, όπως εγκεφαλοπάθειες, μπορεί να προκαλέσει σε ηλικιωμένους ασθενείς, ο κορωνοϊός. Αυτό τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. «Σε ποσοστό 15% των ασθενών μπορεί να υπάρξει φλεγμονή στον εγκέφαλο», είπε χαρακτηριστικά*.

Αναφορικά με τα παιδιά ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι «εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια συμπτώματα» και ότι τα «πολύ νεαρά θύματα είναι εξαιρετικά λίγα παγκοσμίως», ζητώντας τους από τους γονείς να τα ενημερώνουν σχετικά και να μην σπέρνουν το φόβο. Επίσης, κάλεσε τους γονείς να τους εξηγήσουν ότι δίνουν μόνο διαδικτυακά ή τηλεφωνικά φιλιά και αγκαλιές στους ηλικιωμένους.

Σχετικά με την χρήση χλωροκίνης στα παιδιά, υπογράμμισε ότι γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και όταν υπάρχουν ειδικοί παράγοντες, όπως όταν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Μόνο όταν υπάρχει ‘έλλειψη στο ένζυμα G6PD δεν δίνεται», τόνισε ο καθηγητής.

Ανέφερε, δε, ότι η κύρια παρενέργεια είναι οι ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές και γι’ αυτό χρειάζεται συχνό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

52 νεκροί, 169 νέα κρούσματα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι στους 52 έφτασαν σήμερα οι θάνατοι από κορωνοϊό στην χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από αυτούς οι 39 είναι άνδρες και οι 13 γυναίκες. 50 από αυτούς, το 96% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 72 έτη.

Παράλληλα στα 169  (27 +23 στη δομή προσφύγων και μεταναστών της Ριτσώνας +119 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»), έφτασαν σήμερα στη χώρα μας τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, και συνολικά στα 1.594, ενώ 91 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. 16 είναι γυναίκες, ενώ, οι υπόλοιποι είναι άνδρες, με μέση ηλικία 65 ετών. Παράλληλα 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε 2.265 νεκρούς μέχρι σήμερα: «Γι’ αυτό λέω: Μπορείτε να φανταστείτε, τι σημαντικό πράγμα είναι αυτό που ζούμε στην Ελλάδα όπου αποδίδουν τα μέτρα»

*ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Σχετικά με επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν τον ιό, επέλεξα να σας πω δύο–τρία πραγματάκια σήμερα. Το πρώτο αφορά νευρολόγους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι λένε ότι ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών με τη νέα νόσο, αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

Αν και ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρεται στη βιβλιογραφία.

Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνονται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μία εγκεφαλοπάθεια. Αναφέρονται σε ως και 15% των σοβαρά ασθενών από Κινέζους ερευνητές.

Είναι γνωστό σε εμάς τους κλινικούς γιατρούς, πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει και εκεί φλεγμονή, αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας.

Επίσης, η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Παρόμοια φαινόμενα έχουμε, και μιλάμε για αυτά, και στη γρίπη και αφορούν ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις. Ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα.