Αθλητικά

Καλύτερος ο ΠΑΣ κέρδισε δίκαια 1-0 τον Παναθηναϊκό

Με γκολ του Γιώργου Παμλίδη στο 28’ ο ΠΑΣ κέρδισε απόψε με σκορ 1-0 τον Παναθηναϊκό στο στάδιο «Ζωσιμάδες», αφήνοντας ανοιχτή την πρόκριση για την φάση των «8» στη ρεβάνς που θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου στο ΟΑΚΑ.

Φωτογραφίες: Λαμπρινή Σταμούλη

Δεν είναι ασφαλώς σκορ ασφαλείας, αλλά δίνει αέρα στον ΠΑΣ, που, αν κυνηγήσει στην Αθήνα γκολ και το πετύχει, τότε μπορεί να βάλει στα σχοινιά τον Παναθηναϊκό.  Αλλά ας μην προτρέχουμε στο τι θα γίνει στο επόμενο παιχνίδι, μένοντας στο σημερινό, που έγινε με κρύο αλλά με ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλοι του ΠΑΣ Γιάννινα, οι οποίοι δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να ενθαρρύνουν την ομάδα τους. Ο «Άγιαξ» έδειξε και πάλι ότι δεν είναι τίποτα τυχαίο από τη φετινή πορεία στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 και την κούρσα που κάνει για να επιστρέψει στην Α’ Εθνική. Και σήμερα απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο, όπως είναι ο Παναθηναϊκός (ασχέτως αν τον κοντύνουν οι θεατρινισμοί του κόουτς Δώνη, που ήταν όλο γκρίνια για τη διαιτησία και το γήπεδο) στάθηκε πολύ καλά, πάτησε μπάλα, δημιούργησε ευκαιρίες, είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και καλές τοποθετήσεις στην αμυντική λειτουργία του με συνέπεια να μείνει και πάλι ανέπαφη η εστία του.

Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο 25 λεπτο, που πίεσε κάπως ο Παναθηναϊκός για την ισοφάριση, στο προηγούμενο διάστημα ο ΠΑΣ δεν κινδύνευσε και απεναντίας δημιούργησε ευκαιρίες και προϋποθέσεις για ένα δεύτερο γκολ, που, αν έμπαινε, θα έστελνε από σήμερα τους πράσινους στο απόσπασμα. Οι παίκτες του Αργύρη Γιαννίκη κοίταξαν στα μάτια τον Παναθηναϊκό, δεν τον φοβήθηκαν, πιστεύοντας όχι μόνο στη νίκη αλλά και στην πρόκριση. Ειδικά στο α’ μέρος, ο ΠΑΣ ήταν πολύ καλύτερος και έκανε παιχνίδι σαν να ήταν αυτός το φαβορί και όχι το αουτσάιντερ. Είναι αλήθεια ότι σε ένα κομμάτι προς την πλευρά της μεγάλης εξέδρας ήταν παγωμένος ο αγωνιστικός χώρος, αλλά το πρόβλημα αυτό δυσκόλευε τις κινήσεις και των παικτών του ΠΑΣ και όχι μόνο του Παναθηναϊκού. Στο β’ ημίχρονο, ο ΠΑΣ μετά το 60’ προσπάθησε περισσότερο να κρατήσει το 1-0, καθώς άρχισε να βγάζει μεγαλύτερες αντιδράσεις και ο Παναθηναϊκός.

Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Οι δικαιολογίες του Δώνη για το παγωμένο γήπεδο δεν ευσταθούν, γιατί, όπως προαναφέραμε, στο ίδιο γήπεδο έπαιζαν και οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα. Ναι μεν στο σημείο αυτό δεν μπορούσε να παιχτεί ποδόσφαιρο από την παγωνιά, αλλά αυτό ίσχυε και για τις δύο ομάδες. Ο ΠΑΣ μέχρι το 60’ ήταν καλύτερος και περισσότερο απειλητικός από τον Παναθηναϊκό, που φάνηκε μόνο στο τελευταίο ημίωρο, όταν έβγαλε αντιδράσεις και κυνήγησε το γκολ της ισοφάρισης. Οι καλές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, συνεχίστηκαν σήμερα και στο Κύπελλο και απέναντι σε μια ομάδα που την περασμένη Κυριακή δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.

Ο Γιαννίκης παρέταξε την κανονική ομάδα και η μοναδική αλλαγή που έκανε ήταν στη θέση του τερματοφύλακα, βάζοντας τον Γιαννίκογλου αντί του Χουτεσιώτη. Και ο Γιαννίκογλου ήταν από τους κορυφαίους του αγώνα, έκανε καλές επεμβάσεις και βοήθησε σημαντικά την ομάδα. Πολύ καλοί ήταν επίσης οι Παμλίδης, Ξύδας, Κάστρο, Μπουκουβάλας, Παντελάκης, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι. Όλων των παικτών η απόδοση ήταν καλή, δείγμα ότι ο «Άγιαξ της Ηπείρου» είναι σε καλό δρόμο και δίκαια θεωρείται η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας που αγωνίζεται.

Ο Δώνης έκανε κάποιες αλλαγές στην ενδεκάδα, σε σχέση με αυτή που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Ξεκούρασε τους Μακέντα, Σένκεφελντ, Ινσούα και Γιόχανσον και στο τέλος χρησιμοποίησε τον Μπουζούκη. Ρίσκαρε πολύ, υποτιμώντας προφανώς τον ΠΑΣ και λίγο έλειψε να την πατήσει, όπως ο Λεμονής το 2007 με τον Ολυμπιακό. Αν οι κυανόλευκοι με τις ευκαιρίες, που είχαν, σκοράριζαν για δεύτερη ή τρίτη φορά, η πρόκριση από τώρα θα έγερνε στο μέρος του ΠΑΣ. Αλλά και τώρα είναι ανοιχτή και θα γίνει μεγάλη μάχη στο ΟΑΚΑ, είτε γίνει η ρεβάνς στις 29 Ιανουαρίου, είτε τη μεταθέσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.  Ανεξάρτητα από το ποιος θα προκριθεί, ο κόσμος στα Γιάννινα χάρηκε σήμερα από την ποιότητα της ομάδας του, είδε καλό ποδόσφαιρο και περιμένει να έρθουν τα καλύτερα στο πρωτάθλημα με την κατάκτηση του τίτλου.

Το γκολ

28’: Γκολ για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Κάστρο σουτάρει έξω από την περιοχή, η μπάλα κοντράρει στον Πούγγουρα, ο Παμλίδης την «τσιμπάει» προ του Διούδη και τη στέλνει στα δίχτυα για το 1-0.

Οι πράσινοι» δέχθηκαν το γκολ ενώ έπαιζαν με δέκα παίκτες καθώς ο τραυματίας Αποστολάκης ήταν εκτός αγωνιστικού χώρου.

Οι φάσεις

11′: Ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Ο Ζαχίντ εκτελεί ένα φάουλ από τα αριστερά, ο Καμπετσής παίρνει την κεφαλιά, με τον Γιαννίκογλου να αποκρούει σε κόρνερ.

37′: Σέντρα στο ύψος του πέναλτι, ο Παμλίδης κάνει την κεφαλιά, μπλοκάρει εύκολα ο Διούδης.

42′: Καλή στιγμή για τον Παναθηναϊκό. Ο Δώνης εκτελεί απευθείας το φάουλ, λίγο πάνω από τη συμβολή των δοκών η μπάλα.

55′: Φαλτσαριστό σουτ του Καρτάλη έξω από την περιοχή, μπλοκάρει ο Διούδης

56′: Ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Ο Ζαχίντ βρίσκει κάθετα τον Καμπετσή, που σουτάρει με τη μία από διαγώνια θέση, αλλά η μπάλα περνά ελάχιστα δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Γιαννίκογλου.

59′: Ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Καρτάλης εκτελεί το κόρνερ, κεφαλιά του Σκόνδρα στο πρώτο δοκάρι, στην εξωτερική πλευρά των διχτυών η μπάλα.

60′: Φώναξαν άδικα για πέναλτι οι φιλοξενούμενοι. Κάνει χέρι ο Παντελάκης μέσα στην περιοχή, αλλά ο Φωτιάδης καταλογίζει σωστά υπέρ του επιθετικό φάουλ για σπρώξιμο που δέχτηκε από τον Καμπετσή.

87′: Ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Παράλληλο γύρισμα του Νάουμετς από τα αριστερά, ο Παμλίδης κάνει την προβολή εξ επαφής, αλλά στέλνει τη μπάλα άουτ.

90+4’: Μετά από βολέ του Γιαννίκογλου, ο Παμλίδης βγαίνει τετ α τετ με τον Διούδη, κάνει κακό κοντρόλ με αποτέλεσμα να επιστρέψει η άμυνα του Παναθηναϊκού και να διώξει.

Η διαιτησία

Ρεσιτάλ διαιτησίας από τον άριστο διαιτητή Φωτιάδη του συνδέσμου Καστοριάς. Παρακολούθησε από κοντά όλες τις φάσεις και δεν του ξέφυγε τίποτα. Βοηθοί: Κολοσιώνης (Αιτωλοακαρνανίας), Τζιουβάρας (Κοζάνης) 4ος: Ματσούκας (Αιτωλοακαρνανίας)

Οι συνθέσεις

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Γιαννίκογλου, Αποστολόπουλος, Σκόνδρας, Παντελάκης, Μπουκουβάλας, Σιόντης, Κάστρο, Καρτάλης (74’ Νάουμετς), Ξύδας, Κρίζμαν (68’ Λεό), Παμλίδης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Διούδης, Αποστολάκης (29’ λ.τρ. Κουρμπέλης), Κολοβέτσιος, Πούγγουρας, Χατζηθεοδωρίδης, Νούνες, Δώνης, Μπεκ (46’ Περαία), Χατζηγιοβάνης (74’ Μπουζούκης), Ζαχίντ, Καμπετσής.

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ο ΠΑΣ, διαμαρτυρήθηκε ο ΝΠΣ Βόλος!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Διπρόσωπος ο ΠΑΣ, αποκλείστηκε με 2-1 από τον Βόλο