ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χωρίς τον δήμο Κόνιτσας το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο

Χωρίς τη στήριξη του δήμου Κόνιτσας θα πραγματοποιηθεί το αυριανό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην ακριτική κωμόπολη, καθώς η παράταξη της πλειοψηφίας αποφάσισε να μη συμμετέχει στην εκδήλωση, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, πέραν του ότι δεν προηγήθηκε κάποια συνεννόηση με τη διοίκηση του δήμου, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων εκτιμά ότι «η επαναλαμβανόμενη και συνεχής αναφορά σε ένα μεμονωμένο συμβάν, αναμφισβήτητα δυσάρεστο, απαράδεκτο και καταδικαστέο από όλους, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, προσδίδει στην τοπική κοινωνία εικόνα που δεν της αρμόζει και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επιδειχθείσα στάση της μέχρι τώρα απέναντι στους πρόσφυγες».
Στον αντίποδα, η δημοτική κίνηση πολιτών Κόνιτσας «Ο Τόπος που θέλω να Ζω», με επικεφαλής τον Βασίλη Σπανό, δηλώνει πως η παρουσία της είναι επιβεβλημένη για να εκφραστεί με καθαρότητα η άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου της Κόνιτσας, εκφράζοντας την πίστη της ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με την παρουσία του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου στην εκδήλωση. Για τον λόγο αυτί, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης, κάτι που η δημοτική αρχή Παπασπύρου αρνήθηκε, ενημερώνοντάς ότι η παράταξη της πλειοψηφίας διαφωνούσε. Η παράταξη του κ. Σπανού δε σχολιάζει το γεγονός, λέγοντας πως δε θέλει να κατηγορηθεί πως το εκμεταλλεύεται πολιτικά, ωστόσο καλεί όλους τους Κονιτσιώτες να δώσουν το παρών στην εκδήλωση της Κυριακής, ώστε να δηλώσουν με σαφήνεια ότι «Η Κόνιτσα ήταν και θα παραμείνει φωτεινή. Οι σκιές θα φύγουν».
Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, χαρακτηρίζοντας θετική την ευαισθητοποίηση κομμάτων, οργανώσεων, παραγόντων και δημάρχων, καθώς και την αντίδραση απέναντι στις φασιστικές ενέργειες, ωστόσο κάνει λόγο για όψιμο ενδιαφέρον από παράγοντες και συνδικαλιστές προσκείμενων τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αφού οι ίδιοι ζεσταίνουν πολύ καλά το αυγό του φιδιού, έρχονται τώρα, με κροκοδείλια δάκρυα, να εκφράσουν τάχα αγανάκτηση, κάνοντας μάλιστα τους έκπληκτους για τα γεγονότα στην Κόνιτσα. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα ενός αντιφασιστικού τάχα αγώνα με κούφια λόγια και μισόλογα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.
Τη διαφωνία τους με το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο παρουσιάστηκε ως ομόφωνο, εκφράζουν, στο μεταξύ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ολ. Τσουμάνη, Κ. Κωτσαντής και Β. Ζιώβας. Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, η απόφαση καταδίκης από το περιφερειακό συμβούλιο επιδιώκει να συγκαλύψει τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή μας,να συσκοτίσει τα αίτια εκδηλώσεις αυτών των φαινομένων και δεν καταγγέλλεται η κυβέρνηση για την αποδοχή και εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ για το προσφυγικό. «Είναι προφανές ότι το περιφερειακό συμβούλιο, στο όνομα της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού επιδιώκει να εκφράσει ετερόκλητες δυνάμεις. Από τη μια, αθωώνει όλους εκείνους που με διάφορους τρόπους ρίχνουν νερό στον μύλο του εθνικισμού, από την άλλη αφήνει ανοιχτό πεδίο σε δυνάμεις, προκειμένου να αξιοποιούν τέτοια περιστατικά στα διάφορα πολιτικά τους παιχνίδια για τη συγκρότηση δήθεν αντιφασιστικών -αντιρατσιστικών μετώπων», σημειώνουν.

Σχετικά άρθρα

Σε θερμή ατμόσφαιρα η ορκωμοσία στον Δήμο Κόνιτσας

Επιστροφή του Ανδρέα Παπασπύρου στον Δήμο Κόνιτσας

Γεωργία Χαλάτση

Σε ενίσχυση του ρεύματος από Ισραήλ προσδοκά ο Δήμος Κόνιτσας