ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το φυσικό αέριο έφτασε στα Γιάννενα με βυτία

Τη δυνατότητα να καρπωθούν τα οφέλη του φυσικού αερίου άμεσα έχουν οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες, αλλά και οι φορείς των Ιωαννίνων, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν πότε θα φτάσει το φθηνό καύσιμο είτε υγροποιημένο (LNG) μέσω Ηγουμενίτσας, είτε μέσω διασύνδεσης με κάποιον από τους αγωγούς που περνούν από τη χώρα.

Και η δυνατότητα αυτή προκύπτει από τον δρόμο, που άνοιξε η συνεργασία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), για τη λειτουργία πρατηρίου τροφοδοσίας φυσικού αερίου του αστικού ΚΤΕΛ. Από τις επόμενες ημέρες, με αέριο από το πρατήριο θα μπορούν να εφοδιάζονται όχι μόνο τα δύο λεωφορεία, που σήμερα έχει στον στόλο του το Αστικό ΚΤΕΛ, αλλά και άλλα οχήματα, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο κίνησης το φυσικό αέριο.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι πως η ΔΕΠΑ δηλώνει έτοιμη να μεταφέρει ποσότητες φυσικού αερίου και σε άλλους ενδιαφερόμενους, είτε είναι νοσοκομεία, είτε βιομηχανίες, είτε ακόμη και συγκροτήματα κατοικιών, χωρίς να απαιτείται η κατασκευή τοπικού δικτύου διανομής. Για τις δυνατότητες αυτές ενημέρωσαν τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα ο συντονιστής ειδικών εταιρικών έργων της ΔΕΠΑ Δημήτρης Δημητριάδης και ο διευθυντής του τομέα αεριοκίνησης της ΔΕΠΑ Στέφανος Οικονομίδης, οι οποίοι σημείωσαν πως τα Γιάννενα είναι η πρώτη πόλη, στην οποία η εταιρεία φέρνει το φυσικό αέριο, ενώ δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο, με την εξέλιξη του εγχειρήματος να έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα λειτουργήσει πιλοτικά και για ανάλογες κινήσεις σε άλλες περιοχές.
«Η επιλογή αυτή έγινε γιατί βρήκαμε καλούς συνεργάτες και την τοπική αυτοδιοίκηση που μας βοήθησε», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, με τον κ. Οικονομίδη να προσθέτει πως είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που θα βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και την αρχή για την επέκταση της μεταφοράς του φυσικού αερίου στα Γιάννενα και την Ήπειρο τόσο στη βιομηχανία όσο και για οικιακή χρήση. «Αυτή τη στιγμή μπορούν να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι πελάτες, που θα τροφοδοτηθούν με μεταφορά, όπως το κάνουμε για το πρατήριο του Αστικού ΚΤΕΛ», εξήγησε, λέγοντας πως θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Δηλώνει έτοιμος ο δήμος Ιωαννιτών

Έτοιμος να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η περιοχή μας να μπει στην εποχή του φυσικού αερίου είναι ο δήμος Ιωαννιτών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων με τα στελέχη της ΔΕΠΑ και τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανο Μουστακλή.
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και συζητήσαμε συγκεκριμένα και ρεαλιστικά σενάρια, που αφορούν τη χρήση του φυσικού αερίου. Το πρώτο αφορά την αντικατάσταση του στόλου ή των κινητήρων οχημάτων του δήμου, έτσι ώστε να κινούνται με φυσικό αέριο. Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε την πρόσκληση του ΠΕΠ Ηπείρου, προκειμένου να καταθέσουμε την πρότασή μας.
Σε δεύτερο επίπεδο συζητήσαμε την πιθανότητα χρήσης του φυσικού αερίου μέσω της τροφοδοσίας από πρατήριο, όπως αυτό που θα λειτουργήσει σύντομα για τα ΚΤΕΛ, τόσο σε μεγάλες δημόσιες δομές, όπως για παράδειγμα το πανεπιστήμιο και τα νοσοκομεία, όσο και σε ορισμένες βιομηχανίες, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις διαθέσεις μας, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για τη σύνδεση των Ιωαννίνων με το δίκτυο φυσικού αερίου που υπάρχει στη χώρα», τόνισε ο κ. Μπέγκας, προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον θα καταδείξει την αναγκαιότητα να προχωρήσουν και άλλες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σύντομα τα εγκαίνια

Τέλος, ο κ. Μουστακλής, ευχαρίστησε τον δήμο Ιωαννιτών για την αρωγή του σε όλες τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Αστικού ΚΤΕΛ, προσθέτοντας ότι «τα εγκαίνια της λειτουργίας του πρατηρίου θα γίνουν σύντομα, κάνοντας έτσι πραγματικότητα ένα μεγάλο μας στόχο». Επίσης, προέτρεψε τους συμπολίτες να αγοράσουν οχήματα με φυσικό αέριο, αφού πλέον δίνεται η δυνατότητα εύκολης τροφοδοσίας.

Σχετικά άρθρα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Συμφωνία για συνέργειες στην τουριστική προβολή

Γεωργία Χαλάτση

Σε αναζήτηση νέας στέγης για τη Β’ τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ