ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Εντολή αυτοδιοίκησης και όχι ετεροδιοίκησης ζήτησε ο Αλ. Καχριμάνης

Με παρακαταθήκη και οδηγό το πολύπλευρο και μεγάλο έργο της περιφερειακής αρχής, ο περιφερειάρχης Ηπείρου και εκ νέου υποψήφιος Αλέξανδρος Καχριμάνης ζήτησε μια ισχυρή πλειοψηφία για να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του για την επόμενη περίοδο.

«Μια πλειοψηφία, που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις στον χρόνο που πρέπει και έχουν ανάγκη οι πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά προς το τέλος της αποψινής ομιλίας του, στην οποία παρουσίασε τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» και συνέχισε λέγοντας: «Το ζητούμενο δεν είναι αν βγει περιφερειάρχης από την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή. Το ποιος, το έχουν αποδεχθεί οι αντίπαλοί μας. Το διακύβευμα είναι με τι όρους θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας για να βοηθήσουμε τον κόσμο και τον τόπο. Για αυτό εμείς ζητάμε εντολή αυτοδιοίκησης και όχι ετεροδιοίκησης. Ζητάμε καθαρή εντολή από την πρώτη Κυριακή».
Η ομιλία του κ. Καχριμάνη ήταν περισσότερο απολογιστική, παρά προγραμματική, θέλοντας προφανώς να προβάλει το ισχυρό του χαρτί, που δεν είναι άλλο από το έργο και την αποτελεσματικότητά του. Έστω και επιγραμματικά, αναφέρθηκε σε πολλές δεκάδες έργα στους τομείς των υποδομών, του περιβάλλοντος, της πρωτογενούς παραγωγής, του τουρισμού, του αθλητισμού, με κορωνίδα το εργοστάσιο απορριμμάτων και την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. «Εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμα, που κάποιοι απλά υπόσχονται», σημείωσε με νόημα, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και το προσωπικό της περιφέρειας, ενώ πρόσθεσε πως η περιφέρεια Ηπείρου όλα αυτά χρόνια ήταν στην πρωτοπορία. «Πρώτη στην Ελλάδα υλοποιεί το Πρόγραμμα για τα Αρχαία Θέατρα. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και τη μονάδα ΑΣΑ. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα, που της ανατέθηκε η σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Είναι η πρώτη περιφέρεια, η οποία συνδύασε προβολή τουρισμού και τοπικών προϊόντων σε διεθνείς εκθέσεις, που το υιοθέτησε στη συνέχεια το υπουργείο Τουρισμού. Άνοιξε νέες αγορές, όπως αυτή της Σιγκαπούρη, στην οποία ήταν η πρώτη περιφέρεια από όλη την Ελλάδα που παρουσίασε προϊόντα της. Άνοιξε πόρτα συνεργασίας με περιφέρεια της Κίνας. Βραβεύτηκε πανευρωπαϊκά για τον Οδηγό του Πολίτη. Με τη δική μας έμπρακτη συνδρομή και συμβολή μπόρεσε να ξεκινήσει η ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας», συνέχισε.

«Δεν υποσχόμαστε θαύματα»

Οι αναφορές του στην επόμενη περίοδο κυμάνθηκαν σε γνωστά θέματα ως επί το πλείστον, που έχουν να κάνουν με ανοιχτά ζητήματα και διεκδικήσεις, με τον περιφερειάρχη να αναφέρει χαρακτηριστικά «Εμείς δεν υποσχόμαστε ούτε οράματα, ούτε θεάματα, ούτε θαύματα. Από υποσχέσεις και φανταχτερά προγράμματα, χόρτασαν, αλλά και εξαπατήθηκαν πολλές φορές οι πολίτες. Υπάρχουν υποψήφιοι που φαντάζονται ότι είναι πρωθυπουργοί. Δίνουν υποσχέσεις για έργα που χρειάζονται τρεις και τέσσερις κρατικοί προϋπολογισμοί για να γίνουν. Χαμένοι «από χέρι» είναι, υπόσχονται τα πάντα στους πάντες».
Ως προς τις οδικές υποδομές, έθεσε σε προτεραιότητα την κατασκευή της σύνδεσης Ιόνιας με Κακαβιά, τον παραλιακό Πρέβεζα- Πάργα, τη σύνδεση Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι, την αναβάθμιση της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Κόνιτσας- Κοζάνης, τη σύνδεση του Ε65 με την Εγνατία Οδό και τη σύνδεση της Εγνατίας με Ζαγόρι, αλλά και με το βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, προς Κακαβιά- Κόνιτσα. Αναφορά έκανε και στη σιδηροδρομική σύνδεση, λέγοντας πως σε πρώτο στάδιο μπορεί να τεθεί προς εξέταση η σύνδεση Ηγουμενίτσα- Ιωάννινα – Αργυρόκαστρο, για την οποία η περιφέρεια εκπόνησε μελέτη βιωσιμότητας.
Μεγάλο στοίχημα για την Ήπειρο χαρακτήρισε την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, σημειώνοντας πως υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη γραφειοκρατία σε σχέση με τους αναδασμούς, που οφείλονται σε άλλες υπηρεσίες, ενώ μίλησε και για τα προβλήματα, που προκαλούν οι δασικοί χάρτες.
Μεγάλη «πληγή» χαρακτήρισε την ανεργία, σημειώνοντας πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας και οι νέες επενδύσεις είναι μονόδρομος για ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έδωσε απαντήσεις

Ένα κομμάτι της ομιλίας του, όχι αμιγές, αποτελούσε ουσιαστικά απάντηση σε ορισμένα από τα θέματα, για τα οποία δέχθηκε κριτική από τους αντιπάλους του στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας.
Απαντώντας για το ΕΣΠΑ, ανέφερε πως η Ήπειρος είναι τέταρτη σε ποσοστό απορροφήσεων ανάμεσα στις έντεκα περιφέρειες της ίδιας κατηγορίας, καλύπτοντας απόλυτα τους στόχους της Ε.Ε. «Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό δεσμεύσεων, αλλά πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως ο βαθμός υλοποίησης δεν εξαρτάται μόνο από την περιφέρεια. Εξαρτάται και από τους άλλους φορείς, που έχουν αναλάβει έργα και δράσεις, όπως οι δήμοι, το πανεπιστήμιο, οι ιδιώτες», είπε, αφήνοντας και κάποιες αιχμές.
Σε σχέση με τις επικρίσεις, που έχει δεχθεί για τις απευθείας αναθέσεις, τόνισε: «Εάν λειτουργούσαμε με τον τρόπο που υποδεικνύουν σήμερα ορισμένοι υποψήφιοι, ή δε θα παίρναμε καν αποφάσεις ή, αν τις παίρναμε, οι αποκαταστάσεις ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του προπερασμένου χειμώνα, ακόμη δε θα είχαν γίνει.
Αυτό τους χαλάει τα σχέδια. Για αυτό μας διαβάλλουν. Μας εγκαλούν και γιατί εφαρμόζουμε τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Κάποιοι κοιμούνται και ονειρεύονται με έναν καημό: Πως θα μας τρέχουν στα δικαστήρια. Δεν τους βολεύει ο νόμος, άρα κακός ο νόμος. Δεν τους βολεύουν προεκλογικά οι εγκρίσεις των ελεγκτικών οργάνων, τους καταγγέλλουμε και αυτούς».

Προσφώνηση από Στ. Μπένο και επιστολή Χρ. Φώλια

Τον περιφερειάρχη Ηπείρου προσφώνησε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος στο «Διάζωμα» σήμερα Σταύρος Μπένος, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε και επιστολή του πρώην υπουργού Χρήστου Φώλια, προφανώς όχι τυχαία, καθώς ο ανθυποψήφιός του Σπύρος Ριζόπουλος αφήνει να εννοηθεί πως τυγχάνει της στήριξής του, λόγω επαγγελματικής συνεργασίας στο παρελθόν, αλλά και ότι είναι αυτός που σχεδίασε το πρόγραμμα «Πίνδος». Μάλιστα, στην επιστολή του κ. Φώλια υπάρχει και ειδική αναφορά για το πρόγραμμα «Πίνδος», σημειώνοντας: «Με χαρά θυμάμαι που, πριν μία εικοσαετία, κουβεντιάζαμε για το κοινό μας όραμα, την ανάπτυξη της Πίνδου μας. Με νοσταλγία θυμάμαι που το 2004 μαζί σχεδιάζαμε το πρόγραμμα “Πίνδος». Και με μεγάλη ικανοποίηση θυμάμαι την υλοποίηση του οραματικού αυτού προγράμματος, στο οποίο προσέφερες απλόχερα τις υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου, τον χρόνο σου για να τρέχεις από έργο σε έργο και να “καμτσικώνεις” τους εργολάβους και τα συνεργεία, και κυρίως την αγάπη και το μεράκι σου για τον τόπο μας».

Σχετικά άρθρα

Απαντά με το έργο του στις… εκθέσεις ιδεών

Βέβαιος για την ανανέωση της εμπιστοσύνης ο Αλ. Καχριμάνης

Εγκαινιάζει το εκλογικό της κέντρο στα Γιάννενα η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου»