ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με προσανατολισμό στην πρωτογενή παραγωγή

Σε τελική φάση βρίσκεται η επαναλειτουργία του Ι.Ε.Κ. Ζίτσας από τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε γνωστό η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, σε συνάντηση που είχε με τους διευθυντές των Δημόσιων ΙΕΚ της Ηπείρου.

Την επαναλειτουργία του ΙΕΚ είχε ζητήσει με αίτημά του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων και τον διευθυντή Μιχάλη Αλεξίου και μάλιστα είχαν προταθεί ειδικότητες με προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.

Το αίτημα είχε γίνει δεκτό αρχικά, έναν χρόνο πριν, από τον προκάτοχο της κ. Τζούφη, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ο οποίος είχε επισκεφθεί το δημαρχείο Ζίτσας για αυτόν τον σκοπό. Στο έγγραφο που είχε υποβάλει τον Δεκέμβριο του 2017, ο δήμος Ζίτσας ανέφερε πως με μια τέτοια εξέλιξη δίνονται νέες προοπτικές στην περαιτέρω ανάπτυξή του ΙΕΚ με ειδικότητες που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατάρτιση ειδικευμένου προσωπικού, που θα ασχοληθεί όχι μόνο με την παραγωγή, αλλά και με το «πακέτο» υπηρεσιών έως ότου φτάσει το προϊόν στους καταναλωτές.

Το υπουργείο είχε αποδεχθεί επίσης την κοινή πρόταση του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων και του δήμου για τη δημιουργία δύο νέων ειδικοτήτων, αυτών του Τεχνικού Πτηνοτροφίας- Κτηνοτροφίας και του Τεχνικού κοπής κρέατος και παρασκευής κρεατοσκευασμάτων. Αυτές οι ειδικότητες είναι αναμεσα σε αυτές που αναμένεται να λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαίκή χρονιά, μαζί με άλλες.

Εξάλλου, οι δύο φορείς έχουν συνεργασία για την υλοποίηση των μαθημάτων και εργαστηρίων στις τρεις ειδικότητες (Τεχνικός Μελισσοκομίας, Τεχνικός Αμπελουργίας-Οινολογίας και Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκόμος), που λειτουργούν στην Τ.Κ. Πετσαλίου από το 2016-2017, ενώ την περασμένη χρονιά λειτούργησε και η ειδικότητα Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρα. Αυτές οι ειδικότητες θα «μεταφερθούν» στο νέο Δημόσιο ΙΕΚ Ζίτσας.

Με την επαναλειτουργία του Ι.Ε.Κ. Ζίτσας, ουσιαστικά αποσυμφορείται αυτό των Ιωαννίνων, εξυπηρετούνται σπουδαστές από την ευρύτερη περιοχή καθώς και τους όμορους δήμους Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζαγορίου, που αδυνατούν να μετακινηθούν, λόγω αποστάσεων, στο ΙΕΚ Ιωαννίνων και τέλος, ενεργοποιείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το αρχειακό υλικό του ΙΕΚ Ζίτσας που διαχειρίζεται το ΙΕΚ Ιωαννίνων.

Συζήτηση και για τα οικονομικά

Στη συνάντηση με τους διευθυντές των Δημόσιων ΙΕΚ Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, κ.κ. Αλεξίου, Τάτση, Αναγνωστάκη και Μπούα αντίστοιχα, τέθηκαν εκ μέρους των διευθυντών των ΙΕΚ μια σειρά από ζητήματα, σχετικά με τη λειτουργία των ΙΕΚ και το πώς αυτή θα μπορούσε να βελτιωθεί. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα θέματα της έγκαιρης χρηματοδότησης, των εξετάσεων πιστοποίησης σε συγκεκριμένες ειδικότητες, της δημιουργίας νέων ειδικοτήτων και της βελτίωσης των Οδηγών Σπουδών, καθώς και της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών. Τέθηκε ακόμη και το ζήτημα της πληρωμής των εκπαιδευτών, ιδιαίτερα των μη πιστοποιημένων, μια διαδικασία που καθυστερεί για μήνες.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου, η κ. Τζούφη εκδήλωσε την ικανοποίησή της για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται σε όλα τα Δημόσια ΙΕΚ στην Ήπειρο, ενώ δεσμεύτηκε να συνδράμει, με όποιον τρόπο μπορεί, στην επίλυση όσων ζητημάτων προκύπτουν. Στην κατεύθυνση αυτή, ζήτησε από τους διευθυντές των Δημόσιων ΙΕΚ να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους, σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν, προκειμένου αυτές να κατατεθούν επίσημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, για την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων.

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής