ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Θέλει να καλύψει το έλλειμμα σε αθλητικές υποδομές

Με αιχμή τα δύο νέα αθλητικά-προπονητικά κέντρα σε Καρδαμίτσια και Σεισμόπληκτα, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» παρουσίασε το πρόγραμμά της για τον αθλητισμό, σε ειδική θεματική εκδήλωση, την Παρασκευή.

«Στηρίζουμε τον αθλητισμό, δημιουργούμε υποδομές που έχει ανάγκη ο δήμος μας, προσπαθώντας να καλύψουμε κενά πολλών δεκαετιών», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, μιλώντας σε αθλητές, προπονητές και παράγοντες σωματείων από όλα τα αθλήματα, κάνοντας, παράλληλα, και τον απολογισμό του έργου αυτής της δημοτικής θητείας.
«Επένδυση κυρίως στους νέους μας», χαρακτήρισε ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος τα όσα έγιναν στη θητεία του για τις αθλητικές υποδομές και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, όπως η αναβάθμιση των σχολικών κλειστών και ανοιχτών χώρων αθλητισμού, η ανακατασκευή των αθλητικών κέντρων Καλούτσιανης και Κιάφας, η κατασκευή πλαστικού χλοοτάπητα στο Αθλητικό Κέντρο Ανατολής, η κατασκευή νέου γηπέδου 5Χ5 με πλαστικό χλοοτάπητα στο Δροσοχώρι, η αναβάθμιση και ανακατασκευή γηπέδων (Πλατανιά, Σταυράκι, Δαφνούλα κ.ά.), η τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο βοηθητικό γήπεδο Περάματος και το νέο γήπεδο καλαθοσφαίρισης στο Σταυράκι.
Η αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Βούλα Τσίλη αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια, ώστε να ανακατασκευαστούν κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτοί αθλητικοί χώροι σε σχολικά συγκροτήματα, με στόχο να αθλούνται με ασφάλεια τα παιδιά και να χρησιμοποιούνται ως προπονητικά κέντρα από αθλητικούς συλλόγους. Είπε, επίσης, ότι προγραμματίζεται η κατασκευή παρκέ σε ένα από τα σχολικά γυμναστήρια και κατέληξε, λέγοντας πως «πολιτικά θεωρούμε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία».
Στη στήριξη που παρέχει ο δήμος στις αθλητικές διοργανώσεις και στις απευθείας επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματείων αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, τονίζοντας πως «νιώθουμε ευτυχείς, που συμβάλλουμε με ένα μικρό λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια, που κάνουν δεκάδες αξιόλογα αθλητικά σωματεία στον δήμο μας».
Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιάννης Λιόντος αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στην κατασκευή αθλητικών έργων, τονίζοντας πως «κάθε χρόνο, όταν καταρτίζαμε το τεχνικό πρόγραμμα, είχαμε και μια ξεχωριστή σκέψη για τον αθλητισμό, με τη φιλοσοφία ότι πρέπει να φέρουμε τα παιδιά στους αθλητικούς χώρους».
Τέλος, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, που έχει στην αρμοδιότητα του τη συντήρηση 40 αθλητικών χώρων, αναφέρθηκε σε αυτούς αλλά και στη συνδιοργάνωση ή τη στήριξη μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην περιοχή.

Σε Σεισμόπληκτα και Καρδαμίτσια

Τους δύο νέους αθλητικούς χώρους, που δρομολογούνται για τη νέα δημοτική θητεία, παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας, αναφέροντας πως και οι δύο μπορούν να παραδοθούν ολοκληρωμένοι στην τοπική κοινωνία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
«Δίνοντας διέξοδο για άθληση σε εκατοντάδες παιδιά, αλλά και υιοθετώντας το αίτημα του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων, προχωρούμε στη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου γειτονιάς, που το έχει τεράστια ανάγκη μια πολυπληθής και ζωντανή συνοικία, αξιοποιώντας το εγκαταλελειμμένο πλέον γήπεδο στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων», είπε ο κ. Μανταλόβας.
Το αθλητικό κέντρο Σεισμοπλήκτων έχει ώριμη μελέτη προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και θα δημοπρατηθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 60Χ40 μ. με πλαστικό χλοοτάπητα για αγώνες 8Χ8 και 9Χ9, γήπεδο μπάσκετ 26Χ15 μ., γήπεδο τένις 35Χ17 μ. με προδιαγραφές και για αγώνες διπλού, ενώ σε πρώτη φάση δεν προβλέπονται κερκίδες, αλλά υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής κατασκευής τους.
Σε ό,τι αφορά το Αθλητικό- Προπονητικό Κέντρο Καρδαμιτσίων, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, ο δήμος «ωρίμασε» τη μελέτη και έχει προβλέψει 500.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, ενώ για την εξασφάλιση του υπόλοιπου ποσού θα υποβάλει την πρόταση του στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». «Αν το πρόγραμμα δεν καλύψει το απαιτούμενο ποσό, μπορεί να το εξασφαλίσει ο δήμος την επόμενη χρονιά», είπε ο κ. Μανταλόβας
Το Αθλητικό Κέντρο στα Καρδαμίτσια θα αποτελείται από:
• Γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων 64 μ. Χ102 μ. με συνθετικό χλοοτάπητα, σταθερή κερκίδα θεατών δυναμικότητας περίπου 400 θέσεων, τέσσερα αποδυτήρια αθλητών εμβαδού 356,75 τμ και τους απαραίτητους χώρους υγιεινής για το κοινό (wc ανδρών – γυναικών και ΑΜΕΑ)
• Κλειστό γυμναστήριο εμβαδού 1473 τ.μ. αθλημάτων μπάσκετ, βόλεϊ κλπ με τους απαραίτητους χώρους αποδυτηρίων αθλητών (τέσσερα), ιατρείο πρώτων βοηθειών, κερκίδα 400 θέσεων και τους απαραίτητους χώρους υγιεινής για το κοινό.
• Δύο τυπικά ανοιχτά γήπεδα αντισφαίρισης (προδιαγραφές Γ.Γ.Α) και ένας προπονητικός τοίχος. Η όλη αθλητική εγκατάσταση θα είναι περιφραγμένη στα 4 μ., θα έχει μόνιμη κερκίδα 50 θεατών περίπου.
• Ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ (προδιαγραφές Γ.Γ.Α) με κερκίδα 50 θεατών .
• Μία διαδρομή που περιβάλλει τις αθλητικές εγκαταστάσεις. μήκους 650 μ.. με σταθεροποιημένο χώμα ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων (περπάτημα, τρέξιμο κ.λπ).
• Υπαίθριο χώρο με όργανα γυμναστικής.
• Ένα κυλικείο – αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί αθλητές και κοινό, ενώ στον υπόλοιπο χώρο θα δημιουργηθεί χώρος πράσινου και κάποιες θέσεις στάθμευσης στην είσοδο του κέντρου, καθώς ο κύριος όγκος στάθμευσης θα δημιουργηθεί σε διπλανό οικοδομικό τετράγωνο.
Η σύνδεση στους χώρους των εγκαταστάσεων θα γίνει μέσω εσωτερικών διαδρομών χωρίς εμπόδια και μεγάλες κλίσεις, προσβάσιμες σε ΑμεΑ.

Σχετικά άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Αποστόλης Τζελέτας

Στην ΚΕΔΕ και το αίτημα για τη διατήρηση της αυτονομίας του ΚΕΘΕΑ