ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Επανεκλογή για τρεις και δύο νέοι στους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων

Τρεις δήμαρχοι ακόμη, μετά τους Γιάννη Σεντελέ και Κώστα Καψάλη στους δήμους Βορείων Τζουμέρκων και Πωγωνίου αντίστοιχα, που είχαν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, κατάφεραν να επανεκλεγούν στον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών.

Στον δήμο Ζίτσας, ο Μιχάλης Πλιάκος επανεκλέχθηκε με ποσοστό 58,09% έναντι 41,91% του Βασίλη Γαρδίκου, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά του σε σχέση με τον αντίπαλό του σε σχέση με τον α’ γύρο των εκλογών.
«Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, που μας τιμήσατε με την ψήφο σας και στείλατε ισχυρό μήνυμα στήριξης, στην παράταξή μας. Στην παράταξη της δημιουργίας, της προόδου και της ανάπτυξης. Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους εσάς που υπερασπιστήκατε το δικαίωμά σας να καθορίζετε οι ίδιοι το μέλλον σας καθώς και το μέλλον του τόπου μας, με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Το εκλογικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει, μας κάνει υπερήφανους και ταυτόχρονα μας δημιουργεί επιπλέον ευθύνες καθώς έχουμε βάλει ήδη τον πήχη ψηλά», τονίζει σε δήλωσή του ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και συνεχίζει: «Σας εγγυώμαι πως και σε αυτή τη θητεία θα παραμείνω ο δήμαρχος όλων των πολιτών. Δηλώνω δε, ότι θα είμαι ο εγγυητής της απρόσκοπτης λειτουργίας του δήμου καθώς και της αναπτυξιακής του πορείας. Βάζοντας πάνω από όλα τους δημότες και το καλό του τόπου, χωρίς να χάσουμε ούτε μία μέρα, καλούμε όλες οι υγιείς δυνάμεις του δήμου μας, να συστρατευτούν σ’ αυτή μας την προσπάθεια. Ταυτόχρονα, ζητάμε από τους νέους μας να συμπορευτούν μαζί μας ώστε γαλουχημένοι από τις αρχές και τις αξίες μας να αποτελέσουν τα στελέχη της επόμενης μέρας διασφαλίζοντας έτσι το ευοίωνο μέλλον του δήμου Ζίτσας».
Άνετη ήταν και η επικράτηση του νυν δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής και στον β΄ γύρο των εκλογών, συγκεντρώνοντας το 55,8% των ψήφων έναντι 44,12% του Κώστα Κατσανάκη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο Κ. Κατσανάκης είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σε σχέση με τον α’ γύρο των εκλογών.
Με ποσοστό 56,1% εξελέγη εκ νέου δήμαρχος Μετσόβου ο Κώστας Τζαφέας έναντι 43,9% του Σπύρου Βασιλείου. Οι δύο υποψήφιοι μοιράστηκαν τις ψήφους των εκτός β’ γύρου παρατάξεων, με τον Κ. Τζαφέα να διατηρεί τη διαφορά των 13 ποσοστιαίων μονάδων περίπου της πρώτης Κυριακής.
Ο Σπ. Βασιλείου συγχαίρει με δήλωσή του τον Κ. Τζαφέα για την επανεκλογή του και του εύχεται καλή δύναμη. «Ήταν μια δύσκολη μάχη, την οποία δεν καταφέραμε να κερδίσουμε. Ως μια νέα παράταξη πετύχαμε πολλά και καταφέραμε να πείσουμε σχεδόν δύο χιλιάδες δημότες του δήμου Μετσόβου να μας υποστηρίξουν. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η παράταξη μας ήρθε πρώτη σε έξι από τις έντεκα κοινότητες του δήμου Μετσόβου, αποτελεί μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον. Επίσης κρατάμε το γεγονός ότι περίπου το 35% των κατοίκων του Μετσόβου απέδειξαν ότι το δίλημμα Μέτσοβο – Χωριά είναι ψεύτικο», σημειώνει και δίνει την υπόσχεση πως η παράταξη «Δύναμις Δημοτών» θα τιμήσει τον ρόλο μας ως μειοψηφική παράταξη στο πλαίσιο ενός νέου νόμου και θα εργαστεί για το καλό του τόπου μας. «Μέσα στην επόμενη τετραετία θα διορθώσουμε τα λάθη μας, θα είμαστε κοντά στους συνδημότες μας και σίγουρα στην επόμενη εκλογική διαδικασία θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί», καταλήγει ο Σπ. Βασιλείου.
Στην καρέκλα του δημάρχου δε θα κάθονται από τον Σεπτέμβριο ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου. Στον δήμο Ζαγορίου εξελέγη ο Γιώργος Σουκουβέλος με ποσοστό 51,67% έναντι 48,33%, που συγκέντρωσε ο νυν δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.
Ενωτικός εμφανίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος. «Την Κυριακή, οι συνδημότες μας μας έδωσαν την εντολή να οδηγήσουμε το Ζαγόρι στη Νέα Εποχή. Τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μας έκαναν. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Συνυπάρχουμε όλοι όσοι αγαπούμε το Ζαγόρι και θέλουμε να μπει σε μια νέα πορεία, με λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, με πρωτοβουλίες και δράσεις στήριξης των κατοίκων του και για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και προόδου.
Η παράταξή “Ζαγόρι Νέα Εποχή” και εγώ ως ο νέος δήμαρχος αναλαμβάνουμε την ευθύνη να υλοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό το πρόγραμμά μας, με την αναγκαία συνεργασία και συναίνεση των άλλων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο και με τους φορείς του Ζαγορίου. Οι συνδημότες μας- είτε μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, είτε όχι- να είναι σίγουροι για ένα πράγμα: Πως θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους», ανέφερε σε δήλωσή του.
Από την πλευρά του, ο ηττημένος των εκλογών Βασίλης Σπύρου ευχαριστεί όλους όσοι ψήφισαν τον ίδιο και την παράταξή του «Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου», καθώς και το προσωπικό του δήμου. «Δώσαμε έναν έντιμο και καθαρό αγώνα, προβάλλοντας το σημαντικό έργο που παρήχθη στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, καθώς και το πρόγραμμά μας για την επόμενη δημοτική περίοδο. Η επιλογή των συνδημοτών μας ήταν διαφορετική και τη σεβόμαστε απόλυτα, συγχαίροντας τον νικητή των εκλογών. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε μέχρι τη λήξη της θητείας στις 31 Αυγούστου το έργο μας για να παραδώσουμε τον δήμο, με σειρά έργων σε εξέλιξη ή έτοιμα για δημοπράτηση, στη νέα δημοτική αρχή και από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα συμβάλουμε στην ομαλή λειτουργία του, για να πάει ένα βήμα πιο μπροστά ο τόπος μας», αναφέρει.
Στον δήμο Κόνιτσας, ο Νικόλαος Εξάρχου εκλέγεται νέος δήμαρχος με ποσοστό 58,87% έναντι 51,13% που έλαβε ο Ανδρέας Παπασπύρου. Ο Ν. Εξάρχου κατάφερε να ανατρέψει το σε βάρος του αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, αυξάνοντας 25% τις ψήφους του, ενώ ο νυν δήμαρχος κατάφερε και αυτός να αυξήσει τις ψήφους του, αλλά σε σημαντικά μικρότερο βαθμό.

Σχετικά άρθρα

Μωυσής Ελισάφ: «Το σκοτεινό σημείο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας»

Ηπειρωτικός Αγών

Η Επόμενη μέρα

Το χειροκρότημα στο τέλος

Παύλος Παπαδόπουλος