ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βροχή αιτημάτων για παράταση στο Κτηματολόγιο

Καθολικό είναι πλέον το αίτημα για εκ νέου παράταση στη διαδικασία δήλωσης δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, η οποία προχωρά αργά στα Γιάννενα, εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών αλλά και της υπολειτουργίας των υποθηκοφυλακείων λόγω εκλογών.

Τρεις ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης, που έχει δοθεί, η διαδικασία για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων βρίσκεται μόλις στο 35% και, μετά το πρόσφατο αίτημα του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, τόσο ο Δικηγορικός όσο και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Ιωαννίνων ζητούν παράταση έξι μηνών, έως το τέλος του χρόνου, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών.

Σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά, που υπογράφει ο πρόεδρος Γιάννης Παππάς, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Ιωαννίνων αναφέρει πως στην περιοχή υφίστανται άπειρα προβλήματα, αναφορικά με τους τίτλους κυριότητας και τον εντοπισμό των ακινήτων.

«Τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε ένα καθημερινό άγχος και μία έκδηλη αγωνία για τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς και σε μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, την οποία πρώτοι απ’ όλους εμείς οι συμβολαιογράφοι υφιστάμεθα και νιώθουμε καθημερινά στα γραφεία μας, όπου επικρατεί, στην κυριολεξία, το αδιαχώρητο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούμε στα στενά χρονικά όρια που έχουν τεθεί για την Κτηματογράφηση», σημειώνει.

Παράλληλα, τονίζει τη σημασία του Κτηματολογίου, που δεν πρέπει να γίνει συνώνυμο της ταλαιπωρίας, καθώς και ότι η απειλή προστίμων δεν πρόκειται να οδηγήσει στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, παρά μόνο στη σαθρή αποτύπωση των δικαιωμάτων των πολιτών και στην τελική απαξίωση των τίτλων.

Ο Σύλλογος ζητά άμεσα να δοθεί η ανώτατη παράταση έξι μηνών, σημειώνοντας πως οι πρόσφατες αλλά και οι επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις έχουν ως συνέπεια την υπολειτουργία των υποθηκοφυλακείων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

 

Αναζητά λύσεις ο Δικηγορικός Σύλλογος

Το αίτημα για παράταση μετέφεραν στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κoινοπραξίας «Σχεδιασμός», που έχει αναλάβει και ήδη πραγματοποιεί την κτηματογράφηση μεγάλου τμήματος του νομού Ιωαννίνων, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει ζητήσει εγγράφως από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και τον υπουργό Περιβάλλοντος και άμεση λειτουργία του άλλου αναδόχου κτηματογράφησης, γιατί προκαλείται σύγχυση στους πολίτες.

«Θεωρούμε ότι ο υπουργός θα χορηγήσει παράταση και πιέζουμε με κάθε τρόπο γι’ αυτό, ανταποκρινόμενος στα νόμιμα και άκρως αιτιολογημένα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, τα οποία έχουμε αποστείλει προς όλους τους βουλευτές Ηπείρου και τον περιφερειάρχη Ηπείρου».

Ωστόσο, μέχρι τότε και προκειμένου να δρομολογηθούν ραντεβού με τους δικηγόρους για υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων, λόγω αιχμής και έλλειψης χρόνου, ο Δικηγορικός Σύλλογος προτείνει να ενημερωθούν οι πολίτες -εντολείς των δικηγόρων για τις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά και να υπάρξει συνεργασία με την εταιρία για τη διευκόλυνση και την απόδοση εμπρόθεσμων αριθμών πρωτοκόλλου.

«Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό με τη συνημμένη εγκύκλιο του “Ελληνικού Κτηματολογίου”, θα υπάρξει ικανός χρόνος για εμπρόθεσμη καταχώρηση δικαιωμάτων, προγραμματισμός συναντήσεων με την κτηματογράφηση για καταχώρηση δικαιωμάτων, ενώ υπάρχει νόμιμη δυνατότητα συμπλήρωσης των δηλώσεων αυτών με μεταγενέστερα εκδοθησόμενα δικαιολογητικά έγγραφα», επισημαίνει ο Σύλλογος, αναγνωρίζοντας την «ιδιαίτερη» διαδικασία και επιμένοντας στην παράταση της προθεσμίας.

Η παραπάνω διαδικασία προτείνεται, καθώς, όπως ισχύει σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο κτηματογράφησης και να λάβουν εμπρόθεσμο αριθμό πρωτοκόλλου, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εντός διμήνου.

Σχετικά άρθρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων για τους δικηγόρους

Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα

Αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων»

Γεωργία Χαλάτση