ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Όλα τα τμήματα στο… κόκκινο

«Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής σε μία σειρά περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών όπως Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Νομικές, καταγράφεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Παιδείας.

Η πτώση σε κάποιες περιπτώσεις Πολυτεχνικών τμημάτων «αγγίζει» ή και ξεπερνά ακόμη και τα 1.000 μόρια, ενώ στα Νομικά και Ιατρικά τμήματα, που αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες αριστούχους, οι βάσεις έπεσαν έως και 300 μόρια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα τμήματα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς καταγράφεται πτώση σε όλες τις βάσεις εισαγωγής.

Στην Ιατρική Αθήνας όπου καταγράφεται κάθε χρόνο η υψηλότερη βάση εισαγωγής, σημειώθηκε σημαντική πτώση για τα δεδομένα της σχολής. Ειδικότερα, οι πρωτοετείς φοιτητές θα ανοίξουν την πύλη της σχολής με 18.724 μόρια όταν πέρυσι είχαν χρειαστεί 19.029. Στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση υποχωρεί στα 18.585 μόρια από 18.808 πέρυσι, ενώ η βάση της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υποχώρησε στα 18.265 μόρια από 18.597 το 2018.

Στη Νομική της Αθήνας, η βάση υποχώρησε κατά 206 μόρια σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε στα 18.013, ενώ στη σχολή του Αριστοτελείου η βάση δεν ξεπέρασε τα 17.824 μόρια από 17.965 πέρυσι.

Στα Πολυτεχνικά τμήματα, οι βάσεις σημείωσαν «βουτιά» σε αρκετές περιπτώσεις με την πτώση να είναι ακόμη μεγαλύτερη στα περιφερειακά ιδρύματα. Στο τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ καταγράφεται πτώση της τάξεως των 671 μορίων ενώ στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών η βάση υποχώρησε κατά 475 μόρια. Η πτώση σε ορισμένα περιφερειακά πολυτεχνικά τμήματα προκαλεί ίλιγγο. Στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικής του Αριστοτελείου η βάση κατρακύλησε στα 16.952 μόρια από 18.102 πέρυσι, δηλαδή σημείωσε πτώση 1.150 μορίων. Σημαντική είναι η πτώση και στις Πολυτεχνικές σχολές στο Δημοκρίτειο Θράκης. Ειδικότερα, πτώση κατά 921 μόρια καταγράφεται στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ενώ 780 μόρια χρειάστηκαν οι υποψήφιοι για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Πτώση καταγράφεται και στα τρία τμήματα, που συγκροτούν την Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων. Στα 12.836 μόρια υποχώρησε το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στα 12.386 το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, και στα 9.693 το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, με την πτώση να φτάνει τα 1.936 μόρια.

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μεγάλη είναι η πτώση των βάσεων στο Μαθηματικό, στο Φυσικό και στη Φιλολογία, ενώ κάτω από τα 10.000 μόρια βρέθηκε η Φιλοσοφική, καθώς το τμήμα είναι ελάχιστα ελκυστικό μετά την «αυτονόμηση» της Ψυχολογίας.

Στον αντίποδα, άνοδος των βάσεων έως και 700 μόρια σημειώθηκε στα τμήματα που εντάσσονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή σε αυτά που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής και της Οικονομίας.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου καταγράφονται παραδοσιακά οι υψηλότερες βάσεις, η άνοδος «άγγιξε» σε πολλές περιπτώσεις τα 700 μόρια. Η βάση στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ανέβηκε κατά 659 μόρια «σκαρφαλώνοντας» στα 17.959 μόρια, ενώ στο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής υπήρξε άνοδος κατά 517 μόρια.

Το Οικονομικό Τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν ακολούθησε την ανοδική τάση, ωστόσο η πτώση της βάσης εισαγωγής είναι περιορισμένη.

Την ίδια στιγμή, την… ανηφόρα τράβηξαν οι βάσεις στις Αστυνομικές σχολές, καθώς το δέλεαρ της άμεσης πρόσληψης στο Δημόσιο, δεν αφήνει κανέναν υποψήφιο ασυγκίνητο, ειδικά μετά από μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα, όπου τα ποσοστά ανεργίας στους νέους είχαν χτυπήσει «κόκκινο». Είναι ενδεικτικό ότι στη σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας η βάση ανέβηκε στα 18.241 μόρια από 18.123 πέρυσι.

Εισαγωγή με 5

Χιλιάδες υποψήφιοι κατάφεραν να ανοίξουν τις «πύλες» δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων με βαθμούς κάτω της βάσης. Είναι ενδεικτικό ότι η βάση εισαγωγής σε αρκετά τμήματα διαμορφώθηκε κοντά στα 4 με 5 χιλιάδες μόρια.

Με βαθμούς κάτω ή πολύ κοντά στη βάση επιτυγχάνεται η εισαγωγή των υποψηφίων στα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία πλέον είναι πανεπιστημιακά μετά την απορρόφησή τους από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας, η βάση δεν ξεπέρασε τα 5.004 μόρια, ενώ μόλις 7.971 μόρια χρειάστηκαν όσοι στόχευαν στο τμήμα Γεωπονίας, που εδρεύει στην Άρτα.

Καλύτερη είναι η εικόνα για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών, Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία και Λογοθεραπείας.

Μεγάλη είναι η πτώση, τέλος, και στα τμήματα της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, όπου η εισαγωγή επιτυγχάνεται με βαθμούς κάτω από τη βάση του 10.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, και τη φετινή χρονιά ο αριθμός των υποψηφίων, που εισάγεται με βαθμούς κάτω της βάσης, θα είναι τεράστιος και θα αφορά πάνω από το 25% στα γενικά λύκεια και πάνω από το 40% στα επαγγελματικά λύκεια.

Η κ. Κεραμέως εμφανίστηκε προβληματισμένη για το γεγονός και προανήγγειλε ότι θα υπάρχουν «παρεμβάσεις» από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον χρόνο. «Έχουμε πει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει την δυνατότητα να ορίσει την δική του βάση πάνω από αυτή την βάση», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία