ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γενική απεργία για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Την πρώτη απεργία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, με αφορμή την διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες διαφωνούν με τις διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων αλλά και τις εργασιακές σχέσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με το νομοσχέδιο προωθεί ένα είδος ανάπτυξης που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι.

Στην απεργία συμμετέχει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού, με συγκέντρωση που θα γίνει στις 10:30 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Μάλιστα, με στόχο να αναδειχθεί η στήριξη της ΑΔΕΔΥ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δήμου Ιωαννιτών κατά της ιδιωτικοποίησης μέρους της υπηρεσίας καθαριότητας –για την οποία υπήρξε παρέμβαση και από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ στον δήμο Ιωαννιτών τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Χρήστος Γρίβας και η πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Τίνα Ζέκα, απεύθυναν κάλεσμα στην απεργία από τον χώρο του εργοταξίου του δήμου Ιωαννιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Γρίβα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

«Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ. Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών», σημείωσε, προσθέτοντας πως το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους.

Επίσης, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση στο δημόσιο, ενώ δίνεται η δυνατότητα για προνομιακή αδειοδότηση όσων επιχειρήσεων βρίσκονται σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών, ακόμα και της παύσης των αρμοδίων δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο να μην ανεχθούν νέα μέτρα σε βάρος τους , με τον κ. Γρίβα να τονίζει την ανάγκη ενότητας του και κοινής δράσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε κεντρικό αίτημα της απεργία για τον Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων αναδεικνύεται η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της καθαριότητας, μετά την απόφαση του δήμου για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής σε Πέραμα και Ανατολή, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «σκούπα» για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, η κ. Ζέκα σημείωσε πως οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν έναν ακόμη λόγο να απεργήσουν. «Τις ιδιωτικοποιήσεις με προσυπογραφή της κυβέρνησης και σφραγίδα του δημάρχου, Ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν καθαρά πολιτική απόφαση στο όνομα της ανάπτυξης. Τουλάχιστον ο δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί από καιρό. Θέλει καθαρή πόλη για τους τουρίστες, γιατί αυτό σημαίνει ανάπτυξη. Στο όνομα της ανάπτυξης λοιπόν είναι απολύτως λογικό να μην εξετάζει καμία πιθανότητα για προσλήψεις προσωπικού, παρά μόνο ιδιώτες», κατέληξε.

«Απαντάμε με απεργία»

Στις 10 το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, επίσης στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Γ. Ελιγιά. «Ο “αναπτυξιακός” νόμος που έφερε η κυβέρνηση, δίνει γη και ύδωρ στους “επενδυτές”, με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, που τονίζει ότι η επιτυχία της απεργίας είναι κρίσιμη.

«Η απεργία είναι μια μάχη που μπορεί και πρέπει να στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης. Να βγάλει τους εργαζόμενους μπροστά, με νέες δυνάμεις στον αγώνα. Να φωτίσει το δρόμο της πάλης για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής… Δίνουμε μαζική, ενωτική, ταξική απάντηση σε αυτό το ενιαίο μέτωπο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των ανθρώπων τους μέσα στα συνδικάτα. Δε θα τους περάσει», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Προετοιμάζει αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο

Σε προεκλογικούς τόνους τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας