ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και άλλοι πρόσφυγες σε Κατσικά και Δολιανά

Νέες αφίξεις προσφύγων αναμένονται σήμερα στο Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά και στη δομή των Δολιανών, παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου σε περιφερειάρχη και δήμαρχο για το ότι δε θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της περιοχής.

Το πρόβλημα καθημερινά διογκώνεται, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εισροές μεταναστών στη χώρα. Τον μήνα Οκτώβρη, στη χώρα μας κατέφθασαν περίπου 40.000 μετανάστες, οι οποίοι εισήλθαν στα νησιά μέσω Τουρκίας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Ακόμα και στα πιο αραιοκατοικημένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Λέρου, έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τα Γιάννενα θα δεχθούν έναν μικρό αριθμό προσφύγων από τους 294 που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από Μυτιλήνη, Χίο, Λέρο και Κω, στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πρόκειται για δέκα άτομα στον Κατσικά και δώδεκα άτομα στη δομή των Δολιανών.

Ο μικρός αριθμός, αν και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που υπήρξαν, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, αφού στα πλάνα του υπουργείου δεν υπήρχε η μεταφορά και νέων πληθυσμών στην περιοχή, προκειμένου να γίνει μια πιο «δίκαιη κατανομή» και σε άλλες περιοχές, όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δομές, όπως ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, σε δηλώσεις τις, πριν ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Νομίζω ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό και να το αντιμετωπίζουμε, στον βαθμό που μπορούμε. Ως χώρα από μόνοι μας δεν μπορούμε τα πάντα, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έχει θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Από κει και πέρα, προτεραιότητα έχουν τα νησιά που πλήττονται περισσότερο. Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει ανοχή θα έλεγα, σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα, δεν μπορούν όλα να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν και προβλήματα πολλά και μεταξύ των μεταναστών-προσφύγων, όχι τόσο με τις τοπικές κοινωνίες» σημείωσε και χαρακτήρισε σημαντικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο για ταχύτατη αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου, ώστε να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που το δικαιούνται και επιστροφή των υπολοίπων στην Τουρκία.

Σχετικά άρθρα

Οι μισοί πρόσφυγες στην Ήπειρο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021

Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην ενίσχυση των προσφύγων-μεταναστών

Γεωργία Χαλάτση

Πληθαίνουν τα κρούσματα στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά