ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν τους έφτασε η συνεδρίαση…

Η πολύωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό του ύψους των δημοτικών τελών δεν ήταν αρκετή, όπως φαίνεται, στις παρατάξεις για να εκφράσουν όλα όσα ήθελαν, και έτσι προέκυψε νέος γύρος αντιπαράθεσης μέσω ανταλλαγής ανακοινώσεων.

Με μία καυστική και έντονα ειρωνική ανακοίνωση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στην υγεία σας κύριε Δήμαρχε!», η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς αμελητέα τη μείωση των τελών για τις κατοικίες στην πόλη των Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως κάθε νοικοκυριό εξοικονομεί 8-10 ευρώ τον χρόνο, αν και από την άλλη το ποσό εμφανίζεται ως σημαντικό, καθώς επισημαίνει ότι αφαιρεί 350.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου. «Θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο εκ μέρους όλων των κατοίκων της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων για τη “μείωση” των ανταποδοτικών τελών. Με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε απ’ αυτή, θα πιούμε τέσσερις με πέντε καφέδες όλη τη χρονιά. Στην υγεία σας κύριε Δήμαρχε!», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ως προς το ουσιαστικό μέρος της κριτικής, η παράταξη του Θ. Μπέγκα χαρακτηρίζει κατώτερο των περιστάσεων τον δήμαρχο, καθώς «ούτε καν σκέφτηκε να ενσωματώσει πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης», αλλά μόνο «αρκέστηκε να ικανοποιήσει εν μέρει αυτές της κ. Καλογιάννη με σαφή σκοπό να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που οδήγησε σε υπερψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής». Ουσιαστικά η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» αφήνει να εννοηθεί ότι ο δήμαρχος την εξαπάτησε, πείθοντας την να αποσύρει την πρόταση αναβολής της συνεδρίασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δε δόθηκε στις παρατάξεις ικανός χρόνος σύνταξης μιας εναλλακτικής πρότασης, λέγοντας πως η δημοτική αρχή διαθέτει «ευήκοα ώτα» ως προς τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάτι που δεν έγινε.
«Λυπούμαστε ειλικρινά, διότι πρόθεσή μας από την πρώτη μέρα της νέας δημοτικής περιόδου δεν ήταν να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, αλλά να συμβάλουμε στη σύνθεση απόψεων. Προσερχόμαστε σε κάθε δημοτικό συμβούλιο με τεκμηριωμένες προτάσεις με στόχο να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά. Αναζητούμε τη σύνθεση μέσα από τη διαλογική συζήτηση αλλά η δημοτική αρχή δε βοηθά καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση.
Αποδεικνύει συνεχώς ότι η αγωνία της δεν είναι πως θα καταλήξουμε ως σώμα στην ορθότερη απόφαση αλλά το πώς δε θα αναγκαστεί να υιοθετήσει κάποια δική μας πρόταση. Εμφανίζεται “αλλεργική” στις διαφορετικές προτάσεις, ειδικά αν προέρχονται από την παράταξή μας. Τους λόγους ας τους εξηγήσει η ίδια», σημειώνει.

«Οι εκλογές τελείωσαν»

Με τη φράση «ο λαϊκισμός και η αλαζονεία δεν έχουν όρια» απαντά η δημοτική αρχή στην ανακοίνωση της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», λέγοντας πως το μέρος της απόφασης –οι μειώσεις δηλαδή στη Δ.Ε. Ιωαννίνων- που σήμερα απαξιώνεται, είναι αυτό που ψηφίστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους της ίδιας παράταξης.
«Η “Ενότητα Πολιτών” και ο επικεφαλής της πρέπει να καταλάβουν ότι οι εκλογές τελείωσαν και οι επόμενες είναι πολύ μακριά. Μπορούν μέχρι τότε να τα καταφέρουν ακόμη καλύτερα!», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δικαιώνεται η πολιτική μας»

Δικαιωμένη για τη μείωση των δημοτικών τελών και για την επακόλουθη ανακούφιση των δημοτών δηλώνει πως αισθάνεται η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα», σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη που με συνέπεια εδώ και πέντε και πλέον χρόνια ανέδειξε σε κυρίαρχο θέμα στον δήμο το ζήτημα των υψηλών δημοτικών τελών.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση, στην οποία συμβάλλαμε και ως συνεργαζόμενη στη δημοτική αρχή παράταξη σήμερα, αλλά και με την υπεύθυνη και συνεπή αντιπολιτευτική μας τακτική τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ψηφίζουμε μόνο τις μειώσεις, όπως λαϊκίστικα πράττουν άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης που είχαν στο παρελθόν την ευθύνη της διοίκησης του δήμου, αλλά συμβάλουμε ώστε να εξορθολογιστούν οι χρεώσεις, μη φοβούμενοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος της αύξησης, όπου αυτή απαιτείται», τονίζεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης, με μια προφανή αιχμή προς την παράταξη Μπέγκα.
Τέλος, χαρακτηρίζει την απόφαση «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», θέτοντας ως στόχο της να υιοθετηθεί μελλοντικά σύστημα χρέωσης με ζώνες, ώστε να γίνουν οι χρεώσεις ακόμη πιο δίκαιες.

Σχετικά άρθρα

Πινγκ-πονγκ ευθυνών για την εκτόξευση των δημοτικών τελών

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών