ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάδειξη με αναπτυξιακές προοπτικές για το Σούλι

Μια σημαντική ώθηση, σε μια προσπάθεια ετών από τους τοπικούς φορείς, δίνει η πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού να αναδείξει πολύπλευρα την ιστορική περιοχή του Σουλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση το 2021.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην επίσκεψή της στην Ήπειρο, προανήγγειλε την πραγματοποίηση σύσκεψης με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης της περιοχής στην Αθήνα, προκειμένου να γίνει ο σχεδιασμός και να προγραμματιστούν έργα και δράσεις, που έχουν ως στόχο όχι μόνο τη συντήρηση των μνημείων της περιοχής, αλλά και την ανάδειξη τους, αποτελώντας έναν επισκέψιμο χώρο, μια ιστορική διαδρομή για επισκέπτες.
Με ικανοποίηση δέχθηκε την πρόταση του υπουργείου η περιφέρεια Ηπείρου, με την αντιπεριφερειάρχη και για πολλά χρόνια δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη να σημειώνει τις προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν, αλλά και τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της οδικής πρόσβασης, τη συντήρηση μνημείων και την ανάδειξη της περιοχής.
«Πάνω από δεκαετία κρατούν οι προσπάθειες που κάνουμε. Δυστυχώς υπάρχει μια κατάσταση μαρασμού στα σπίτια ηρώων Σουλιωτών, όπως και σε άλλα μνημεία. Αναμέναμε το χωροταξικό του Σουλίου που εγκρίθηκε τελικά το 2010 και με πολλές αντιρρήσεις. Παρά τις προσπάθειες όμως, δε γινόταν ό,τι έπρεπε για τον ιστορικό χώρο Σουλίου. Αυτή τη φορά, με την επίσκεψη της υπουργού και την έμπρακτη στήριξη του περιφερειάρχη, μπαίνουμε σε πολύ καλό δρόμο. Αν η αφορμή είναι τα 200 χρόνια, είναι καλοδεχούμενη, γιατί πέρα από τις σημειακές παρεμβάσεις που έγιναν, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη ανάδειξη του ιστορικού χώρου, ώστε να αποδίδονται τα δέοντα στους προγόνους μας αλλά και ο χώρος να είναι επισκέψιμος και να δίνει μια αναπτυξιακή δυνατότητα στον τόπο. Δε μένουμε μόνο στο παρελθόν, το οποίο τιμάμε, αλλά πρέπει να υπάρχουν και δυνατότητες ανάπτυξης», σημείωσε.
Όπως ανέφερε η κ. Μπραΐμη, στόχος είναι να συνδεθούν τα ιστορικά σημεία με τα μονοπάτια, ώστε να μπορεί κάποιος να τα επισκέπτεται πιο εύκολα. Ήδη, έχει συντηρηθεί το Βουλευτήριο, ενώ, μετά από επίσκεψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου το 2017, εξασφαλίστηκαν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την οικία Μπούση, αλλά και για την οδική σύνδεση Αγ. Κυριακή-Κουκλιοί.
Παράλληλα, στον προϋπολογισμό της περιφέρειας Ηπείρου έχει ενταχθεί η κατασκευή του κόμβου στη Γλυκή και η βελτίωση του δρόμου από τη Γλυκή προς το Σούλι.
Σε επίπεδο παρεμβάσεων στα μνημεία, προχωρά η αναστύλωση των πηγαδιών, ενώ έχει ενταχθεί η αποκατάσταση των μύλων Σουλίου, υπάρχει προμελέτη για το Κάστρο Κιάφας, στο οποίο θα γίνουν στερεωτικές εργασίες, όπως και σε κάποια ιστορικά σπίτια Σουλιωτών, όπως συμφωνήθηκε με το υπουργείο.
Ακόμη, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ανάδειξη του Αχέροντα, ο δήμος Σουλίου έχει στα χέρια του μελέτες για μονοπάτια και προμελέτη για την αποκατάσταση της γέφυρας Ντάλα.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη, είναι κάτι που περιμέναμε χρόνια και η περιφέρεια στηρίζει με κάθε τρόπο, όπως και ο δήμος με τον οποίο υπάρχει συνεργασία», σημείωσε η κ. Μπραΐμη, σημειώνοντας παράλληλα, πως στο πλαίσιο του εορτασμού για το 2021, θα μπορούσε, πέρα από την αναβάθμιση των καθιερωμένων εορτών Σουλίου, να πραγματοποιηθεί και ένα μεγάλο ιστορικό συνέδριο, ακόμη και αν δεν υπάρχει κλειστός χώρος να το «φιλοξενήσει».

Σχετικά άρθρα

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος

«Ταξιδεύει» στην Κύπρο η Περιφέρεια Ηπείρου  

Ηπειρωτικός Αγών

Εμπορικές συμφωνίες και ειδική παρουσίαση του κασκαβάλι Πίνδου