ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Απαξιώνουν το συλλογικό τους όργανο οι αυτοδιοικητικοί

Ένα σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου ανέδειξε η αδυναμία συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου σήμερα το μεσημέρι, και μάλιστα για ένα σοβαρό θέμα, όπως αυτό της κατασκευής του οδικού άξονα από Γιάννενα μέχρι Κακαβιά.

Η συνεδρίαση στάθηκε αδύνατον να πραγματοποιηθεί, καθώς παρόντα ήταν μόλις δέκα από τα 21 μέλη, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί ένα ακόμη μέλος για να επιτευχθεί απαρτία, παρά τα διαδοχικά τηλεφωνήματα. Έτσι, μετά από αναμονή μισής και πλέον ώρας, αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης για την ερχόμενη Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, ημέρα που έχει προσδιοριστεί και η συνεδρίαση του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση.
Η αλήθεια είναι πως η συνεδρίαση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με κάποιο «τηλεφωνικό παρών», όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά τέθηκε βέτο από πολλά από τα παρόντα μέλη του Δ.Σ., που αρνήθηκαν να δώσουν τη συναίνεσή τους στη συνέχεια αυτής της πρακτικής. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα λειτουργίας του οργάνου, με πολλά μέλη να απουσιάζουν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, εκφράζοντας κατά κάποιον τρόπο και την πικρία τους για το αποτέλεσμα των εκλογών, που ανέδειξε τον Χρήστο Ντακαλέτση στην προεδρία. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ενώ «μανιάτικο» φαίνεται πως κρατάει και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης το γεγονός πως δεν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την ΚΕΔΕ από την Ήπειρο, αλλά προέκυψε και η υποψηφιότητα του δημάρχου Πρέβεζας Ν. Γεωργάκου. Για τους δικούς του λόγους απουσιάζει συστηματικά και ο δημοτικός σύμβουλος της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Δημήτρης Νάστος.
Δικαιολογημένα απόντες, λόγω απουσίας τους στην Αθήνα, ήταν ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο δημοτικός σύμβουλός της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Φίλιππος Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας μεταφέρθηκε από συνάδελφό του ότι απουσίαζε για λόγους υγείας, ενώ χωρίς κάποια εξήγηση απόντες ήταν, εκτός των κ.κ Τσιρογιάννη και Νάστου, οι δήμαρχοι Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, Πάργας Νίκος Ζαχαριάς και Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αρταίων Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια και Ηγουμενίτσας Γιάννης Γόγολος.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο γραμματέας της ΠΕΔ, αντιδήμαρχος Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης, οι δήμαρχοι Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Ζηρού Νίκος Καλαντζής και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας και Βασίλης Βλέτσας, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος.
Πάντως, η εικόνα του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου ανέδειξε ένα γενικότερο ζήτημα απαξίωσής της, αλλά και μια έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των δημάρχων της Ηπείρου. Κι αυτό γιατί στη συνεδρίαση δεν είχαν κληθεί μόνο τα μέλη του Δ.Σ., αλλά όλοι οι δήμαρχοι της Ηπείρου, προκειμένου να εκδοθεί ένα ισχυρό ψήφισμα. Και τελικά δεν παρέστη κανείς άλλος πέρα από τα δέκα –σε σύνολο των 21 μελών- του Δ.Σ. της ΠΕΔ.

Σχετικά άρθρα

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Σκέψεις για επιστροφή των Πολεοδομιών στις Περιφέρειες