ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Ιταλικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Το μοντέλο της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος προκρίνει για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει στα πλάνα του δύο διαφορετικά μοντέλα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμανιών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», που έχει στη διάθεσή της την παρουσίαση των μελετών αξιολόγησης, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν πως θα υπάρξει ανταπόκριση στον διαγωνισμό για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, καθώς υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας έχει σχεδόν αποκλειστικές δραστηριότητες την επιβατηγό ναυτιλία (πύλη εισόδου-εξόδου των γραμμών με την Ιταλία) και την κρουαζιέρα. Ελέγχει, όμως, και τρεις γειτνιάζουσες μαρίνες. Ο ιταλικός όμιλος Grimaldi έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα που αφορά τις γραμμές της Ιταλίας, καθώς είναι ένα από τα βασικά λιμάνια που χρησιμοποιεί, αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα ήθελε να αναλάβει και την κρουαζιέρα ή τις μαρίνες. Έτσι, αν και το μοντέλο που προκρίνεται μιλά για πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, μένει να εξακριβωθεί ποιοι άλλοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν.
Ένα σενάριο που συζητείται, πάντως, σε ορισμένους κύκλους, είναι η δυνατότητα του επενδυτή που θα πάρει την πλειοψηφία των μετοχών της Ηγουμενίτσας, να προβεί αυτός σε υποπαραχωρήσεις της κρουαζιέρας και των μαρίνων. Η εκτίμηση που έχει γίνει για τα έσοδα της Ηγουμενίτσας από όλες τις δραστηριότητες, βλέπει μια αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα (χρήση 2018) των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ προς τα επίπεδα των 9 εκατομμυρίων με ορίζοντα το 2048.
Ετησίως, διακινούνται από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά, από και προς λιμένες εσωτερικού και εξωτερικού. Κύριες συνδέσεις είναι οι ιταλικοί λιμένες (Μπάρι, Μπρίντιζι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη και Ραβένα), καθώς και η Κέρκυρα. Το λιμάνι αποτελεί επίσης αναγνωρισμένο κόμβο του Θαλάσσιου Διαδρόμου (MoS) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ζητά τη μελέτη ο Μ. Κάτσης

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων υπέβαλε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και 14 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία ζητούν τις μελέτες βιωσιμότητας δέκα περιφερειακών λιμένων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ηγουμενίτσας.
Όπως αναφέρουν, τη διενέργεια αυτών των μελετών ζήτησε η παρούσα ηγεσία του υπουργείου, με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει στα σχέδιά της για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Λιμένων ΑΕ, που θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον των Οργανισμών, ενώ ούτε οι τοπικές κοινωνίες ούτε οι εμπλεκόμενοι με τη λιμενική λειτουργία φορείς δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Επειδή ο δημόσιος χαρακτήρας των δέκα Οργανισμών Λιμένα είναι κομβικής σημασίας για τον σχεδιασμό της εθνικής και τοπικής ανάπτυξης, και μπροστά στον κίνδυνο μιας άνευ προηγουμένου υφαρπαγής πόρων από τις τοπικές κοινωνίες και από το Δημόσιο συνολικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το υπουργείο Ναυτιλίας τις εν λόγω μελέτες βιωσιμότητας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό σχέδιο αξιοποίησης που μελετούν τα συναρμόδια υπουργεία και αφορά συνολικά ή ξεχωριστά τους συγκεκριμένους Οργανισμούς, καθώς και στοιχεία που να ενημερώνουν για το κόστος των μελετών αυτών.

Σχετικά άρθρα

Πιέζει ο χρόνος για άμεση δημοπράτηση

Κοκαΐνη αξίας 2,85 εκατ. ευρώ εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα

«Λίφτινγκ» στα Κέντρα Υγείας Κόνιτσας και Μετσόβου