ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έδειξε ενδιαφέρον για τις προτάσεις του Επιμελητηρίου

Σειρά προτάσεων που αφορούν την τοπική και όχι μόνο επιχειρηματικότητα, κατέθεσε στη συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιες από αυτές.

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου, οι οποίες έχουν κατατεθεί και στα κυβερνητικά στελέχη που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στην περιοχή, περιλαμβάνουν τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% αλλά και τη σύνδεση της μείωσης του φόρου των επιχειρήσεων με την ανεργία, ώστε να δοθεί κίνητρο κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό.
«Είναι προτάσεις συγκεκριμένες, μετρημένες και θα συμβάλουν στη στήριξη των επιχειρήσεων με τη μείωση της φορολογίας που τους βαρύνει και περισσότερο, αλλά και να μπορέσουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, τον οποίο συνόδευαν στη συνάντηση τα μέλη της διοικητικής Επιτροπής Β. Βασιλείου, Μ. Χρυσοστόμου, Ν. Τσακανίκας καθώς και ο σύμβουλος μάρκετινγκ Κ. Κυρίτσης.
Μια ακόμη σημαντική πρόταση είναι αυτή που αφορά τις ορεινές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θεωρούμε ότι θα πρέπει η πολιτεία να δει με ιδιαίτερο μάτι επιχειρήσεις στα Τζουμέρκα και το Ζαγόρι, όπου το κόστος λειτουργία, θέρμανσης, ο ΕΝΦΙΑ, τα ανταποδοτικά τέλη και οι φόροι είναι υπέρογκα για αυτές. Θέσαμε τις προτάσεις στον κ. Τσίπρα, ώστε να γίνει και αυτός ένας συνομιλητής για το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Δημητρίου.
Συζήτηση έγινε και για θέματα υποδομών, όπως το ζήτημα της ολοκλήρωσης του άξονα Ιωάννινα –Κακαβιά και η ναυτιλιακή σύνδεση Ντουμπρόβνικ-Ηγουμενίτσα.

Ζήτησαν τη συμβολή του οι πρυτανικές αρχές

Πλούσια σε θεματολογία ήταν και η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που προηγήθηκε χρονικά.
Ήδη στις δηλώσεις αλλά και στις ομιλίες του σε Άρτα και Γιάννενα, ο κ. Τσίπρας είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των νέων τμημάτων, ενώ επέκρινε την εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ.
Από τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους αντιπρυτάνεις τέθηκαν τα ζητήματα υποστελέχωσης του πανεπιστημίου σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ιδρύματος, που προβληματίζει τις πρυτανικές αρχές, όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης, ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την ευκαιρία της συνάντησης. Παράλληλα, κατατέθηκε και το πλάνο ανάπτυξης του πανεπιστημίου, με έμφαση την έρευνα, στο πλαίσιο της ίδρυσης και λειτουργίας του Ερευνητικού κέντρου και των έξι Ινστιτούτων του.
«Κάναμε μια εκτεταμένη συζήτηση και ενημέρωση και περιμένουμε τη συνδρομή του σε επίπεδο Βουλής για τη στήριξη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενός δημόσιου πανεπιστημίου χρήσιμου και για τον τόπο και για τη χώρα», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Σε ό,τι αφορά τα τρία νέα τμήματα, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη, ο κ. Αλμπάνης σημείωσε ότι για τα δύο εξ αυτών, το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστημών Διατροφής, το πανεπιστήμιο θα επιμείνει και αναμένει την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. «Δεν υπάρχει διαδικασία κατάργησης, ο νόμος καταργείται με νόμο. Είναι λογικό να μην υπάρχουν στα μηχανογραφικά δελτία, αφού δε λειτουργούν ακαδημαϊκά, διοικητικά όμως είναι σε λειτουργία και τα τρία, ακόμη και αυτό της Ηγουμενίτσας γιατί έχει υπό την ευθύνη του τη λειτουργία του προηγούμενο τμήματος, ώσπου να λάβουν πτυχίο οι φοιτητές. Όταν αξιολογηθούν τα προγράμματα σπουδών, τότε θα έχουμε την τελική απόφαση του υπουργείου. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε και για τα δύο τα προγράμματα σπουδών και θέλουμε να τα λειτουργήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι συμπληρώνουν την ακαδημαϊκότητα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε και στην έκταση στη Νέα Σελεύκεια, που είχε παραχωρηθεί από τον δήμο Ηγουμενίτσας στο πρώην ΤΕΙ με σκοπό την ανέγερση φοιτητικών εστιών, ωστόσο, καθώς το έργο δεν προχώρησε, ο δήμος ζητά την επιστροφή της έκταση. Πρόκειται για ένα νομικό ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη, το οποίο χειρίζεται όμως το υπουργείο, από το οποίο ζητήθηκε η έκταση. «Πρόκειται για μια διαδικασία μέσω του υπουργείου, καθώς μέρος της χρηματοδότησης για το έργο προέρχονταν από το ΠΔΕ και τη περιφέρεια. Το έγγραφο δεν ήρθε σε εμάς», ανάφερε.

Σχετικά άρθρα

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας

Επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής μια κορυφαία ιταλίδα επιστήμονας

Χτίζει γέφυρες συνεργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού