ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μπαίνει στη μάχη της παραγωγής και το Fab Lab Ioannina

Έτοιμο να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου, με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, δηλώνει το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Fab Lab Ioannina, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό, που μάχεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αυτή την περίοδο.

«Αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα έλλειψης υλικών που καταγράφονται στα νοσοκομεία της χώρας, βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τοπικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας και εθνικά οπουδήποτε χρειαστεί, παράγοντας αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία γίνεται γνωστό ότι για την κατασκευή των βαλβίδων αναπνευστήρων και προστατευτικών μασκών προσώπου χρησιμοποιούνται τρισδιάστατα μοντέλα σε λογισμικό CAD/CAM, τα οποία στη συνέχεια εκτυπώνονται τρισδιάστατα σε 3d Printer σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους παρόμοιους ή αντίστοιχους τύπους ιατρικού υλικού. Δεν μπορεί, ως μέθοδος, να υποστηρίξει μαζική παραγωγή, μπορεί όμως να καλύψει έκτακτες ανάγκες, κενά και ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του αναλώσιμου ιατρικού υλικού, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται εθελοντικά από τους συνεργαζόμενους με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Fab Lab Ioannina, ενώ τα έξοδα σχεδιασμού, αγοράς πρώτων υλών και παραγωγής τελικών ειδών θα καλυφθούν από τους ιδίους. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Ιάσων Πανταζή στο 6974999242.

Σχετικά άρθρα

Ασφαλή hands-free πόμολα με τρισδιάστατη εκτύπωση από το 1ο Γυμνάσιο

Ηπειρωτικός Αγών

Στόχος η αύξηση του ρυθμού παραγωγής προστατευτικών μασκών

Γεωργία Χαλάτση

Μάσκες για τη ΜΕΘ με τρισδιάστατη εκτύπωση θα παράξει το πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση