ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια πολυπολιτισμική διαδρομή στο κέντρο των Ιωαννίνων

Το ρητό «στη βράση κολλάει το σίδερο» φαίνεται πως ασπάζεται ο δήμος Ιωαννιτών και προκειμένου να πιέσει για την υλοποίηση της προφορικής δέσμευσης που απέσπασε από τον υπουργό τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, προωθεί την υποβολή πρότασης που αφορά στην ανάδειξη διαδρομών με θρησκευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

Εκτός από το θέμα του οδοφωτισμού, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε στη συνεδρίασή της την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της μελέτης με τίτλο «Ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων στο  κέντρο του δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού».

Η πρόταση στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή των τουριστικών διαδρομών θρησκευτικού χαρακτήρα, των στοιχείων ελληνικού, μουσουλμανικού και εβραϊκού πολιτισμού, τα οποία δημιουργούν μια μοναδική πολυπολιτισμική ενότητα, της ιστορίας και κουλτούρας της πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η ανάδειξη και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του δημαρχείου και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, η ανάπλαση της δημοτικής λαϊκής αγοράς, αλλά και της πλατείας Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη, που είναι ο ελεύθερος, αδιαμόρφωτος χώρος που συνδέει την αγορά με το διατηρητέο κτίριο του δημοτικού ωδείου (παλιό δημαρχειακό μέγαρο), συνδέοντας παράλληλα ολόκληρη την περιοχή που περιλαμβάνει το αρχαιολογικό μουσείο και τα Λιθαρίτσια με την οδό Αγίας Μαρίνας.

Ειδικότερη αναφορά γίνεται στην ανάπλαση της συγκεκριμένης οδού, και τη σύνδεσή της με την Καλούτσιανη και το Τζαμί, ένα σημείο αναφοράς της θρησκευτικής διαδρομής και ένα από τα σημαντικότερα μουσουλμανικά μνημεία, η μελέτη αποκατάστασης του οποίου έχει λάβει το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ πρόσφατα.

Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει την ανάπλαση της οδού Κύργιου, που συνδέει την περιοχή με το παραλίμνιο μέτωπο και καταλήγει στον χώρο των πρώην στρατιωτικών φυλακών, που μελετάται ως χώρος σύγχρονου πολιτιστικού και κοινωνικού πολυχώρου.

Τέλος, από την διαδρομή δεν λείπει ο περιβάλλοντας χώρος της Μητροπολιτικού ναού και του Μητροπολιτικού Μεγάρου, που βρίσκονται σε επαφή με το πάρκο Λιθαρίτσια και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η πρόταση αυτή έρχεται μετά την συζήτηση που είχε ο δήμαρχος με τον υπουργό, ενόψει και της προετοιμασίας για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδους 2021-2027.

Παράλληλα όμως έρχεται σε μια περίοδο που η Ελληνική Εταιρία Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης ενισχύει την συνεργασία της με τους δήμους, παρέχοντας εργαλεία και τεχνογνωσία, προκειμένου να διευκολυνθούν στην ωρίμανση μελετών και έργων.

Έτσι, η πρόταση που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Αρλέτος ήταν να συναφθεί προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης της μελέτης.

Την υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση της μελέτης ψήφισε θετικά η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, αλλά καταψήφισε η παράταξη «Ιωάννινα 2023», λέγοντας πως το μόνο που εξυπηρετεί είναι η  «εντυπωσιοθηρία» της δημοτικής αρχής.

Στην εισήγηση, σύμφωνα με την παράταξη, δεν γίνεται καμία αναφορά στην πρόσκληση ή στο χρηματοδοτικό μέσο στο οποίο θα υποβληθεί η πρόταση, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες μελέτες. «Για μια ακόμη φορά, με την αυθαίρετη υπόθεση ότι το υπάρχον προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου δεν επαρκεί, εκχωρούν την υλοποίηση, των μελετών εν προκειμένω, σε άλλον φορέα, την ΕΕΤΑΑ, για την οποία δεν είναι γνωστό εάν έχει ή όχι εμπειρία ή αναφορά σε μελέτες για θρησκευτικό τουρισμό», σημειώνει η παράταξη και καλεί την δημοτική αρχή να αξιοποιήσει μελέτες, που η δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα και της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» παρέλαβε και εξαγόρασε, μετά από Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό την περίοδο 2004-2005. «Οι καλύτερες μελέτες (σ.σ. του διαγωνισμού) είναι περιουσία του δήμου μας. Σε αυτές είχαν συμπεριληφθεί και τοποθεσίες που αναφέρονται στην εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου», καταλήγει η παράταξη με επικεφαλής την Τ. Καλογιάννη.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων