ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ηλίας Γιάτσιος: «Έργο μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών»

Ο Ηλίας Γιάτσιος είναι ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα στα Γιάννενα σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο τον τελευταίο χρόνο. Οι πυκνές συγκεντρώσεις με αυτοδιοικητικούς, οι συχνές παρουσίες του στα Γιάννενα, η ολοφάνερη εμπλοκή του στην πολιτική σκηνή, δημιουργούν θόρυβο γύρω από το όνομά του. Κάποιοι, μάλιστα, μιλούν χωρίς ενδοιασμούς για πολιτική του αναρρίχηση και πολιτικές βλέψεις στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.

Ταυτοχρόνως, ο δικηγόρος με τις σπουδαίες μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα κι εξωτερικό, λάτρης της Ηπείρου και της περιφέρειας, θεωρείται εκ των πλέον στενών συνεργατών του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ).

Συζητήσαμε με τον Ηλία Γιάτσιο, τις ώρες που συνόδευε τον υπουργό Εσωτερικών, για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στον δήμο Ιωαννιτών παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις,.

Πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε από το Λίθινο 32 έργα προϋπολογισμού 53 εκ. ευρώ για την Ήπειρο από το πρόγραμμα «Αντ.Τρίτσης». Ωστόσο, στο σύνολό τους είναι έργα που έρχονται από τον «ΦΙλόΔημο» και απλώς είχαν «παγώσει». Ποιο είναι το μερίδιο που θα πάρει η Ήπειρος από το «Αντ. Τρίτσης» και πότε θα δούμε να ξεκινούν οι εντάξεις νέων έργων;
Αρχικά, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι τα 32 έργα δεν ήταν ακριβώς «παγωμένα», αλλά δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο προηγούμενο πρόγραμμα. Τα έργα είχαν αιτηθεί οι δήμοι και είχαν μπει στο «Φιλόδημος», αλλά τώρα στην ουσία εγκριθήκαν και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους. Δεν είναι μία απλή μεταφορά, είναι μία εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι δυναμικό, δεν έχει κανένα «κόφτη». Δεν έχει περιορισμούς ούτε ανά περιφέρεια, ούτε ανά δήμο, ούτε με χρονικά και πληθυσμιακά κριτήρια, και πιστεύω ότι η Ήπειρος θα πάρει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο. Θα έλεγα σημαντικό! Μάλιστα, από το Λίθινο ο υπουργός Εσωτερικών διπλασίασε τα κονδύλια για την αγροτική οδοποιία, από 150 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική στόχευση του προγράμματος σε 300 εκατ. ευρώ, μετά από αίτημα και των ηπειρωτών δημάρχων, αλλά και από άλλους ορεινούς και αγροτικούς δήμους. Η εκτίμησή μου ότι η Ήπειρος, με βάση και την καλή δουλειά που κάνουν οι δήμαρχοι όλης της περιοχής, θα έχει και ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο, ίσως και παραπάνω από την πληθυσμιακή αναλογικότητα που είχαν άλλα προγράμματα στο παρελθόν. Αυτό θέλει βέβαια μία τεχνική υποστήριξη και από την πλευρά των ίδιων των δήμων και από την περιφέρεια, αλλά βλέπουμε ότι στην Ήπειρο δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Στην παρέμβασή σας στο Λίθινο, εστιάσατε στο ότι στο πρόγραμμα εμπεριέχεται ειδικός άξονας χρηματοδότησης των μελετών για την ωρίμανση των έργων και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους αδύναμους δήμους να μετάσχουν σε αυτό, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για τεχνική υποστήριξη. Η ΕΕΤΑΑ θα παίξει αυτόν τον ρόλο; Και με ποιον τρόπο;
Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» χρηματοδοτεί μελέτες για την ωρίμανση έργων με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ ευρώ, εκτός των άλλων μελετών που ήδη υπάρχουν και γίνονται με ίδια μέσα ή αυτεπιστασία ή με τη βοήθεια της ΕΕΤΑΑ, της ΜΟΔ ή άλλων αναπτυξιακών οργανισμών των ίδιων των δήμων.
Η ΕΕΤΑΑ, με νόμο πλέον, μπορεί να παρέχει τεχνική υποστήριξη, μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων. Είναι βέβαια στην ελευθερία του κάθε δήμου, δεν είναι υποχρεωτικό, δεν υπάρχει κάποια μορφή ποδηγέτησης ή εναγκαλισμού από την πλευρά της ΕΕΤΑΑ ή ακόμα και της ΜΟΔ. Ο κάθε δήμος, που έχει αδυναμία εκπόνησης μελετών, θα προσέρχεται, θα κάνει μία προγραμματική σύμβαση και θα τον υποστηρίζουμε τεχνικά. Ειδικά για τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» θα χρηματοδοτούνται και οι μελέτες από το ίδιο το πρόγραμμα. Δηλαδή, δε θα είναι από τα χρήματα του δήμου και των δημοτών, αλλά από το ίδιο το πρόγραμμα. Είναι κάτι νέο αυτό που γίνεται, θα το έλεγα εξόχως πρωτοποριακό!

Με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων; Θα δημιουργηθούν ζητήματα;
Εάν υπήρχαν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, δε θα χρειαζόταν η δική μας παρέμβαση. Το θέμα δεν είναι να γίνουμε άλλο ένα σημείο καθυστέρησης, αλλά να γίνουμε σημείο γρήγορης επίλυσης των προβλημάτων των δήμων. Πάνω-κάτω ξέρουμε κι εμείς ποιοι δήμοι έχουν προβλήματα. Για παράδειγμα, ο δήμος Ζαγορίου έχει μόνο έναν μηχανικό. Είναι δεδομένο ότι δεν έχει τη δυνατότητα. Κάποιοι έχουν πιο μεγάλη τεχνική υπηρεσία, αλλά και αυτούς, σε ειδικά έργα, θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε.

Πώς θα γίνεται αυτό;
Αυτό θα γίνεται με δύο τρόπους: ο πρώτος θα είναι μέσω των μητρώων των μηχανικών για πιο απλά και μικρά έργα. Θα γίνεται με επιλογή από εκπρόσωπο του δήμου, από εκπρόσωπο της ΕΕΤΑΑ και εκπρόσωπο του τοπικού Τεχνικού Επιμελητηρίου, για να είναι διαφανής και ξεκάθαρη η επιλογή των μελετητών ή των επιβλεπόντων που θα υπάρχουν. Σε πιο μεγάλα έργα, θα υπάρχει ένας διεθνής ή εθνικός διαγωνισμός, με τη βούλησή μας να είναι να υπάρξει μία πιο ευέλικτη μορφή του Ν. 4412, του Κανονισμού Προμηθειών του Δημοσίου, ούτως ώστε να είναι πιο ευέλικτο το σχήμα ειδικά των μελετών, για να μπορέσει να υπάρξει ωρίμανση των έργων. Βέβαια, θα πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ προσεκτικός, γιατί υπάρχουν και τα θέματα διαφάνειας και νομιμότητας. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία τουλάχιστον στα χρονικά περιθώρια που δίνει ο νόμος, να μην είναι τόσο μεγάλα, να μην υπάρχουν οι ενστάσεις, τα δικαστήρια και όλες αυτές οι καθυστερήσεις που υπήρχαν.

Στην πρώτη σας επίσκεψη στα Γιάννενα είχατε πει πως θα λειτουργήσει ένα περιφερειακό γραφείο για την Ήπειρο; Πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, πώς θα στελεχωθεί και ποιος θα είναι ο ρόλος του;
Ανάλογο γραφείο δε θα γίνει μόνο στα Γιάννενα. Όπως το είχαμε ανακοινώσει εδώ, το ίδιο ανακοινώσαμε και στην Κρήτη και στην Κομοτηνή και ένα που εκκρεμεί της Πελοποννήσου για να μπορέσει να υπάρξει τεχνική υποστήριξη. Πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκαν 50 θέσεις συμβάσεων μηχανικών, ορισμένου χρόνου, για την ΕΕΤΑΑ. Τα άτομα αυτά θα ενισχύσουν και την κεντρική της υπηρεσία και θα στελεχώσουν τα περιφερειακά γραφεία. Επομένως τον Σεπτέμβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, εκτιμώ ότι θα ανοίξουν και τα νέα περιφερειακά γραφεία, εκτός από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη που ήδη έχει γραφεία η εταιρεία. Συντονιστικός θα είναι ο ρόλος τους. Θα υπάρχουν ένας ή δύο υπάλληλοι, προκειμένου να συντονίζουν τους μηχανικούς του Μητρώου ή κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, και θα είναι σε επικοινωνία με τους δήμους ή την οικεία περιφέρεια.

Αποτελείτε ένα πολυσυζητημένο πρόσωπο, κυρίως λόγω της συχνής παρουσίας σας στην περιοχή και των μαζώξεων αυτοδιοικητικών. Πολλοί βλέπουν ότι ο Ηλίας Γιάτσιος προετοιμάζεται για κάποιον άλλο ρόλο στο μέλλον. Κάποιοι βλέπουν ότι πιθανώς θα είστε υποψήφιος περιφερειάρχης ή υποψήφιος βουλευτής. Έχει βάση κάποιο από αυτά τα σενάρια;
Να ξεκαθαρίσω ότι στα Γιάννενα έρχομαι 45 χρόνια, από τότε που γεννήθηκα. Εδώ είναι η περιοχή μου, εδώ είναι οι μνήμες μου, τα γρατζουνισμένα μου γόνατα από τα παιγνίδια, οι εκατοντάδες φίλοι.
Πέραν του συναισθήματος λοιπόν, η δουλειά μου μέσω της ΕΕΤΑΑ είναι η αέναη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην Ήπειρο γενικά αλλά και στα Γιάννινα ειδικά υπάρχει εξαιρετική ποιότητα δημάρχων και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι συνεργάσιμοι, αγαπούν τον τόπο τους, θέλουν να βοηθήσουν την περιοχή τους.
Κι επειδή δε θέλω να αποφύγω το ερώτημά σας, θα σας πω ότι το μέλλον κανένας δεν μπορεί να το προδιαγράψει. Σε αυτή τη φάση, όμως, έχω τόση πολλή δουλειά για την τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν έχω χρόνο να σκεφτώ κάτι άλλο ή να το έχω προγραμματίσει.
Επίσης, η Ήπειρος έχει έναν εξαιρετικό περιφερειάρχη, που είναι δίπλα στους πολίτες και δε νομίζω ότι τίθεται θέμα αλλαγής ή διαδοχής του. Είναι τόσο ικανός ούτως ώστε να μην μπορεί να θέσει κανένας ζήτημα. Άλλωστε, προς επίρρωση αυτών που λέω, το έδειξε ο ηπειρώτικος λαός με τη συντριπτική πλειοψηφία που του έδωσε, στον Αλέκο Καχριμάνη.

Επανέρχομαι στις μαζώξεις. Ιδιαίτερα σχολιάζεται το ότι σε αυτές δίνει το παρών και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο οποίος δεν προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.
Οι συγκεντρώσεις είναι φιλικές. Κάποιοι φίλοι δίνουν έκταση μέσω του διαδικτύου. Τι να κάνω, να τους απαγορεύσω; Άλλωστε δε σηματοδοτούν κάτι..
Όσον αφορά τον Μωυσή Ελισάφ, γνωρίζομαι μαζί του από το 2005, από τότε που ήμουν διοικητής σε Νοσοκομεία. Η αντίληψή μου όσον αφορά την πλευρά του επιστήμονα, ήταν πάντα θετική. Είναι ένας εξαιρετικός γιατρός, ένας εξαιρετικός καθηγητής πανεπιστημίου.
Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εκλογές στον δήμο Ιωαννιτών, καίτοι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και αναπληρωτής Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, δεν ασχολήθηκα με τον δήμο Ιωαννιτών, αλλά μόνο στην περιοχή της Ζίτσας ως εκλογικός δικαστικός αντιπρόσωπος.
Είναι δεδομένο ότι εκτιμώ τον Μωυσή Ελισάφ και η πεποίθηση μου εξ αρχής ήταν ότι θα είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος.
Να πω κάτι ακόμη: Η Νέα Δημοκρατία, εκτός από την Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, δεν έδωσε στήριξη σε κανέναν άλλο δήμο. Ήταν επομένως ελεύθερο κάθε μέλος και φίλος της Νέας Δημοκρατίας να επιλέξει ό,τι ήθελε. Έτσι και εγώ θα μπορούσα να έχω επιλέξει τον Μωυσή Ελισάφ.

Αντίθετα, λέγεται πως οι σχέσεις σας με την Τ. Καλογιάννη δεν είναι και καλύτερες και μάλιστα σας χρεώνεται ότι βάλατε το «δαχτυλάκι» σας για να αλλάξουν στρατόπεδο οι Αριστείδης Παππάς και Γιάννης Αϊβατίδης.
Η Τατιάνα Καλογιάννη ήταν ένα καλό στέλεχος της περιφέρειας, έχει προσφέρει εδώ. Στον δήμο δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Άρα, δεν ετέθη θέμα στήριξης της ή μη τη δεύτερη Κυριακή. Ο Θωμάς Μπέγκας, εξαιρετικός ως άνθρωπος με τον οποίο έχουμε αλλάξει κάποιες απόψεις, είχε το μειονέκτημα ότι μερικά στελέχη του μιλάγανε προσβλητικά για… «παλινόρθωση» της Δεξιάς, ενώ καταφερόντουσαν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Μοιραία οι φίλοι μας δεν τον στήριξαν τη δεύτερη Κυριακή, ούτε κι εγώ.
Η άποψή μου, λοιπόν, είναι ότι θα έπρεπε να συνεργαστεί η παράταξη της κ. Καλογιάννη με αυτή του Μωυσή Ελισάφ. Και εκτός από δική μου άποψη ήταν και της υπόλοιπης παράταξης. Το ότι δε συμφωνήσανε σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες, στις οποίες δεν μπορώ να υπεισέλθω, είναι μία άλλη υπόθεση. Κάποια στελέχη, τα οποία τυχαίνει να ανήκουν και στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, επέλεξαν να συμπαραταχθούν με τον Μωυσή Ελισάφ. Δικαίωμά τους ήταν και δεν τους εμπόδισε κανένας από τη Νέα Δημοκρατία. Και η ευχή μας ήταν να πάει όλη η παράταξη της κ. Καλογιάννη, χωρίς ποτέ να ανακατευτεί κεντρικά είτε τοπικά η Νέα Δημοκρατία σε αυτό το κομμάτι, πέρα από τον συμβουλευτικό της ρόλο, από τη στιγμή που δεν υπήρχε κεντρική στήριξη.
Οτιδήποτε άλλο, επειδή έχω ακούσει διάφορα, αφορά προσωπικές απόψεις. Εν κατακλείδι όμως, ο Αριστείδης Παππάς κι ο Γιάννης Αϊβατίδης αποτελούν δυο εξαιρετικές αυτοδιοικητικές προσωπικότητες και προσφέρουν τα μάλα ως αντιδήμαρχοι.

Είμαι σίγουρος ότι παρακολουθείτε στενά τα τεκταινόμενα στον δήμο Ιωαννιτών. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση; Θα συνεχίσει ο δήμαρχος να «ιδρώνει» για να περάσει μια απόφασή του, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει ήττες έστω και σε πολιτικό επίπεδο;
Βλέπουμε τις καταστροφικές συνέπειες της απλής αναλογικής που ελαφρά τη καρδία θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στα Ιωάννινα. Όπως σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Γι αυτό παρενέβησαν νομοθετικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος και η Βουλή με μόνο γνώμονα τον πολίτη, τον δημότη, την διοίκηση του κάθε δήμου. Σε ζητήματα όπως τα απορρίμματα , ο ηλεκτροφωτισμός κι η καθημερινότητα του δημότη, είναι λυπηρό να υπάρχουν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Είναι λυπηρό για τον δημότη, λυπηρό για την πόλη και λυπηρό και γι’ αυτούς που το κάνουν.
Η εκτίμησή μου είναι, ωστόσο, ότι ειδικά στα Γιάννενα, θα επικρατήσει ωριμότητα, πέρα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται, διαφορετικά δε θα μπορούσαν να διοικηθούν οι δήμοι. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η ηρεμία και η ωριμότητα σκέψης και τουλάχιστον στα κομβικά θέματα καθημερινότητας του δημότη και διοίκησης του δήμου δε θα υπάρχουν στείρες αντιπαραθέσεις. Με λίγη προσπάθεια για το καλό των δημοτών, νομίζω ότι θα «συναντηθούν» στα κομβικά ζητήματα. Σε άλλα θέματα πολιτικής ή μελλοντικών διεκδικήσεων δικαίωμα του καθενός είναι να έχει φιλοδοξίες και να αγωνίζεται γι αυτές . Όχι όμως στα θέματα που αφορούν τον δημότη.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση