ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενημέρωση και τοπική διαχείριση ζητά ο Αλ. Καχριμάνης

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται πλέον η ενημέρωση για τα τυχόν κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή, όχι μόνο απέναντι στους πολίτες, αλλά κυρίως απέναντι στις τοπικές αρχές, που, έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα, αφενός στη διαχείριση της κατάστασης αφετέρου στον καθησυχασμό των πολιτών.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα, είναι προφανές ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει τον μηχανισμό και το προσωπικό να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα σε τοπικό επίπεδο και να διαχειρίζεται τα περιστατικά με ταχύτητα και τρόπο που να εμπνέει το αίσθημα της ασφάλειας.

Αυτό διαπιστώθηκε με το κρούσμα στην Εφορία, με την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Ηπείρου να παρεμβαίνει αναλαμβάνοντας την ιχνηλάτηση, με σκοπό τον άμεσο έλεγχο και περιορισμό της μετάδοσης.

Η Πολιτική Προστασία με τη Διεύθυνση Υγείας και τις κατά τόπους υπηρεσίες στις περιφερειακές ενότητες έδειξανκατά την πρώτη φάση της πανδημίας ότι έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα τοπικά περιστατικά, σε απόλυτη συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς, και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, όπως και με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας που διενεργεί δεκάδες ελέγχους καθημερινά.

Ωστόσο, η ανάληψη του ζητήματος εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΔΥ ανέδειξε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην διαχείριση, αλλά και στην ενημέρωση, με τον ίδιο τον περιφερειάρχη να μην κρύβει τον προβληματισμό και την ενόχλησή του.Αφορμή στάθηκαν τα τρία κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ στην Ήπειρο και «χρεώθηκαν» δύο στα Γιάννενα και ένα στην Θεσπρωτία, χωρίς αυτή η εικόνα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή έστω, με τις υπηρεσίες της περιφέρειας να αναζητούν πληροφορίες από τα…sites, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέκος Καχριμάνης.

«Ως περιφέρεια Ηπείρου και ως Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την ενημέρωση που θα έπρεπε για τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται», ανέφερε σε δηλώσεις του.«Θεωρώ υποχρέωση να ξαναμιλήσω, ώστε να ξαναρχίσει η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία που βοήθησε να ηρεμούν τα πράγματα και να μην έχουμε διάφορες ψευδείς ειδήσεις στην περιοχή, που μπορεί να δημιουργήσουν θέματα», τόνισε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε ό,τι αφορά τα δύο κρούσματα που χρεώνονται στα Γιάννενα, από τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τους προκύπτει ότι είναι νεαρά άτομα, που ναι μεν εμφανίζονται τα Γιάννενα ως μόνιμος τόπος διαμονής τους, ωστόσο οι έλεγχοι δεν έγιναν εδώ, χωρίς να ξέρει κανείς αν κάποιος από αυτούς έχει γυρίσει στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά το κρούσμα της Θεσπρωτίας, ανέφερε πως πρόκειται για παλιά περίπτωση, που όμως τώρα χρεώθηκε από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ της Θεσπρωτίας, πρόκειται για γυναίκα ομογενή από την Αλβανία, η οποία μετέβη την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με συμπτώματα και αφού εξετάστηκε βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

 

«Ευάλωτο σημείο» η Κακαβιά

Αναφερόμενος στην Κακαβιά, είπε ότι ήταν ένα «ευάλωτο σημείο», καθώς στη γειτονική χώρα υπάρχουν αρκετά θέματα. «Ζητήσαμε και έτσι ήρθε από τον ΕΟΔΥ το μόνιμο πλέον κλιμάκιο στην περιοχή. Αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ως περιφέρεια Ηπείρου και ως Πολιτική Προστασία τις ενημερώσεις που θα έπρεπε. Ψάχνουμε για να μάθουμε…», σημείωσε.

Παράλληλα,ο περιφερειάρχης ζήτησε από όλους τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και ειδικά από τους νέους να μη συνωστίζονται τα βράδια σε κέντρα διασκέδασης.

«Στα μπαρ από μακριά», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως προσοχή πρέπει να δείχνουν όλοι, ακόμη και σε εκκλησίες, όπου λόγω του Δεκαπενταύγουστου θα υπάρχει συρροή κόσμου αυτές τις ημέρες.

 

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Αποστόλης Τζελέτας