ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Τριήμερες εκδηλώσεις για το έπος του 1940 στον δήμο Πωγωνίου

Με την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, στις 27 Οκτωβρίου, στο Μνημείο του Μαχητή κορυφώνονται οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Πωγωνίου για το Έπος του ’40.

Οι εκδηλώσεις «Καλπάκια 2019 περιλαμβάνουν επισκέψεις σχολείων στους ιστορικούς χώρους, προβολή ντοκιμαντέρ και ομιλίες, αλλά και αγώνα δρόμου με τίτλο «2ος Δρόμος της Νίκης», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 9.30 το πρωί, με εκκίνηση και τερματισμό στο δημαρχείο του ιστορικού Καλπακίου. Ο αγώνας περιλαμβάνει δύο διαδρομές, 9 χλμ. και 21 χλμ., και είναι αφιερωμένος στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Παράλληλα, στις 7.50 το πρωί θα πραγματοποιηθεί και μια στρατιωτική πορεία 6 χλμ.
Το πρόγραμμα της 27ης Οκτωβρίου ξεκινά στις 5.20 το απόγευμα με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Μαχητή. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του έπους του 1940 από τη Στρατιωτική Μουσική της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.
Ο δήμαρχος Κ. Καψάλης θα καλωσορίσει τους παρευρισκόμενους, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον τέως πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Κωνσταντίνο Γάτσιο, με θέμα «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου θα ξεκινήσει στις 6.15 το απόγευμα.
Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 6.15 το απόγευμα επιμνημόσυνη δέηση στο Χάνι Δελβινακίου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, ενώ στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Νικόλαο Θεοδοσίου με θέμα «Η συμμετοχή του ανεξάρτητου τάγματος Δελβινακίου στον πόλεμο» και προβολή ντοκιμαντέρ.
Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στις 8 το πρωί, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Σωσίνου, όπου θα ακολουθήσουν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, χαιρετισμό του δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ομιλία από τον διευθυντή του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κωνσταντίνο Πατσούρα με θέμα «Το έπος του 1940» και ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Σχετικά άρθρα

Με πανηγυρικό τρόπο η ολοκλήρωση της αδελφοποίησης

Έτοιμος για τις αυξημένες ευθύνες ο Δήμος Πωγωνίου

Ηπειρωτικός Αγών

Ολοκληρώνεται η αδελφοποίηση των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας