ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

24ωρη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Την ενδυνάμωση της λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου στην ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση διέλευσης, τουλάχιστον επιβατών, καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και ει δυνατόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ζητά το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας από τον γενικό γραμματέα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με το ότι η καλύτερη αξιοποίηση του Τελωνείου Μαυροματίου θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις διελεύσεις και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη «Ετήσια έκθεση ανταγωνιστικότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής στον τομέα του τουρισμού για το έτος 2018» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Αλβανία αποτελεί εδώ και μία 5ετία την κύρια αγορά εξωτερικού που επισκέπτεται τουριστικά την Ήπειρο (λόγω εγγύτητας), σημειώνοντας μάλιστα την περίοδο 2017-2018 αύξηση κατά +14%. Παράλληλα, θα επιτρέψει την αξιοποίηση της Ηπείρου ως έδρα διαμονής επισκεπτών, που με ημερήσιες εκδρομές θα μπορούν να επισκέπτονται σημεία ενδιαφέροντος στη νότια Αλβανία.
Ένα δεύτερο επιχείρημα αφορά τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, καθώς, λόγω της εγγύτητας των περιοχών, μεγάλος αριθμός κατοίκων των ελληνόφωνων χωριών της νότιας Αλβανίας εργάζεται σε επιχειρήσεις (κυρίως ιχθυοκαλλιέργειες) της Θεσπρωτίας. Παράλληλα, υφίστανται και ελληνικές επιχειρήσεις κατοίκων της Ηπείρου, εγκατεστημένες στους Αγ. Σαράντα. Επίσης, ως επιχείρημα προβάλλεται και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων υλοποιούμενων διακρατικών προγραμμάτων.
Τέλος, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας επισημαίνει πως η αδιάκοπη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου θα συμβάλει στη δυναμική υποστήριξη λειτουργίας του νέου λιμένα Ηγουμενίτσας.

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτά τελωνεία και με το παραπάνω

Γεωργία Χαλάτση

Επαναλειτούργησε χωρίς να λειτουργήσει το Τελωνείο Μαυροματίου

Προς επαναλειτουργία το Τελωνείο Μαυροματίου