ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου, με τον φακό του Π. Ασωνίτη

Την έκθεση «Οι καρβουνιάρηδες της Πίνδου», με φωτογραφίες του Πολυδεύκη Ασωνίτη, φιλοξενεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, στο οποίο αρχικά παρουσιάστηκε. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ. και η έκθεση θα παραμείνει έως τις 18 Οκτωβρίου.

Η φωτογράφηση έγινε σε ένα από τα ελάχιστα ακόμη παραδοσιακά καμίνια παραγωγής κάρβουνου της Δυτικής Μακεδονίας, στα Γρεβενά, το οποίο περιτριγυρίζεται από το φυσικό τοπίο της Πίνδου. Ο φωτογράφος προσπαθεί να αναδείξει τον χαρακτήρα της εργασίας των καρβουνιάρηδων, οι οποίοι μεθοδικά και με κυκλικές κινήσεις μαζεύουν τα κάρβουνα που δημιουργούνται από την ατελή καύση των ξύλων. Προσεγγίζει με καλλιτεχνικό τρόπο τη διαδικασία παράγωγης σκύβοντας, όπως και αυτοί, στα κάρβουνα, ανεβαίνοντας μαζί τους στο καμίνι και μοιραζόμενος την ζωή τους εκεί, για πολλές μέρες μέσα στο χειμώνα του 2018.

Η διαδικασία παραγωγής κάρβουνου δεν είναι αποκλειστική εργασία της νεότερης εποχής. Είναι γνωστή από γραπτές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα, ήδη από την αρχαιότητα. Οι ἀνθρακευταί, οι καρβουνιάρηδες παρέμεναν σχεδόν αφανής, παρότι η εργασία τους κατείχε έναν κρίσιμο οικονομικό ρόλο στον αρχαίο και μεσαιωνικό χώρο.

Ο Πολυδεύκης Ασωνίτης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1956. Είναι Διδάκτωρ και Μεταπτυχιακός Eπιστημών της Τέχνης, με αντικείμενο τη σημειολογία της τέχνης. Σπούδασε ιστορία και αισθητική της φωτογραφίας στον «Φωτογραφικό Κύκλο» του Πλάτωνα Ριβέλλη, τεχνική της φωτογραφίας στο «Εργαστήρι Μελέτης και Εφαρμογής Φωτογραφίας» του Δημήτρη Χλιβερού καθώς και στο Εργαστήρι φωτογραφίας μόδας και αρχιτεκτονικής φωτογραφίας του Γιώργου Πασσά, στην Αθήνα. Έχει διδάξει, ως Καθηγητής φωτογραφίας, στη Σχολή Οπτικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας και στο ΙΕΚ Ηπείρου. Είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ. Έχει εκδώσει δύο φωτογραφικά λευκώματα, ενώ πραγματοποίησε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των φωτογραφικών ομάδων Ιωαννίνων: «Φωτογραφιστές» και «Φωτόραση». Σήμερα είναι εισηγητής σε φωτογραφικές ομάδες.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Βυζαντινού Μουσείου.

Σχετικά άρθρα

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Πολύτιμη γνώση για το Βουλευτήριο της αρχαίας Δωδώνης

Ακτίνες – Χ για την τεκμηρίωση και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Γεωργία Χαλάτση