Τρίτη άποψη

Η λίμνη, ο πολιτισμός και ο ρόλος του Δήμου

Μετά από δέκα δύσκολα χρόνια για τη χώρα, οι δημότες καλούνται την Κυριακή να εκλέξουν ένα νέο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα κινητοποιήσει τους Γιαννιώτες και θα αξιοποιήσει κάθε τοπικό πόρο, ώστε να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν στην πόλη.

Η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα» έχει ένα πλήρες πρόγραμμα ώστε να εξελιχθούμε σε μια ευρωπαϊκή πόλη, στα Γιάννενα που μας αξίζουν. Ωστόσο, δύο βασικές προτεραιότητες του προγράμματος αξίζει να αναλυθούν ιδιαιτέρως: η προστασία της λίμνης και η πολύπλευρη ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής.

Η προστασία της λίμνης, πέρα από τα τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη, αποτελεί κορυφαίο πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα της πόλης στην αγροδιατροφή και τον τουρισμό, κάθε τύπου. Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» έχει υποστηρίξει την άμεση κύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα και τη δημιουργία Λιμναίου Ταμείου, προκειμένου να είναι σαφές τι παρεμβάσεις και με ποιο τρόπο μπορούν να γίνουν στη λίμνη και τις όχθες.

Επιπρόσθετα, προτείνει τον ορισμό εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τα θέματα της λίμνης και τη στενότερη συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Επίσης, είναι σκόπιμο είτε να ιδρυθεί υπολιμεναρχείο Παμβώτιδας, αρμόδιο για την εποπτεία και την αστυνόμευση της λίμνης, ή να συγκροτηθεί, για τον ίδιο σκοπό, ειδική ομάδα στην Αστυνομία, με την αναγκαία εκπαίδευση και τις πιστοποιήσεις που απαιτούνται.

Η λίμνη και, γενικότερα, οι περιοχές NATURA 2000 που υπάρχουν στην περιοχή μας, προστατεύουν την ποιότητα των τροφίμων που παράγονται, προσελκύουν τουρίστες υψηλών εισοδημάτων και διασφαλίζουν την καλή φήμη της πόλης μας στην εθνική και τη διεθνή αγορά.

Αναφορικά με τον πολιτισμό των Ιωαννίνων, η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» θεωρεί ότι η καλλιέργεια και η άνθισή του έχει δύο πλευρές. Αφενός ο πολιτισμός έχει προφανή κοινωνική χρησιμότητα και πρέπει οι Γιαννιώτες να διευκολύνονται στη συμμετοχή σ’ αυτόν. Αφετέρου, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει, έπειτα από την κατασκευή των διεθνών οδικών αξόνων, μοχλός ανάπτυξης για την πόλη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι προτάσεις της παράταξής μας περιλαμβάνουν πολλές πλευρές του πολιτισμού στην πόλη. Η αναβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕ σε μεγάλο περιφερειακό θέατρο, καθιέρωση πανελληνίου ή πανευρωπαϊκού φεστιβάλ θεάτρου, η δημιουργία θεματικού πάρκου προϊστορίας στο Πέραμα, η καθιέρωση διεθνούς φεστιβάλ ethnic –παραδοσιακής μουσικής, η δυνατότητα ενιαίου εισιτηρίου για τα μουσεία της πόλης και, τέλος, η μετεγκατάσταση της Πινακοθήκης είναι συγκεκριμένες δεσμεύσεις της παράταξής μας για την πόλη.

Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» θεωρεί ότι ο Δήμος οφείλει να είναι ενεργός, στην τόνωση, μέσω του πολιτισμού, της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η προβολή και η δικτύωση, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, των τοπικών δημιουργών μπορεί να αυξήσει το εισόδημα των ιδίων αλλά και άλλων δημοτών (πχ τουρισμός, αναψυχή, διασκέδαση κλπ). Επίσης, όσον αφορά τις εικαστικές τέχνες, ο Δήμος οφείλει να διευκολύνει την καλλιέργεια των κατοίκων της πόλης, μέσα από τη σχετική εκπαίδευση, σε ένα κατάλληλο κτίριο Πινακοθήκης.

Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για μια πόλη ευρωπαϊκή.

Για τα Γιάννενα που μας αξίζουν!

Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο