ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Αιτωλ/νίας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου


Ανακοίνωση του  Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Αιτωλ/νίας που αφορά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου


«Ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Αιτωλοακαρνανίας τιμά τη μνήμη αυτών που έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και σε όλη τη περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα.Τιμά όλους εκείνους που αγωνίστηκαν κατά της φασιστικής δικτατορίας που επέβαλε η άρχουσα τάξη της χώρας μας με τους ξένους συμμάχους της για να κάμψουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του λαού μας.

Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου… Από τις μέρες που ο «γίγαντας» λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη Χούντα τω’ συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η Χούντα, η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967, ήταν ένα άθλιο και
διεφθαρμένο καθεστώς. Με τη Χούντα, η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Άλλαξε μορφή υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, του κεφαλαίου και των διεθνών του συμμάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χούντα από τη μία διεύρυνε τα προνόμια και τη στήριξη στα κέρδη των λίγων και από την άλλη χαντάκωσε το λαϊκό εισόδημα έβαλε τους λαϊκούς αγώνες στον γύψο. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε εξορία τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Οι συγκρίσεις εκείνης της εποχής με την σημερινή είναι αναπόφευκτες. Το αίτημα «ψωμί, παιδεία ελευθερία», που διαμορφώθηκε στη διάρκεια της εξέγερσης και εξέφρασε όλη την περίοδο της αντιδικτατορικής πάλης, ακουμπά στην σημερινή αγωνία κάθε εργαζομένου ανθρώπου. Παρ’ όλη την αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας, συνεχίζεται η ανεργία στο κατακόρυφο, η υποαπασχόληση ως κυρίαρχη μορφή εργασίας, το αδυσώπητο χτύπημα κάθε εργασιακού δικαιώματος, η αναλγησία απέναντι στους απόμαχους τη δουλειάς, η επιβίωση καθίσταται προβληματική.

Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας μαζί με τη συστηματική προσπάθεια διάβρωσης της σκέψης των νέων ανθρώπων μέσα από τις σκόρπιες και διαστρεβλωμένες γνώσεις που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα, φέρνουν την Παιδεία στην πρώτη γραμμή της πάλης όσων υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να συλλογιούνται λεύτερα. Η όποια μορφή ελευθερίας έχει απομείνει σκοντάφτει σε μύριες απαγορεύσεις και περιορισμούς που παράγει με βιομηχανικό ρυθμό το κοινοβούλιο μετα από κυβερνητικές εντολές και εφαρμόζουν με περισσό ζήλο εισαγγελείς, δικαστές και κατασταλτικό μηχανισμοί.

Η κατάργηση του ασύλου που ψήφισε στη Βουλή, δεν έγινε για να αδειάσουν τα πανεπιστήμια από τη’ «ανομία», αλλά για να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στο Πανεπιστήμιο ΑΕ που φτιάχνουν, για νι εφαρμόζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η πολιτική που υποτάσσει πλήρως την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στις ανάγκες των λίγων.

Στο φόντο των επικίνδυνων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, της βαθύτερης εμπλοκής τη Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αντιθέσεις, η φετινή επέτειος του
Πολυτεχνείου αναδεικνύει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στο’ ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας, ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά. Οι αναλογίες εκείνης της εποχής με τη σημερινή είναι περισσότερο από προφανείς, πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχουν στεγανά ανάμεσα στην αστική διακυβέρνηση και το φασισμό ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, καραδοκεί.

Η εξέγερση όμως του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή… Τότε κάποιοι έλεγαν «η Χούντα είναι πανίσχυρη». Η Ιστορία τους διέψευσε. Ο λαός, οι αγώνες και οι θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω! Καλούμε τους συναδέλφους να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνο με τη συμμετοχή τους στις επετειακές εκδηλώσεις, αλλά με την ενεργή τους συμμετοχή στη καθημερινή πάλη. Να σπάσουν τη μοιρολατρία, που καλλιεργεί το σύστημα. Να συνεχίσουν τον αγώνα που οδηγεί την ανθρωπότητα στην πρόοδο.

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τόπους από εργατικά κέντρα και φορείς».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια