sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αναμονή στο Αγρίνιο-κινητικότητα στο Μεσολόγγι μετά τις διαρροές για την Πανεπιστημιακή Σχολή

Πολύ κρίσιμες είναι αυτές οι μέρες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην δυτική Ελλάδα, μετά και την γνωστοποίηση του τελικού σχεδίου του υπουργού Παιδείας, σχετικά με την συγχώνευση του ΤΕΙ δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στη σχετική λίστα που δημοσιοποιήθηκε, υπάρχουν μια σειρά από ασάφειες σχετικά με τα Τμήματα, το χρονοδιάγραμμα κλπ, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη και η ερμηνεία από τις τοπικές κοινωνίες.


Αν και στο Μεσολόγγι για παράδειγμα αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, στο Αγρίνιο, τηρείται στάση αναμονής, μιας και επίσημη παρουσίαση του σχεδίου, δεν υπάρχει και αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Για παράδειγμα, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν από το Αγρίνιο φύγουν και τα τρία Τμήματα ή εάν θα μείνει μόνο το ΔΕΑΠΤ μετονομαζόμενο, που είναι και το πιθανότερο.

Δεν είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των Τμημάτων ή των αλλαγών που απαιτούνται για την μετονομασία του Τμήματος ΔΠΦΠ, ή το πότε και πως θα φύγει το Τμήμα ΔΠΠΝΤ που καταργείται και μεταφέρεται στην ΣΑΚΕ και στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας.

Ασάφεια υπάρχει και στο πότε θα λειτουργήσουν τα νέα Τμήματα που θα ιδρυθούν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, ενώ ερωτηματικά έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Σχολή Γεωτεχνικών και Θαλασσίων Επιστήμων που θα εδρεύει στην Αιτωλοακαρνανία, έχει και ένα Τμήμα στην… Αμαλιάδα!

Παράλληλα, μια ακόμη ασάφεια είναι η έδρα της Κοσμητείας της Σχολής, αλλά και το τρίτο Τμήμα που θα ιδρυθεί στο Μεσολόγγι, το αντικείμενο του οποίου, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται και η αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ είναι γνωστές οι αντιδράσεις της διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι εκ των φοιτητών, μελών ΔΕΠ, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών κλπ, βαδίζουν σε.. θολό τοπίο.
Για την Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα όμως, η εξέλιξη προς το παρόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική.

Στο μεταξύ, σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριαντάφυλλου και Γιώργος Βαρεμένος , εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους, για δημοσιεύματα που τους φέρνουν να “ερίζουν” για το που θα είναι η έδρα της Κοσμητείας.

Οι βουλευτές κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , στις δικές τους ενέργειες, αλλά και στις επιπτώσεις του Σχεδίου “Αθηνά” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.

Σημειώνουν μεταξύ άλλων:
“Η λύση που διαμορφώνεται σήμερα, ικανοποιεί κατ’ αρχήν αυτούς τους στόχους: Ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών με τρία τμήματα στο Μεσολόγγι και τρία στο Αγρίνιο, προσανατολισμένα στην πρωτογενή παραγωγή και συμβατά με τις αντίστοιχες ιδιαιτερότητες των δύο περιοχών. Ίδρυση Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ένταξη σε αυτό του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, απόφαση ιστορική, θα λέγαμε, που απαντά θετικά και στις διεκδικήσεις των ίδιων των φοιτητών. Δημιουργία διετών τμημάτων για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Και δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου, που θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πόλου εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή μας, σύμφωνα και με τις ακαδημαϊκές τάσεις στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο.

Απέναντι σε εξελίξεις τόσο σημαντικές για το παρόν και το μέλλον του νομού μας, θεωρούμε τουλάχιστον μικροψυχία το να υποβαθμίζεται και να εξαντλείται η όλη συζήτηση στον τόπο της μελλοντικής έδρας της καινούργιας Σχολής.

Ένα ζήτημα, που θα αντιμετωπισθεί ώριμα στον κατάλληλο χρόνο και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι δεν ανήκουμε σε εκείνους που επένδυσαν την πολιτική τους σταδιοδρομία στην κολακεία του τοπικισμού.

Δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα. Και όσοι ανακαλύπτουν δήθεν διαφορές μεταξύ των βουλευτών, θα πιουν ένα – ένα τα πικρά ποτήρια, μαζί με εκείνους που βλέπουν να διαψεύδονται οι ελπίδες τους για διάλυση κάθε πανεπιστημιακής δομής στην Αιτωλοακαρνανία.

Ό,τι κατακτήθηκε, κατακτήθηκε με αγώνα και θα ριζώσει, είτε το θέλουν, είτε όχι. Η αλήθεια είναι πολύ λαμπερή για να τη θολώσουν τα ψεύδη και οι διαστρεβλώσεις.”

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button