Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή σε Μεσολόγγι και Μενίδι-τι λέει ο ΕΛΓΑ (φωτο)

Νέο πλήγμα δέχτηκε η παραγωγή ελιάς της Αιτωλοακαρνανίας τις τελευταίες τρεις ημέρες, λόγω των σφοδρών ανέμων, που ειδικά για την περιοχή γύρω από το Μεσολόγγι, έφτασαν και τα 8 μποφόρ, προκαλώντας εκτεταμένη καρπόπτωση, στις Καλαμών, που τώρα συλλέγονται.

Εξάλλου, σύμφωνα, με τον ΕΛΓΑ Αγρινίου, η κοινοποίηση των πορισμάτων σε 1.000 και πλέον παραγωγούς του νομού για τις ζημιές στους ελαιώνες από τα χαλάζια των περασμένων μηνών, αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου.


Αρκετές ζημιές καταγράφηκαν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Μεσολογγίου τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με αναφορές αγροτών στον ΑγροΤύπο, ενώ βάσει σχετικής ενημέρωσης από την Ένωση Αγρινίου, ανεμοθύελλα τα ξημερώματα της Τετάρτης προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στον ελαιόκαρπο στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου του δήμου Αμφιλοχίας.

«Οι παραγωγοί, σε μια κακή χρονιά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας περίμεναν πώς και πώς μετά τις τελευταίες βροχές να περισώσουν ότι μπορούν», τονίζεται από την Ένωση Αγρινίου, η οποία επισημαίνει επίσης ότι «το μόνο που απομένει είναι η έγκρισης της με αριθμό 7394477/21-11-2018 για το Μενίδι και της με αριθμό 7394479/21-11-2018 για την Φλωριάδα αναγγελίας, για ανεμοθύελλα από τον ΕΛΓΑ Αγρινίου».

Σημειωτέον πως στην όμορη περιοχή του Κομποτίου Άρτας ήδη εγκρίθηκε αντίστοιχη αίτηση από τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, ενώ για ανεμοθύελλα στις 18 και 19 του μήνα Νοεμβρίου δεν εγκρίθηκε αναγγελία σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Αμφιλοχίας.

«Αποζημιώσεις για περιπτώσεις ανεμοθύελλας δίδονται από τον ΕΛΓΑ, μόνον όταν η ένταση του ανέμου φτάσει τα 8 μποφόρ και στην περιοχή του Μεσολογγίου, όντως έγινε κάτι τέτοιο τις τελευταίες ημέρες, οπότε θα κινήσουμε τη σχετική διαδικασία», επεσήμανε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου, κ. Αλέξανδρος Κοντοσπύρος.

Σε καλό δρόμο εξάλλου, όπως μας επεσήμανε ο ίδιος, βρίσκονται οι αποζημιώσεις των αγροτών, κυρίως ελαιοπαραγωγών, των οποίων οι ελαιώνες (Καλαμών, χοντροελιά) υπέστησαν σοβαρές ζημίες τους προηγούμενους μήνες, από τις απανωτές χαλαζοπτώσεις. «Μέσα στον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η σύνταξη των πορισμάτων, τα οποία θα κοινοποιηθούν εντός του μήνα αυτού στους αγρότες, οπότε θα ακολουθήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων», μας τόνισε ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου.

Υπενθυμίζεται ότι ζημιές από τα χαλάζια αυτά αφορούν πάνω από 1.000 παραγωγούς κυρίως ελιάς Καλαμών από Μεσολόγγι και Αγρίνιο.

Αλέξανδρος Μπίκας – agrotypos.gr

mpikas@agrotypos.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button