ΑτζένταΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Διήμερη εκδρομή σε Καστοριά, Νυμφαίο και Πρέσπες στις 15 και 16 Φεβρουαρίου

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος “το Αιτωλικό” διοργανώνει διήμερη εκδρομή σε Καστοριά, Νυμφαίο και Πρέσπες στις 15 και 16 Φεβρουαρίου

Πρόγραμμα εκδρομής


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

Αναχωρούμε από τα ΚΤΕΛ Αιτωλικού στις 6.00 π.μ.
Θα κάνουμε μία στάση για σύντομο καφεδάκι σαφώς κάπου στο δρόμο, και ο πρώτος προορισμός μας είναι το Νυμφαίο, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης!!!!

Οι φήμες θέλουν το Νυμφαίο να είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας –το δε περιοδικό Voyager διεξήγαγε και δημοψήφισμα που το αποδεικνύει. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Unesco διεκδικεί το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου, σε υψόμετρο 1.350μ. στο ανατολικό Βίτσι του Νομού Φλώρινας, βρίσκεται σε ένα αλπικό τοπίο που κόβει την ανάσα.
Εκεί μπορεί όποιος θέλει να επισκεφτεί και το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρος, καθώς επίσης να κάνει βόλτα στο επιβλητικό Πάρκο Άγριας Φύση διανύοντας για περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά ένα πέτρινο μονοπάτι στο οποίο οι αντικριστές οξιές που γέρνουν για να αγκαλιάσουν η μία την άλλη δημιουργούν ένα φυσικό χρυσαφί από τις ακτίδες του ήλιου τούνελ, ένα ρομαντικό μονοπάτι που δεν θες να τελειώσει ποτέ.

Μετά την επίσκεψή μας στο Νυμφαίο, κατευθυνόμαστε στην Καστοριά με πρώτη στάση μας τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό (μόλις 8 χλμ από την Καστοριά), ο οποίος βρίσκεται στη θέση «Νησί», στη νότια όχθη της Ορεστιάδας λίμνης. Στο αρχαιολογικό πάρκο έχει δημιουργηθεί μία πιστή αναπαράσταση ενός προϊστορικού λιμναίου οικισμού με οκτώ φυσικού μεγέθους καλύβες πάνω σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, πλάι στη λίμνη. Ο επισκέπτης που διαβαίνει την πύλη του πάρκου έχει μπροστά του μία εικόνα της ζωής την νεολιθική εποχή σε πραγματικές διαστάσεις και ταυτόχρονα την αίσθηση ότι το ρολόι του χρόνου γύρισε 7.500 χρόνια πίσω.

Έπειτα από τη μικρή περιήγησή μας στο Δισπηλιό, πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο μας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καστοριάς, τακτοποιούμε τα πράγματα μας και ακολουθεί ελεύθερος χρόνος για φαγητό, ξεκουραση, απογευματινή βόλτα στην όμορφη Καστοριά.

Το βράδυ (προαιρετικά για όποιον θέλει) θα πραγματοποιήσουμε το “πατροπαράδοτο” πια “γλέντι” με φαγητό σε εστιατόριο της Καστοριάς.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

Την Κυριακή αφού ξυπνήσουμε, φάμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο και πιούμε το καφεδάκι μας, κάνουμε check out στο ξενοδοχείο και θα ξεναγηθούμε με το φως της ημέρας στην Καστοριά, με έναν μοναδικό travel guide έκπληξη!

Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας από μια όμορφη τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια, στην όχθη της λίμνης της Καστοριάς, σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από την πόλη (μετακινηση με λεωφορείο) και απέναντι από το χωριό Μαύροβο (Μαυροχώρι), όπου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας ή Μεσονησιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε πιθανότατα τον 11ο αιώνα και αναφέρεται ως Μονή της Παναγίας της Μεσονησιώτισσας σε έγγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και έπειτα.

Έπειτα το λεωφορείο θα μας αφήσει στην περιοχή Ντολτσό, όπου θα συνεχιστεί η ξενάγησή μας με τα πόδια. Η περιοχή αποτελείται από στενά πλακόστρωτα καλντερίμια και αν κάποιος δεν είναι γνώστης της, μπορεί να εγκλωβιστεί σε κάποιο αδιέξοδο που φτάνει στην αυλόπορτα κάποιου αρχοντικού. Η περιοχή Ντoλτσό βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, τα παραδοσιακά καστοριανά σπίτια βρίσκονται πάνω στον δρόμο σε οδηγούν εύκολα σε αυτή. Τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά σε ταξιδεύουν στο παρελθόν, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα πολύχρωμα βιτρώ στα παράθυρα των οντάδων, οι ξύλινες σαρακοφαγωμένες πόρτες, η μυρωδιά των σπιτιών και της λίμνης, συνθέτουν λίγο-λίγο μία πολυδιάστατη εικόνα, που εκτός από χρώματα και σχήματα, περιέχει αρώματα και οσμές. Μετά απο μια βόλτα μικρής διάρκειας διασχιζοντας την παλιά πόλη, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και
αναχωρούμε για τις μαγευτικές Πρέσπες!

Φτάνοντας στη Μικρή Πρέσπα, διασχίζοντας μία πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650 μ, θα περιηγηθούμε στον Αγιο Αχίλλειο το ακριτικό νησάκι, όπου δεσπόζει το μνημείο-σύμβολο των Πρεσπών, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα είναι ένα υγρότοπος διεθνούς σημασίας και τόπος ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τις αποικίες αργυροπελεκάνων, καθώς και τόπος αναπαραγωγής άλλων υδρόβιων πτηνών, όπως ερωδιών και κορμοράνων. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αχιλλείου, μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας που έδωσε το όνομα στο νησί, καθώς και ο τάφος του Αγίου Αχιλλείου.

Κατόπιν θα συνεχίσουμε την πορεία μας για τη Μεγάλη Πρέσπα όπου θα επισκεφτούμε το χωριό Ψαράδες. Ψαράδες! Το χωριό στο οποίο διαδραματίστηκε μια από τις τελευταίες πράξεις του Ελληνικού εμφύλιου πολέμου μιας και εκεί συνήλθε το 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Στους Ψαράδες θα δούμε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα. Και προαιρετικά μπορούμε να κάνουμε και μια βόλτα με βάρκα για να δούμε από κοντά τα ασκηταριά της περιοχής καθώς και τις εκπληκτικές τοιχογραφίες που βρίσκονται πάνω στους βράχους.
Και επειδή η βόλτα ανοίγει και την όρεξη, εφόσον φάμε και πάρουμε δυνάμεις θα πάρουμε και το δρόμο της επιστροφής.

Θα πιούμε σίγουρα ένα απογευματινό καφεδάκι και θα επιστρέψουμε στο Αιτωλικό περίπου στις 11.00 μ.μ.

Λοιπόν? Θα έρθετε μαζί μας?

Το κόστος της εκδρομής είναι 80 ευρώ
(Διαφορά μονόκλινου 100ευρώ – προκαταβολή 30 ευρω)
Η Δήλωση συμμετοχής γίνεται με προκαταβολή 25 ευρώ
Προθεσμία 31 Ιανουαρίου!

Στην τιμή περιλαμβάνονται:
Πρωϊνό στο ξενοδοχείο, καθώς και ο φόρος διαμονής.
Μεταφορά με λεωφορείο

Πληροφορίες -Δήλωση συμμετοχής
Περγαντή Αστέρω τηλ 6976360004
Μιχάλης Κότσαρης τηλ 6972812941

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button