ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση Λιβανού στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για το έργο Άκτιο – Αμβρακία

Ερώτηση για το πολύπαθο έργο Άκτιο-Αμβρακία κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή.

Ο βουλευτής, αφού περιέγραψε τη μέχρι σήμερα πορεία του έργου, που ξεκίνησε το 2010 για να βρίσκεται σήμερα στο κενό, με βαρύτατες ευθύνες της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, ζήτησε από τον κ. Υπουργό ένα χρονοδιάγραμμα για την από δω και πέρα πορεία του έργου.

Ο κ. Λιβανός ανέδειξε τις τραγικές συνέπειες από την καθυστέρηση του έργου, τονίζοντας ότι η Αιτωλοακαρνανία θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς εξαιτίας του απαρχαιωμένου υφιστάμενου οδικού δικτύου. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.


Αναλυτικά η ερώτηση:


Προς:
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,
κ. Κώστα Καραμανλή
Θέμα: Ανάγκη ολοκλήρωσης της οδού Άκτιο-Αμβρακία

Κ. Υπουργέ,
Το 2010 ξεκίνησε το έργο της Αμβρακίας Οδού, μήκους 48,5 χιλιομέτρων, με 4 εργολαβίες. Η πρώτη εργολαβία, που αφορούσε το τμήμα Άκτιο-Δρυμός, είχε προϋπολογισμό €142,8 εκατομμύρια, και ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΕΓΕΚ, η οποία μειοδότησε με €71 εκατομμύρια ευρώ. Χρόνος παράδοσης του τμήματος αυτού ήταν ο Ιούνιος του 2015.
Η δεύτερη εργολαβία αφορούσε το τμήμα του Δρυμού, με προϋπολογισμό €39,2 εκατομμύρια. Μειοδοτούσα εταιρεία αναδείχθηκε η Ιόνιο ΑΕ, με προϋπολογισμό €19 εκατομμύρια. Χρόνος παράδοσης του έργου ήταν ο Δεκέμβριος του 2015.
Η τρίτη εργολαβία αφορούσε το τμήμα Δρυμός-Λουτράκι, με προϋπολογισμό €46,8 εκατομμύρια ευρώ, όπου μειοδότησε πάλι η Ιόνιο ΑΕ, με €22 εκατομμύρια. Χρόνος παράδοσης του έργου ήταν ο Ιούνιος του 2015.
Η τέταρτη εργολαβία αφορούσε τη παράκαμψη Αμφιλοχίας, με προϋπολογισμό €62,2 εκατομμύρια ευρώ, όπου μειοδότησε η ιταλική εταιρεία με “Consorzio Stabile Italimprese Societa e Responsabilita Limitata», με €30 εκατομμύρια ευρώ.
Σειρά παραγόντων όπως η οικονομική κρίση αλλά και η δυσπραγία των ανάδοχων εταιρειών οδήγησε στην καθυστέρηση του έργου. Οι εργολάβοι που είχαν αναλάβει το έργο ζήτησαν την προκήρυξη συμπληρωματικών συμβάσεων, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό από τη προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Αντίθετα, η πρώην ηγεσία του Υπουργείου στις 26 Ιουνίου 2018 προκήρυξε νέο διαγωνισμό-σκούπα για το έργο, με προϋπολογισμό €150 εκατομμύρια, όπου μειοδότησε η κοινοπραξία Άκτωρ ΑΤΕ-Τέρνα ΑΕ. Εντούτοις, η εταιρεία GD Infrastratture, που είχε αναδειχθεί δεύτερη μειοδοτούσα, προσέφυγε κατά του πρακτικού επικύρωσης του διαγωνισμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, το οποίο έκανε δεκτή την προσφυγή, ενώ προσέφυγε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδόθηκε σχετικά η υπ’ αριθ. 40/2019 απόφαση του Τμήματος Αναστολών. Η πρώην ηγεσία του Υπουργείου συμμορφώθηκε με την ως άνω απόφαση και ανακάλεσε το πρακτικό.
Το Υπουργείο σας, αντιλαμβανόμενο τις χρόνιες δικαστικές εμπλοκές που είχε προκαλέσει η προηγούμενη προκήρυξη του έργου, τον Ιανουάριο του 2020 ακύρωσε το διαγωνισμό, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Κατά της απόφασης του Υπουργείου άσκησε η GD Infrastratture προσφυγή στην Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης. Ήδη, δε, από τις 3.02.2020 έχουν εκδοθεί ασφαλιστικά μέτρα από την Ανεξάρτητη Αρχή που αναστέλλουν κάθε διαγωνιστική διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης της.
Επειδή η ολοκλήρωση του έργου της Αμβρακίας Οδού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ασφάλεια των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, αφού το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο με συνέπεια να θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού, την επανέναρξη των έργων και την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία;
2. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, η οποία είναι κατά 60% έτοιμη;”

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button