ΑγρότεςΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Φυτείες Ξηρομέρου: Νέες συνεργασίες και αύξηση εκτάσεων για την «Αχελώος Κάνναβη»

Με τη σύναψη συνεργασιών με νέους παραγωγούς για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε όμορες περιοχές, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας «Αχελώος Κάνναβη», συνεχίζει την πορεία του, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη χρονιά διάθεσης του βρώσιμου λαδιού ψυχρής έκθλιψης από 100% σπόρους κάνναβης, πιστοποιημένο για την υψηλών ποσοστών περιεκτικότητά του σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.

Την περίοδο αυτή, ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας για τη νέα φύτευση, ενώ έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των αγροτών της περιοχής, οι οποίοι βρήκαν διέξοδο και προοπτική μετά την εγκατάλειψη της καλλιέργειας καπνού.


Με ανοιχτές αγκάλες υποδέχονται το προϊόν
Ευοίωνα είναι όμως και τα μηνύματα από την αγορά, καθώς όπως μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Σπύρος Ελευθερίου, καταφτάνουν συνεχώς στα γραφεία προτάσεις συνεργασίας τόσο από μεγάλες εταιρείες, όσο και από delicatessen. Άλλωστε, «η μεγάλη αποδοχή που είχε το προϊόν, το οποίο έγινε ανάρπαστο στην αγορά, οδήγησε τα μέλη στην αύξηση των εκτάσεων από 300 που ήταν πέρυσι στα 1.500 στρέμματα, αλλά και την επέκταση των συνεργασιών με άλλες όμορες περιοχές των Φυτειών».

Και οι παραγωγοί-μέλη του Συνεταιρισμού πάντως απολαμβάνουν τα θετικά οφέλη από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, αφού πληρώνονται σύμφωνα με το τελικό μεταποιημένο προϊόν. «Ο παραγωγός φέρνει το προϊόν του στον συνεταιρισμό και όλη τη μεταποιητική διαδικασία (έκθλιψη και τυποποίηση) την κάνουμε εδώ. Βγαίνουν όλα τα έξοδα συν ένα 5% κέρδος για την κίνηση του συνεταιρισμού και κατόπιν όλη η υπεραξία πάει στον παραγωγό», υπογραμμίζει ο κ. Ελευθερίου.

Ήδη κατά τον πρώτο δοκιμαστικό χρόνο, οι αγρότες-μέλη του συνεταιρισμού παρήγαγαν και τυποποίησαν ψυχρής έκθλιψης βρώσιμο λάδι, από 100% σπόρους κάνναβης, χωρίς άλλες προσμίξεις ελαίων, πιστοποιημένο για την υψηλών ποσοστών περιεκτικότητά του σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα. Από τη συγκομιδή της φυτείας τους, η οποία βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο του μεταβατικού σταδίου βιολογικής γεωργίας και από τη μεταποίηση των σπόρων και στελεχών κάνναβης, πήραν επίσης αλεύρι κάνναβης και ζωοτροφές.

Κύριος εχθρός η λειψυδρία
Πάντως, το πρόβλημα με την έλλειψη νερού και την αδυναμία του ΤΟΕΒ να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των αγροτών, στέκεται τροχοπέδη στην δυναμική και πολλά υποσχόμενη αυτή καλλιέργεια. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που μας στέρησε την πρώτη χρονιά την ποσότητα της παραγωγής», μας λέει ο κ. Ελευθερίου και εξηγεί σχετικά: «Για να καλλιεργήσει κάνναβη ο κάθε παραγωγός, πρέπει να πάρει άδεια χρήσης νερού από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Αν και τηρήθηκε όλη η διαδικασία και λάβαμε τις απαραίτητες άδειες δεν πήραμε νερό, γιατί τότε η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε όλους τους ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω χρεών. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος της καλλιέργειας, αφού το κρίσιμο 20ήμερο, που το φυτό χρειαζόταν το νερό, δεν το είχαμε». Ούτως η άλλως, πάντως, το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο δεν είναι ικανό να «αντέξει» μια μεγάλη παραγωγή και αποτελεί άμεση ανάγκη η διευθέτηση του προβλήματος.

«Το λάδι που παράγουμε είναι ενδεικτικό τού τι μπορούμε να πετύχουμε και για αυτό διευρύνουμε και τις συνεργασίες μας σε όμορες περιοχές. Οι παραγωγοί ακολουθούν μόνο μία συγκεκριμένη καλλιεργητική πρακτική και την ποικιλία κλωστικής κάνναβης Finola, η οποία δίνει γύρω στα 100 με 150 κιλά σπόρο το στρέμμα. Υπολογίζεται στα 600 ευρώ το στρέμμα μόνο για το λάδι», μας λέει ο κ. Ελευθερίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ξεκινάει η φύτευση, το Ιούλιο γίνεται ο θερισμός και συνέχει ακολουθεί η όλη διαδικασία αξιοποίησης και τυποποίησης.

ypaithros.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button