ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Κωνσταντόπουλος: “Αναβρασμός στον Αστακό από το φημολογούμενο κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας”

Ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σχετικά με τα πολλαπλά προβλήματα για τους κατοίκους του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας από το επαπειλούμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Αστακό.

Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Αστακό Ξηρομέρου εξυπηρετούσε ανέκαθεν τους κατοίκους του Αστακού, τους επισκέπτες της περιοχής δεδομένης μάλιστα της σύνδεσης με τα νησιά του Ιονίου μέσω του λιμένα του Αστακού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και των χωριών του Δήμου Ξηρομέρου. Το εν λόγω υποκατάστημα χρησιμοποιείται από ιδιώτες, επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχους για όλες τις τραπεζικές τους συναλλαγές, αλλά και για την είσπραξη των επιδομάτων του ΟΑΕΔ (επίδομα ανεργίας, μητρότητας, ειδικά εποχικά βοηθήματα και βοηθήματα μακροχρόνια ανέργων) που καταβάλλονται από το Δημόσιο μέσω της Εθνικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα είναι η αρμόδια για την καταβολή των επιχορηγήσεων των Προγραμμάτων για Νέες Θέσεις Εργασίας και για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες.


Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονη φημολογία περί προβλεπόμενης παύσης λειτουργίας του συγκεκριμένου υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας το επόμενο διάστημα.

Τούτο θα σημάνει ότι οι πολίτες για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της Εθνικής Τράπεζας, να πραγματοποιήσουν πληρωμές και αναλήψεις, να λάβουν κάθε είδους παροχή που καταβάλλεται μέσω Εθνικής Τράπεζας, θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στο Αγρίνιο, σε απόσταση 75 και πλέον χιλιομέτρων. Πέραν δε της ταλαιπωρίας την οποία θα υποστούν σε μία τέτοια περίπτωση οι κάτοικοι του Ξηρομέρου, ακόμα και οι υπερήλικες, θα υποστούν και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στην οποία εν μέσω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Είναι δε προφανές, ότι ιδίως οι άνεργοι και οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, δεν έχουν καμία δυνατότητα να μπορούν να μετακινούνται σε τέτοιες αποστάσεις μόνο και μόνο για να μπορέσουν να εισπράξουν το βοήθημα που δικαιούνται και μάλιστα στις περιπτώσεις που τούτο καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω Εθνικής Τράπεζας.

Η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό και το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας για συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος αυτού είναι καθολικό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση με την οποία ζητά τη συνέχιση λειτουργίας του υποκαταστήματος, ενώ και η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών συλλόγων προς την ίδια κατεύθυνση είναι έντονη.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμείνει απλός θεατής των εξελίξεων αλλά είναι αναγκαίο να λάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε οι κάτοικοι του Ξηρομέρου να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Σε διαφορετική περίπτωση, ολόκληρη η τοπική κοινωνία θα βρεθεί σε περιπέτεια και καθημερινή αναστάτωση, χωρίς πρόσβαση σε αυτονόητες υπηρεσίες.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Υπάρχει ενημέρωση των Υπουργείων σχετικά με το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Αστακό και των προβλημάτων που θα προκληθούν εάν τούτη πραγματοποιηθεί;
Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι κάτοικοι του Αστακού και εν γένει του Δήμου Ξηρομέρου θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από την Εθνική Τράπεζα όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και δεν θα υποστούν την επιβάρυνση της μετακίνησης σε υποκαταστήματα του Αγρινίου;

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button