Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ο εορτασμός του Αγίου Τριφυλλίου στο Αιτωλικό (φωτο)

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr

Με κατάνυξη αλλά και με λαμπρότητα τιμήθηκε ο άγιος Τριφύλλιος και φέτος στο Αιτωλικό.


Εδώ και λίγα χρόνια τιμάται ιδιαιτέρως στο νησάκι του Αιτωλικού και μάλιστα έχει ορισθεί ως δεύτερη “πανύγηρι” για το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου το οποίο πανυγηρίζει στις 6 Δεκεμβρίου και στις 20 Μαϊου προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, ενώ δεύτερη μικρή πανύγηρι τελείται προς τιμή του αγίου Τριφυλλίου στις 13 Ιουνίου και εδώ και δύο χρόνια έχει καθορισθεί και να πανυγηρίζουν στο ίδιο παρεκκλήσι και τον άγιο Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε και σήμερα στο κήρυγμα του ο π. Ανδρέας Μπότας, εφημέριος του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιτωλικού όπου εκκλησιαστικά και διοικητικά ανήκει το παρεκκλήσι πρώτα τιμούσαμε τον άγιο Νικόλαο, ύστερα τον Άγιο Τριφύλλιο που ως διάκονος του Αγίου Σπυρίδωνα έλαβε κι αυτός μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και τέλος ο διάκονος έφερε και την πανύγηρι του Αγίου Σπυρίδωνα του διδασκάλου του στο ιστορικό πετρόκτιστο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου που χτίσθηκε κατά τα μέσα του 19ου αιώνος και οι αιτωλικιώτες ήταν μοιρασμένοι στο να τιμάται επί του Αγίου Σπυρίδωνος και κάποιοι άλλοι επί του Αγίου Νικολάου.

Επιλέχθηκε τελικά να τιμάται στο όνομα του Αγίου Νικολάου αλλά πλέον στον ίδιο ναό τιμούμε και τον άγιο Σπυρίδωνα αλλά και τον Άγιο Τριφύλλιο. Τρεις αγίους που συμμετείχαν στην Α’ Οικουμενική σύνορο στην Νίκαια της Βιθυνίας.

Ομιλώντας ο π. Ανδρέας προς τους πιστούς για τον άγιο Τριφύλλιο αναφέρθηκε στην ρητορική του δυνότητα καθ’ ότι είχε σπουδάσει νομική στην ξακουστή τότε Βυρητό ενώ σε ταξίδι του στην Κύπρο εντυπωσιάσθηκε από την απλότητα του ολιγογράμματου επισκόπου της Τρεμετουσιάς, του Αγίου Σπυρίδωνος, τον οποίο και ακολούθησε απαρνούμενος ολα τα εγκώσμια και πλάι του διδάχθηκε την ταπεινότητα και την απλοϊκότητα.

Στοιχεία που “μαγνητίζουν” την θεία χάρι και κάνουν τον άνθρωπο κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Τα οποία ευχήθηκε να αποκτήσει ο κάθε άνθρωπος και ειδικά οι παρευρισκόμενοι νέοι οι οποίοι θα αποτελέσουν και το μέλλον του τόπου μας…

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας μαζί με το αντίδωρο ο π. Ανδρέας έδωσε ως ευλογία στους παρευρισκόμενους από μια εικονίτσα του Αγίου και από έναν επιστήθιο σταυρό.

romfea.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button