Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Θάνατοι ψαριών στο Αιτωλικό: Πως τους εξηγεί και τι προτείνει ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης λ/θ-Ακαρνανικών (video)

Ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων κ. Γιάννης Σελιμάς σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμός “Αχελώος TV” σχολίασε το φαινόμενο της μαζικής θανάτωσης ψαριών στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού λόγω καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν την άνοδο ανοξικών στρωμάτων νερού .

Στην συνέντευξη του επίσης αναφέρθηκε στις λύσεις που μπορούν να δοθούν έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων που προκαλούν απώλεια στα εισοδήματα των αλιέων της περιοχής αλλά και επιβαρύνουν το προστατευταίο οικοσύστημα.


Η συμβασιοποίηση μελετών που έχει ωριμάσει ο Φορέας Διαχείρισης την προηγούμενη προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο πρόσκλησης της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος “Aλιεία & Uάλασσα” θα δώσει μια πνοή ζωής στην λιμνοθάλασσα καθώς περιλαμβάνει έργα όπως η μεταφορά των αποστραγγιστικών νερών από το αντλιοστάσιο D6 που βρίσκεται στο κανάλι του Αιτωλικού στο αντλιοστάσιο D1 που απορρέει στην κεντρική λιμνοθάλασσα με διάχυση των νερών και η άρση του αναχώματος από το Μουσείο Κατράκη μέχρι τον ΒΙΟΚΑ Αιτωλικού.

Τα δυο αυτά έργα αναμένεται να συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία των νερών κι επίσης να μειώσουν το ρυπαντικό φορτίο του υδάτινου αποδεκτή.

Σημαντικό για τον Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης είναι επίσης η διακοπή της διάθεσης γλυκών νερών μέσω της σήραγγας του Αγίου Ηλία στον κανάλι του Αιτωλικού λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην Λυσιμαχία και η παροχέτευσης του μέσω του Δίμηκου στον ποταμό Αχελώο.

Τέλος, επισήμανε ότι η μεταφορά των αστικών λυμάτων από τον ΒΙΟΚΑ( βιολογικό καθαρισμό) Αιτωλικού στον ΒΙΟΚΑ Νεοχωρίου με υδάτινο αποδέκτη τον ποταμό Αχελώο θα συμβάλλει στην απορρύπανση της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού με την παράλληλη διάνοιξή των καμάρων κάτω από τα γεφύρια του Αιτωλικού καθώς θα υπάρξει καλύτερη ανανέωση των νερών.

Δείτε το video:

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button