Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019ΕκλογέςΡοή Ειδήσεων

Συνέντευξη Δ. Σταμάτη: «ανδρός πολιτικού πάσα γη οίκος!»

Συνέντευξη στις εφημερίδες «Μεσολογγίτικα Χρονικά» και «Αιτωλοακαρνανικός Τύπος» παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Δημήτρης Σταμάτης στην οποία απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την υποψηφιότητά και τους στόχους αυτής.

Ο κ. Σταμάτης με τη ρήση του Θουκυδίδη «ανδρός πολιτικού πάσα γη οίκος»! αντιπαρέρχεται το γεγονός ότι δεν κατάγεται από το δήμο Μεσολογγίου υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την αυτοδιοικητική εμπειρία και γνώση των ζητημάτων της περιοχής καθώς για οχτώ συνεχόμενα χρόνια είχε διοικήσει την περιοχή ως νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας έδρα το Μεσολόγγι.


Επίσης εκτός των άλλων ο κ. Σταμάτης τονίζει ότι κύρια αρχή της διοίκησή του θα αποτελέσει η απόλυτη διαφάνεια στη συνολική λειτουργία του δήμου. «Τίποτε στον Δήμο δεν θα γίνεται πέραν των νομίμων νομικών πλαισίων. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται κοινότυπο. Αλλά δεν έχω μάθει να συγχέω το νόμιμο, νομότυπο με το ηθικό.

Είναι κάτι νομότυπο, είναι όμως και ηθικό;

Τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες μου, αυτός θα είναι ο «φάρος» πλεύσης του Δήμου!» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η αναφορά του στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και το πως μπορεί να επιτευχθεί.

Μετά την πολυετή θητεία σας στην κεντρική πολιτική σκηνή και ένα διάστημα σιωπής, τώρα επανέρχεστε στα κοινά και δη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πως πήρατε την συγκεκριμένη απόφαση;

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε μέσω της συνέντευξης αυτής να επικοινωνήσω με τους δημότες του διευρυμένου Δήμου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Όπως γνωρίζετε η παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας είναι μακροχρόνια και συνεχής. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην κατείχα κάποια θέση, όμως το ενδιαφέρον μου ήταν αμείωτο για τα προβλήματα της περιοχής μας. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν για μένα προέκταση του εαυτού μου. Για δυο συνεχείς θητείες, επί οχτώ χρόνια, ήμουν εκλεγμένος Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και πέρα από τις όποιες προσωπικές αντεγκλίσεις και αντιπαλότητες πιστεύω πως άφησα έργο σημαντικό. Τα προβλήματα όμως ολοένα και αυξανόμενα δεν με εφησυχάζουν. Έτσι η δημαρχεία τώρα για μένα αποτελεί την νέα μου πρόκληση και τον στόχο που θα επιτύχω ξέροντας πως θα εργαστώ και εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, προς όφελος του Δήμου και μόνο.

Κατάγεστε από την περιοχή του Αγρινίου. Πως αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στο Μεσολόγγι;

Αναμφίβολα κάθε άνθρωπος έχει ένα βιολογικό τόπο καταγωγής. Καθένας μας ξέρει και τιμά τον τόπο καταγωγής του. Ωστόσο για εμάς τους πολιτικούς, ας μου επιτραπεί ο συνειρμός από τον Περικλή και τον Θουκυδίδη «ανδρός πολιτικού πάσα γη οίκος»! Και οίκος! για μένα ιερότερος από αυτόν του Μεσολογγίου δεν υπάρχει. Είναι ο Οίκος που με κάνει να σεμνύνομαι και να υποκλίνομαι…

Η νομαρχιακή μου διαδρομή μου φανέρωσε τα ιδιαίτερα προβλήματα του διευρυμένου τώρα Δήμου Μεσολογγίου. Αποφάσισα να διεκδικήσω την Δημαρχεία και να είμαι ο επόμενος Δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου γιατί τον θεωρώ τον απόλυτο τίτλο τιμής. Θέλω ως ελεύθερος άνθρωπος να είμαι δημότης και Δήμαρχος Μεσολογγίου!

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας όταν αναλάβετε τον Δήμο;

Καταρχήν να πούμε ότι τα προβλήματα του Δήμου είναι πολλά και ετερόκλητα. Ενδεικτικά να σας αναφέρω τα προβλήματα που σχετίζονται με την διαχείριση της καθημερινότητας(σκουπίδια, ανακύκλωση, αδέσποτα), της λειτουργίας των πεζόδρομων, την άθλια κατάσταση του οδοστρώματος σε πολλές περιοχές του Δήμου παρά τις τελευταίες προεκλογικές «επεμβάσεις» και αρκετά άλλα.

Βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση της μεγάλης πλουτοπαραγωγικής πηγής της λιμνοθάλασσας, καθώς επίσης και η αξιοποίηση της πλούσιας πολιτιστικής, πνευματικής και ιστορικής κληρονομιάς της Ιερής μας Πόλης, που αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε όλο τον ελεύθερο κόσμο. Θέλουμε το Μεσολόγγι να αναπτυχθεί τουριστικά και να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης επισκεπτών. Έχετε αναρωτηθεί όμως τι σημαίνει τουριστική ανάπτυξη;

Τουριστική ανάπτυξη σημαίνει καθαριότητα σε όλη την περιοχή και όχι όγκος σκουπιδιών ακόμη και στα κεντρικά σημεία, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Σημαίνει πράσινο βάσει μελέτης και σχεδίων στις πλατείες, τους δρόμους, τα πάρκα και σε όλους τους ελεύθερους χώρους.

Ανάδειξη και επισκεψιμότητα των ιστορικών μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Καθαρές ακτές και ύπαρξη υποδομών σε όλες τις πλαζ με προτεραιότητα στην καθαριότητα.

Μελετημένη αξιοποίηση των μοναδικών στην Ευρώπη ιαματικών λουτρών.

Σύγχρονο Κεντρικό Σταθμό ΚΤΕΛ, όπως έχουν όλες οι πρωτεύουσες των Νομών. Εδώ δυστυχώς υπάρχει ένα Πρακτορείο που υποβαθμίζει την πρωτεύουσα και την ιστορική πόλη μας.

Ύπαρξη τακτικής συγκοινωνίας από την πρωτεύουσα προς όλες τις πόλεις του νομού καθώς και προς όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Αξιοπρεπείς είσοδοι και έξοδοι που να προσελκύουν και να προδιαθέτουν θετικά τον επισκέπτη.

Αυτά και πολλά άλλα, τα προγραμματίζει, τα κατευθύνει και φροντίζει για την εφαρμογή τους η Δημοτική Αρχή.

Μεσολόγγι

Τι διαφορετικό μπορούν να περιμένουν από εσάς οι δημότες της Ιερής Πόλης; Ποια η δέσμευσή σας απέναντί τους;

Η διαφορετικότητα σίγουρα θα φανεί στο τέλος της τετραετίας που θα είναι και η αρχή της επόμενης. Όμως η απόλυτη δέσμευσή μου που πηγάζει και προέρχεται από την μακρόχρονη πολιτική και προσωπική μου διαδρομή, στην διάρκεια της οποίας ποτέ δεν έχω μεμφθεί για κάτι, είναι η διαφάνεια.

Τίποτε στον Δήμο δεν θα γίνεται πέραν των νομίμων νομικών πλαισίων. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται κοινότυπο. Αλλά δεν έχω μάθει να συγχέω το νόμιμο, νομότυπο με το ηθικό. Είναι κάτι νομότυπο, είναι όμως και ηθικό;

Τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες μου, αυτός θα είναι ο «φάρος» πλεύσης του Δήμου!

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι πολύ σημαντική για μας είναι η επικοινωνία με τους δημότες. Θέλουμε να είμαστε δίπλα στους συνδημότες μας, να τους ενημερώνουμε, να ακούμε τα προβλήματά τους, τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους, τις διαφωνίες τους και τα παράπονά τους. Αυτό πραγματικά είναι σημαντικό για μένα και τον συνδυασμό νίκης που έχω την τιμή να ηγούμαι.


Όσον αφορά τον συνδυασμό σας, ήδη έχετε ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους συνεργάτες σας και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;

Όσον αφορά τον συνδυασμό μου, συνδυασμό νίκης και προοπτικής, το κάθε όνομα είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, αφού μοναδική και ιδιαίτερη είναι η πορεία του καθενός, μοναδικός και ξεχωριστός ο χαρακτήρας τους.

Όλοι όμως και αυτοί που ανακοινώθηκαν πρώτοι και αυτοί που θα ακολουθήσουν έχουν ένα κοινό παρανομαστή που λέγεται ήθος. Το θεωρώ το απόλυτο κριτήριο στο μέτρο του δυνατού. Από την άλλη καθένας από τους συνεργάτες μου γυναίκα και άντρας είναι γνώστης του επαγγελματικού του χώρου ή της επιστημονικής του περιοχής.

Απλά τα κριτήρια επιλογής των συνεργατών μου. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το απλό είναι και σύνθετο!

Ξεκινήσαμε απλά, λιτά, χωρίς περιττά έξοδα και φιέστες εντυπωσιασμού. Διεκδικούμε έναν δήμο που δίνει αξία στον καθέναν από εμάς ώστε και εμείς με τη σειρά μας να δώσουμε αξία στην πόλη μας. Η γραφειοκρατία, οι συναρμοδιότητες, τα κενά και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μάς απαξιώνουν καθημερινά και απαξιώνουν τα στελέχη και τους εργαζομένους στο δήμο μας. Στόχος μας λοιπόν είναι να καταφέρουμε να στήσουμε έναν δήμο προσανατολισμένο στον δημότη, με αποτελεσματική διάρθρωση και λειτουργία των υπηρεσιών του, που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εισπράξουν το μέγιστο.

Ως επίλογο θα θέλαμε το μήνυμα σας για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…

Οι θυσίες και οι προσπάθειες της δοκιμαζόμενης οικογένειας ο αγώνας ο μικρός και μεγάλος η «Ιθάκη» του καθενός μας ας «ζεσταθούν», ας «ξεκουραστούν» για λίγο τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων!
Το ιλαρό φώς της Βηθλεέμ ας είναι οδηγός μας. Χρόνια Πολλά!

http://messolonghinews.blogspot.com/

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button