ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Τα προβλήματα στην ελιά Καλαμών φέρνουν συσπείρωση των ελαιοπαραγωγών στο Αιτωλικό

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού που ετοιμάζει και ομάδα παραγωγών ζητά να μεριμνήσει το κράτος, καθώς τα προβληματα είναι μεγάλα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών δήμου Αιτωλικού στην Αιτωλοακαρνανία ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό την συνδικαλιστική εκπροσώπηση του δυναμικού ελαιοκομικού τομέα της περιοχής, που παράγει λαδολιές αλλά και Καλαμών και μάλιστα πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες. Ο Σύλλογος επανεργοποιήθηκε το 2016 και αριθμεί πλέον 150 μέλη.


Σημειωτέον ότι ο δήμος Αιτωλικού περιλαμβάνει ελαιοκαλλιέργειες σε μια έκταση της τάξης των 120.000 στρέμματων, ενώ όπως εκτιμά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Φώτης Ακρίδας, περί τα 80.000 στρέμματα καλλιεργούν τα μέλη του Συλλόγου, ο οποίος χωρικά απαρτίζεται από παραγωγούς, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα χωριά του πρώην δήμου Αιτωλικού, που τώρα ανήκει στο δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου είναι η δημιουργία ομάδας παραγωγών, μίας σε πρώτη φάση, με σκοπό την οργάνωση της παραγωγής και την επίτευξη μεγεθών, που τόσο σπουδαίο ρόλο παίζουν στην εποχή μας. Μια εποχή, που σύμφωνα με τον κ. Ακρίδα, είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς ιδίως ελιάς Καλαμών, η οποία αν και τα προηγούμενα έτη άφηνε εισόδημα, τελευταία έχει περιέλθει στα αζήτητα.

Έκτακτη ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί

Στο πλαίσιο αυτό οι ελαιοπαραγωγοί με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού που αναμφιβήτητα μείωσε τη ζήτηση για το προϊόν, θέτουν ζήτημα έκτακτης ενίσχυσης. Δεδομένου, όπως λέει ο κ. Ακρίδας, ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει υποστεί πολλαπλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, όπως οι μεγάλες ζημιές από το γλοιοσπόριο, για τις οποίες ποτέ δεν υπήρξε καμιά μέριμνα, ούτε καν συζήτηση αποζημίωσης, αλλά και οι ζημιές του περασμένου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στην περιοχή από την παγωνιά, που άφησαν πολλά λιοστάσια αμάζευτα.

Ο κ. Ακρίδας στέκεται επίσης στα μεγάλα προβλήματα απορρόφησης της Καλαμών. Σύμφωνα με τον ίδιο στην περιοχή του Αιτωλικού έχει πουληθεί μόλις το 20% της περσινής εσοδείας και μάλιστα σε χαμηλές τιμές, τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος, όπως έχουμε ξαναγράψει, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες είναι στις κάδες.

Μεγάλες φαίνονται ήδη οι ζημιές από τον καύσωνα

Σύμφωνα με τον κ. Ακρίδα σε πολλές λαδολιές της περιοχής τα καρπίδια λόγω του καύσωνα έχουν ήδη μαυρίσει και θα πέσουν ενώ και στην Καλαμών, όπως φαίνεται, που είναι τώρα σε ανθοφορία, η μείωση της παραγωγής, θα είναι μεγάλη, αν και το μέγεθος αυτής, θα φανεί πιο ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες.

Σημειωτέον ότι στο προεδρείο του Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού συμμετέχουν ως πρόεδρος, ο κ. Φώτης Ακρίδας, ως γενικός γραμματέας ο κ. Κωνσταντίνος Χάσκος, ως ταμίας ο κ. Φώτης Ζούκας και ως μέλος, ο κ. Ιωάννης Νικολόπουλος.

Τα θέματα αυτά και άλλα πολλά έθεσε το προεδρείο του Συλλόγου στο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, κ. Σπήλιο Λιβανό, σε συνάντηση που είχαν στο Αιτωλικό.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε το φλέγον ζήτημα της μειωμένης ζήτησης και των πολύ χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού και η ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του κλάδου.

Ο κ. Λιβανός επαναβεβαίωσε τη βούλησή του να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, που παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό εγχώριας παραγωγής βρώσιμων ελιών ποικιλίας Καλαμών και έχουν βρεθεί στη δυσμενή θέση να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις αποθήκες.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της κατοχύρωσης της βρώσιμης ελιάς Αιτωλοακαρνανίας ως προϊόν ΠΟΠ, αλλά και τα επόμενα στάδια στα οποία θα πρέπει να προχωρήσει ο Σύλλογος, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να αποκτήσει πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr/

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button