West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η επιστροφή από το Αιτωλικό στην Ευρυτανία, μετά τον εμφύλιο…

Σημαντικότατη η ταινία που παρουσιάζεται παρακάτω για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα την Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία.

Αποτυπώνει την επιστροφή “αναταρτόπληκτων”, όπως χαρακτηρίζονται, με την βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ, από το Χαλίκι Αιτωλικού στη Δυτική Φραγκίστα.


“Σαρακατσάνικες” καλύβες στην αρχή της ταινίας στη περιοχή του Αιτωλικού, από 1.25-1.27 λεπτό, Ε.Ο. Μεσολογγίου-Αγρινίου μετά το Ζευγαράκι, ο χαλικόδρομος εποχής με φόντο το όρος Παναιτωλικό.

Από 1,48-2,15 λεπτό, χαρακτηριστικά τα φορτηγά οχήματα της “συμμαχικής” βοήθειας τύπου DODGE και από 2.17-2.29 λεπτό, κονβόϊ στην ανηφόρα της Αγίας Ελεούσας στη Κλεισούρα.

Είναι λίγο μετά τον πόλεμο στα 1950. Υπάρχουν ακόμα τα σημάδια της καταστροφής,για παράδειγμα βλέπουμε τα καμμένα ερείπια, μεταξύ αυτών και Ιερού Ναού, που έγινε στην περιοχή Αγίου Βλασίου και Χούνης όπως και ένθεν και εκείθεν στα χωριά προς το Καρπενήσι τον Αύγουστο του 1944, στην στρατιωτική επιχείρηση “Έχιδνα” από τους Ναζί.

Φιλμ προπαγάνδας για το σχέδιο Μάρσαλ του John Fernhout, η ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Επιστροφή στα βουνά” (μτφ.του τίτλου από την γερμανική έκδοση).

Ο John Fernhout δεν είναι τυχαίος σκηνοθέτης μιας και μαθήτευσε κοντά στον περίφημο σκηνοθέτη Joris Ivens.Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει στο Deutsches Historisches Museum.

Ανάρτηση: Alexios Katefidis
Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button